Week Plan

Week Plan

Het is weer zondag! Voor veel mensen dé dag om eventjes bij te komen en tijd te besteden aan zichzelf, hun passie(s) en om tijd door te brengen met hun familie en/of vrienden. Ook voor mij hoor – Daar niet van ;)

Al is er vaak wel sprake van één ‘stoorzendertje’; namelijk de taken die ik de week ervoor vergeten ben of waar ik simpelweg niet aan toegekomen ben – vaak dankzij zogenaamde ‘verspillers’ ( van tijd, energie, moeite, dat soort – zie de ‘To Don’t-lijst’ aan ‘t einde van deze post- ).. – Herkenbaar?

 

Save your Sunday

Deze post gaat over het maken van een Week-Plan; een plan dat de gehele week: alle taken, doelen, prioriteiten (etc), zo ongeveer al je behoeften én je agenda beslaat. Een plan dat -bij voorkeur- op de zondag al klaar is!

Het doel is om op de zondag alleen nog maar naar dit plan te hoeven omkijken, zodat de rest van de dag over blijft voor die dingen waarvoor de zondag bedoeld is. Tenminste, mij lijkt dit idee wel wat – en wie weet heb jij er ook iets aan :)

 

 

 

Het Week-Plan

 

Op het menu

Het Week-Plan zal gaan bestaan uit meerdere onderdelen, zoals Taken en andere ‘To Do’s’, de absolute Prioriteiten van de week en een Week- Doel/Focus. Misschien dat je tijdens het samenstellen van het plan nóg een onderdeel tegenkomt dat je er graag in zou verwerken.

Zo leg ik al een tijdje een Week-Tarotkaart (gezien ik er niet meer elke dag aan toe kom ;) ) – handig bij het bepalen van een Doel of Focus, bijvoorbeeld! Maar ook zaken zoals Deadlines, Avondmaaltijden, verjaardagen/feestdagen, Reminders en geplande Blog-posts of Schrijf-momentjes kunnen deel uit maken van je Planning – het is helemaal aan jou ;)

 

To Do’s

Maak een lijstje van alle taken en andere ‘To Do’s’ die de komende week je aandacht vragen. Dat kan gaan om grote zaken zoals ‘Woensdag 09:00 Sollicitatiegesprek’, maar wanneer je er behoefte aan hebt kan je zelfs zaken zoals ‘Schone handdoeken ophangen’ en ‘Plantjes water geven’ in je planning verwerken (zelf moet ik dit ook écht opschrijven..!).

Voor je begint aan je eerste Week-Plan is het zeker handig een dagelijkse To Do – lijst te maken. Door enkel een vakje neer te zetten voor ‘Dagelijks’ (en het dagelijkse lijstje met een paperclip of wat dan ook erbij te houden) houdt je overzicht over de overige To Do’s – die (nog) niet in je routine inbegrepen zijn en dus eerder overzien/vergeten worden.

Wekelijkse To Do’s zijn wellicht wél handig om expliciet te vermelden, neem bijvoorbeeld; ‘Het vuil buiten zetten’, ‘De Koelkast uitruimen’, ‘Het Kasboek bijhouden’ en meer van dat soort zaken. Je vergeet ze misschien niet zo snel; maar de tijd die je eraan kwijt bent wil je (ik) nog wel eens uit het oog verliezen.

Ben je eenmaal bezig met Week-Planningen, neem dan de To Do’s die je de afgelopen week niet hebt kunnen voltooien mee naar de week erop.

Tip: Stel een ‘Bulk To Do – lijst samen’; een lijst waarin je alle To Do’s die je maar te binnen schieten alvast opneemt. Zo ontstaat er een inventaris waardoor je meer overzicht kan houden en is de kans dat je een ‘To Do-tje’ vergeet een stuk kleiner. Neem de lijst er elke zondag bij en bepaal wat er die week aan bod mag/moet komen.

