[Tarot Talk] Creativiteit

[Tarot Talk] Creativiteit

 

De laatste ‘Tarot Talk’-blog is al eventjes geleden.. Vandaar dat ik vandaag het deck weer eens tevoorschijn haal en een willekeurige kaart leg + interpreteer + er wat dieper op in ga – op (hopelijk) zulke wijze dat zowel mijn mede-tarotisten als de ‘non-tarot’-lezer iets aan de boodschap heeft.

Met de ‘Tarot Talk’-logjes probeer ik dus aan de hand van een tarot-kaart een boeiend logje te schrijven en (voor de mede-geïnteresserden) op die manier te laten zien hoe je de tarot-kaarten op de praktijk toe kan passen en tegelijkertijd de verscheidenheid aan toepassingen van een enkele kaart te tonen.

 

 

TT – Ritueel

Ook al leg ik een kaart enkel voor de blog -en niet ‘officieel’/voor iemand.. Ik blijf wél vasthouden aan de gewoonte dat er een wierookje bij staat. Ik ben de laatste tijd wel extra zuinig op mijn favo merk, gezien ik ze steeds minder in de winkel zie liggen.. Een goedkoop -toch ietsss minder welriekend staafje- voldoet in deze dus ook prima ;)

*schud – schud – schud*/*Drum Roll*

 

 

 

De Keizerin [3]

 

Sleutelwoorden:

Moeder Aarde, Scheppend Vermogen, Groei & Ontwikkeling, Vruchtbaarheid, Welvaart & Rijkdom, Luxe, Schoonheid, Kunst, Creativiteit, Zorgzaamheid, Senualiteit & Seksualiteit, Genieten & Koesteren, Overvloed, Levendigheid/Vitaliteit, Moeder, Voorspoed

 

 

 

Algemene Betekenis

Met De Keizerin kun je veel kanten op. Door velen krijgt ze ongeveer dezelfde status toegewezen als de Moeder-Godin(nen), waarschijnlijk omdat ze voor de oorsprong/Moeder Aarde staat (op de kaart: aan de oorsprong van de beek en het land dat ermee ‘bevrucht’ wordt) dankzij haar vruchtbare, scheppende krachten.

Nu zijn veel kaart-lezers geneigd vooral in te gaan op het ‘moeder’-aspect; logisch: Iedereen heeft een moeder en het gros van de vrouwen wenst ook zelf ooit moeder te worden – genoeg stof om mee te spelen! Omdat ik daar -om eigen redenen- minder mee heb én omdat het moeder-aspect nu wel ‘uitgemolken’ is (pun intended) – gooi ik het over een andere boeg:

 

 

 

Scheppend Vermogen / Creativiteit: Definitie

Als je net zoals ik graag blogt, hecht je vast (net zoals ik) waarde aan (je) creativiteit. We vragen ons wellicht af hoe we zo creatief mogelijk kunnen worden/blijven, en hoe we ons zo creatief mogelijk kunnen uiten. Maar voor je daar antwoord op vindt of zoekt.. wat is ‘creativiteit’ nu eigenlijk?

In de Dikke van Dale staat creativiteit beschreven als ‘scheppend vermogen’. Wanneer je nog dieper op de definitie van Creativiteit in wilt gaan, wordt het toch een tikkeltje ingewikkelder. Het is namelijk niet zo dat we het er met z’n allen helemaal over eens zijn over ‘creativiteit’..

Zo kom ik als definitie(s) tegen:
“Nieuwe verbindingen leggen”
“Zelf-Expressie”
“Iets nieuws scheppen”

Nu vallen deze beschrijvingen vast met elkaar te combineren – maar dan kom je nog niet uit op een betekenis waar iedereen achter staat.

 

 

 

Uniek

Historische creativiteit: Iets bedenken waar niemand anders ooit eerder aan heeft gedacht.

Iets bedenken waar nog nooit eerder iemand anders aan heeft bedacht – daar is creativiteit voor nodig.. No doubt!

Maar krijg het eens voor mekaar.. – Afgezien van t feit dat je nooit te weten komt of jouw ‘brein baby’ inderdaad nooit eerder gebaard is (je kan moeilijk alle eerder gedachte gedachten nagaan, toch?), is het ook nog eens een hele opdracht.. iets ‘unieks’ bedenken – zeker wanneer we vasthouden aan ons gewoonlijke gedachtepatroon – dat toch al niet zo makkelijk te doorbreken / los te laten valt.

 

Nieuw

Meer voor de hand liggend is dus om met al bestaande gedachten/beelden/materialen/etc. aan de slag te gaan en de zogenaamde ‘nieuwe verbindingen’ te leggen – verbindingen die nieuw zijn voor jou, welteverstaan.

Zo daag je jezelf uit en creëer je voor jezelf toch een home-made aha-erlebnis, kunst, idee of oplossing voor een bepaald probleem – iets waar (afgezien van t feit dat n ander die erlebnis/dat idee vast ook al heeft gehad) je toch erg trots op mag zijn én per definitie een ‘creatie‘.