 

Prioriteiten

Het stellen van prioriteiten klinkt soms wat zakelijk/saai/serieus, maar kan vaak toch goed van pas komen. Al snel willen/moeten we té veel en is het handiger wanneer we dan toch maar gewoon keuzes maken in plaats van alles ‘snel, snel’ af te raffelen.

De meningen over wat nu een prioriteit zou moeten zijn en wat dan weer niet, kunnen per persoon nogal verschillen. Sommige zaken schreeuwen gewoon ‘Prioritiet’ (met een Hoofdletter) – neem bijvoorbeeld ‘Rekeningen betalen’ – andere zaken zoals (bijv.) ‘Ramen lappen’, ‘Moeder bellen’ of ‘Mailbox ordenen’ zijn weer ietsje vager wanneer het op prioriteiten afkomt en van de persoon in kwestie afhankelijk.

Tip: Wanneer je moeite hebt met het bepalen van je prioriteiten biedt de ‘The Eisenhower Priority Matrix’ wellicht een uitkomst – je vindt er genoeg voorbeelden van/uit leg bij op le webs!

 

Week – Doel/Focus

Ben je (zoals ik) ‘all over the place’ wanneer je geen duidelijk doel hebt – en bieden de To Do’s + Prioriteiten niet genoeg richting? Probeer dan een leidraad te stellen door middel van een ‘Week-Doel’ of ‘Week-Focus’.

Dit kan bijvoorbeeld door simpelweg een motto/quote te kiezen, door (zoals ik doe, eerder vermeld) een Tarotkaartje te leggen of door een groter doel in kleine(re) stappen te verdelen en één van die stappen als Week-Doel te nemen. Vooral wanneer je een Bullet Journal bijhoudt is dit een erg motiverend en ook een -naar mijn ervaring- leuk idee :)

Tip: Kijk bij het beslissen over je Doel of Focus eens naar de prioriteiten die je voor de komende week hebt gesteld; is er een bepaald thema in te ontdekken?

 

 

 

Upgrades

 

Stilte-Momentjes

Plan eens niet alleen de ‘Moetjes’, maar ook fijne zaken zoals tijd voor je hobbies, je passie(s), je familie/vrienden, leuke uitjes en afspraakjes en/of een uurtje ‘Alone-Time’/ontspanning.

Vooral dat laatste; een moment voor jezelf, is érg aan te raden. Neem dan (of misschien op een ander ‘stil’ moment) ook meteen de tijd om te reflecteren: zowel op jezelf als op je Week-Plan – en op wat er goed is gegaan en wat je iets moeilijker viel/mis ging.

 

Doelen – Database

Creëer een ‘Doelen-Database’ door al je doelen neer te pennen en ze stuk voor stuk in (week-)stapjes te verdelen. Zo kom je sneller en gemakkelijker in actie en is je vooruitgang ook beter bij te houden.

 

Journal

Houdt een ‘To Do – lijst Journal’ bij, of zoals het de laatste jaren helemaal ‘hoort’; een Bullet Journal. In enkele gevallen is er tussen de twee journals geen verschil aan te duiden, maar de gemiddelde Bullet Journal-er gaat helemaal los in het ontwerpen van wekelijkse layouts, het bedenken en samenstellen van lijstjes, het versieren van het Journal (etc, etc). Bij een simpel boekje met To Do – Lijstjes is dit niet hoognodig – al maakt het de boel er wel veel leuker op -en beter te ‘tracken’!

 

 

 

De To Don’t – lijst

 

Multi-Tasking: Gewoon, omdat het niet werkt.
TV Kijken: Beperk het op z’n minst tot een minimum. Laat je tijdsindeling, je slaap-uurtjes en je prioriteiten in ieder geval niet lijden onder je behoefte ‘Ex on the Beach’ te volgen ;)
Social Media: Zelf ontvang ik geen meldingen meer op mijn mobiel en dat blijkt me echt vreselijk goed te bevallen! De laatste keer dat een melding mij erin luisde alle updates te checken en op random links te gaan lopen klikken situeerde zich nog in de Nokia-periode (oké, tikkeltje overdreven :P).. Toch zeker het overwegen waard!
Super-Strak plannen: Houdt ruimte over voor onverwachtse wendingen en taken, gezien deze hoe-dan-ook op je pad komen. Plannen brengt je ver, net zoals anticiperen en een flexibele houding.
Uitstellen: Begin zo mogelijk met het afvinken van je prioriteiten. Wanneer je het belangrijkste/moeilijkste eerst doet, trotseer je de rest van je taken des te gemakkelijker en met een hoop meer moed en energie.

 

 

Heb jij nog iets leuks op de planning staan? :)

 

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

5 Reacties

 1. 6 augustus 2017 / 09:44

  Wat is leuk, ik hik ertegenaan dat ik mijn vriezer moet ontdooien en schoonmaken, omdat de deur ooit weer eens toch op een kier heeft gestaan, whahaha misschien vandaag wel! Maar dat komt zodra ik energie heb, en de rest? Dat is een soort van bio ritme, gezien ik al werk natuurlijk en mijn planning gaat op de weekkalender, family planner, dus elke week staan mijn dagen erop dat ik werk, wanneer fysio en daaromheen komt alles wat leuk is en zelfs.. chill dag zet ik erop, de rest komt zoals het komt, zelfs de was, maar zelfs dat komt meestal op de dezelfde dagen uit.

  En voor komende week, is vrijdag weer een leuke dag, of avond in elk geval ;-)

  X

  • Anne
   Auteur
   6 augustus 2017 / 11:30

   Ah, jou vertel ik niets nieuws! Alleen maar mooi, denk ik zo.. Bah, de vriezer dooien is nu ook niet bepaald mijn hobby – maar toch goed dat je me er op deze manier toch ff aan herinnert
   *oops* ;) Alvast veel plezier vrijdag, en succes met dooien! :P X

 2. 6 augustus 2017 / 11:45

  hahahaha dat dooien.. andere keer ;-) ik weet in elk geval, voor ik weg ga en Roos op Picasso komt passen, dan moet het gedaan zijn, zij moet makkelijk de vriezer in kunnen, zijn lades, en middelste gaat nu heel moeilijk omdat, lol…

  X

 3. 8 augustus 2017 / 20:32

  De gemiddelde Bujo’er volgt helemaal niet het oorspronkelijke idee van de bujo. We draven al veel te ver door, hahaha. Met die washi-tape is het wel eenvoudig op te leuken zonder goed te hoeven tekenen. :P Ik zet standaard taken op de wekelijkse lijst (stofzuigen, Jolie kammen, bed verschonen, enz.) omdat ik ‘vakjes wil kleuren’. Gehe, childisch maar het werkt. Als het eenmaal op de lijst staat, is het voor mij minder makkelijk om te denken ‘oh, komt wel’ – anders stofzuig ik met gemak 2 weken mijn kamer niet, gewoon omdat ik stofzuigen stom vind, haha. Tegelijkertijd is dat ‘vakjes moeten kleuren’ wel enigszins pressuring. Volgens mij speelt m’n ocd op dan… XD Alles moet zo snel mogelijk gedaan zijn want dan kan ik het vakje inkleuren en dat geeft rust want dan is het klaar. Kinda aan het doorslaan dus met die to-do’s… xD

  • Anne
   Auteur
   9 augustus 2017 / 17:11

   Haha, herkenbaar. Zodra ‘t zwart op wit staat moet t ook echt gebeuren. Al kan ik met trackers echt ‘schijt’ hebben, zodra t n dag of twee niet helemaal zo is gegaan als ik zou willen. Dan laat ik de rest van de maand wat dat betreft verstoffen :’) T beste is dus (voor mij) om alles (groot en klein) op te schrijven. En OCD of niet; ik heb liever een schop onder mn reet dan een takenlijst die m’n schuldgevoel voedt en m’n rust op vreet hehe.. ;) En ja, we slaan wel door, zag ik toen ik even de officiële BuJo site bezocht. Maar ik vind juist al die ‘extra’s’ heel leuk, dus wederom ‘schijt’ :P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.