Om toch even kort op het ‘moederschap’ in te gaan: Een baby wordt ook gecreëerd uit de al bestaande eicel en zaadcel. Zie je brein in deze dus maar als ‘baarmoeder’ ;)..

 

 

 

Ontwikkeling

Wat belangrijk is, is dat je jezelf blijft uitdagen. Zo ontwikkel je als persoon – én ontwikkelen je creaties (zichtbaar) met jou mee.

Iets ‘unieks’ creëren is dus geen vereiste: Wanneer je een al bestaand idee uitwerkt weet je namelijk waar het nieuwe idee zijn oorsprong vindt – én heb je dus een maat om mee te meten/vergelijkingsmateriaal zodat de verandering aan te duiden is (denk aan het evolutiebeeld: van gebogen aap-achtige naar rechtopstaande mens..)!

Wanneer je dus de druk ‘uniek’ te zijn van je schouders schudt (want een ‘druk‘ is het zeker!), biedt je jezelf ruimte te groeien, tussendoor te evalueren en je vooruitgang te vieren..

Ook ‘genieten‘ is namelijk een ‘hot-topic’ van De Keizerin – een om niet te vergeten :)

 

 

Zelf – Expressie

Creativiteit zou ook gelijk staan aan zelf-expressie: (gevoels)uitdrukking – Bijv.: door te tekenen, los te gaan met een kwast, door te fotograferen of te dansen, door muziek te maken, door te filmen, te schrijven, te zingen, te vertellen (et cetera).

Zo schep je namelijk een stem voor je gedachten, je emoties of puur voor je gevoel.

Of al die vormen van zelf – expressie ook als ‘kunst’ (oid) te bestempelen zijn – daar valt dan wel weer over te twisten.. ;) (maar doet nog niet af aan het belang!)

Voor dit soort creativiteit is natuurlijk wel een bepaalde mate aan moed nodig.. Je innerlijke wereld ‘materialiseren’ en/of blootleggen is ‘niet niks’!

 

 

 

Boost je Creativiteit

 • Creëer iets vanuit een gedachte/idee/gevoel waarvoor je je eigenlijk best schaamt..
 • Ga aan de slag met ‘prompts‘: kies een woord/vraag/foto (oid) uit en schrijf er bijv. een verhaal (of blog!) bij.
 • Onderzoek: Vraag allerlei verschillende mensen over hun gedachten wat betreft één (door jou gekozen) onderwerp.
 • Probeer een probleem waar je al een tijdje tegenaan loopt op te lossen.
 • Creëer een Mind Map: schrijf één woord in het midden van een bladzijde en verbindt het woord met nieuwe begrippen (en verbindt de nieuwe begrippen onderling).
 • Voer een Brain Dump uit (= alles opschrijven dat in je op komt) en deel ze eventueel op in categorieën / lijstjes.
 • Schrijf voor je aan een creatief proces begint minimaal 10 manieren van aanpak op.
 • Probeer nieuwe muziek/literatuur/film-genres/technieken/stijlen/uitgangspunten uit.
 • Doe regelmatig iets ‘voor het eerst
 • Zorg ervoor dat je werkplek inspirerend, funtioneel en (zo goed en kwaad als ‘t kan) redelijk opgeruimd is.
 • Leer iets nieuws: Krijg een vreemde taal onder de knie – Haal iet uit mekaar en zet het vervolgens weer in elkaar – Lees een boek over een -voor jou- geheel vreemd onderwerp – Leer een instrument te bespelen/noten te lezen (etc).
 • Houd een notitieboekje bij de hand en noteer ideëen zodra ze in je opkomen.
 • Ga zogenaamde ‘challenges‘ aan (de mede – Bullet Journalist weet wel wat ik bedoel) Bijv.: Maak elke dag een foto – Beschrijf iedere dag in één zin – Maak elke dag een doodle (etc).
 • Vraag jezelf af welke beperkingen je voor jezelf opstelt en welke eisen je jezelf oplegt – om ze vervolgens zo goed als kan los te laten.
 • Maak een wandeling – met voorkeur in de stilte van de natuur.
 • Ga eens een samenwerking aan.
 • Stop met ‘over-denken’, over-analyseren, oordelen en geef je innerlijke perfectionist de bons.
 • Observeer andere creatievelingen en leer van hen: Daarmee bedoel ik dus niet ‘na-apen’ maar het op doen van ideëen om vervolgens zelf aan de slag te gaan met een bepaald idee maar dan vanuit jouw ‘hoek’, met jouw ‘personal touch’.
 • Neem regelmatig pauze/doe een dutje – om je brein even op te frissen/te ‘re-setten’.
 • Maak een handleiding waarin je stap voor stap uitlegt hoe je iets creëert (‘t mag gewoon over jou specialiteit gaan, natuurlijk!).
 • Houd een Art-Journal bij – of een ‘normaal’ dagboek / dagboek naar keuze (journaling = sowieso een goede zaak).
 • Wanneer mogelijk: Evalueer je werk en probeer het te verbeteren / op een andere manier vorm te geven.

 

 

 

Kortom

De Keizerin vraagt je (o.a.) je kansen schoon te zien te creëren, je gevoel/innerlijkse stem te uiten, je potentie waar te maken, gebruik te maken van je inspiratie en ideëen, nieuwe kansen te herkennen en beet te nemen, oplossingen te vinden voor problemen, zaken eens vanuit een ander perspectief te bekijken, je te omringen met creatieve zaken/personen (etc) en bovenal: Om van alle schoonheid in én om je heen te genieten..! 

 

 

 


 

Welke creatie raakt jou?

 


Heb je zelf iets geschapen waar je erg trots op bent?


 

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

9 Reacties

 1. 13 april 2018 / 09:25

  Ach zoveel in het leven. Maar het meeste trots ben ik gewoon op me zelf :-)

  Aum Shanthi

  • Anne
   13 april 2018 / 10:43

   Daar kan niets tegen op! ;)

 2. 13 april 2018 / 09:47

  Weer een prachtig stuk Anne. En zeker ook inspirerend voor mij, vooral het deel Boost je Creativiteit. “Doe regelmatig iets voor het eerst” wordt naar mate je ouder wordt om verschillende redenen moeilijker (althans voor mij). Maar nu ik het weer zo zwart op wit zag staan, ga ik er weer meer op letten. Het kan namelijk zo inspirerend zijn.
  Al eerder heb ik gemeld niets af te weten van Tarot, maar het is erg interessante materie.

  • Anne
   13 april 2018 / 10:49

   ‘t Is toch een kleine afweging die ik maak om Tarot aan een onderwerp te verbinden (of andersom) vanwege ‘t maar kleine aantal lezers dat er wél mee bezig is.. Fijn dat ‘t logje je toch weet te boeien, ‘n mooi compliment :) ‘Iets voor het eerst doen’.. Zelf kom ik er al weinig aan toe – laat staan wanneer je al genoeg tijd hebt gehad om je repertoire flink uit te breiden. Toch denk ik dat het je vast zal lukken er zo nu en dan aan toe te komen.. zoals de Keizerin aangeeft: de wereld is rijp aan kansen! ;)

 3. 15 april 2018 / 09:53

  Super blogje weer! Vooral die lijst aan het einde <3 Creativiteit is zeker iets waar ik mee bezig ben als blogster en bujo-er en… mezelf. En dat is ook een van de eerste zaken waar ik aan denk als ik denk aan de keizerin, dus voor mij weer een geslaagde TT :)
  Liefs

  • Anne
   18 april 2018 / 16:26

   Thanks :D – Dat heb ik dus ook, bij de keizerin.. kunst & creativiteit :)..

 4. 24 mei 2018 / 12:43

  Hahaha, je brein al baarmoeder, geniale vergelijking! De interpretatie meer op creativiteit richten trekt mij ook wat meer dan het moederlijke ja. Ik heb de keizerin vaak als afsluiting van mijn deck, al zet ik haar ook vaak op mijn nog-niet-altaar (een plekje in m’n boekenkast met wat stenen xD) als reminder. Nu staat daar trouwens de magiër, ook voor creativiteit (scriptiehulp, hehe).

  Een creatie welke mij raakt, pff lastig. Ik kan wel zeggen ‘de natuur’, maar dat is niet altijd waar. 9/10 loop ik rond zonder op te kijken. Ben laatst met Niek in de dierentuin geweest en was verliefd op de leeuwen, wat een prachtbeesten. Ja, dat raakte me toen wel.
  Overigens ben ik ook vaak wel trots op mijn eigen creaties in de vorm van papers. Dat schrijven is toch een heel proces en het is erg fijn als uiteindelijk het eindproduct voor je neus ligt – met een goed cijfer, hehe.

  • Anne
   Auteur
   30 mei 2018 / 12:09

   Heej Roos, leuk dat je nog even komt koekeloeken tijdens het -inmiddels voorbije- drukke schrijven :P Ik was ook best trots op mijn brein-als-baarmoeder-verzinsel haha xD Wel een leuk idee trouwens! -een kaart neerzetten als steuntje/reminder :) Leeuwen.. ja, ik ken dat verwonderde gevoel denk ik wel. Al heb ik dat soms al als ik Mees of Aiden bezig zie/zie chillen :P.. Moet ik de natuur als creatie opvatten als gelovigheid of gewoon als ‘creatie van whatever happened’? hehe :P Ik hoop iig dat jouw creatie een ‘goed’ cijfer scoort – trots op jou, die-hard student! Xx

   • 30 mei 2018 / 18:35

    Dankjewel, lief van je! :D Heb ‘m net ingeleverd, dus nu is het afwachten enzo. Brr… xD
    Euh, natuur als creatie klinkt zo zweverig. Bedoel idd meer dingen die gebeuren, ‘forces of nature’, of gewoon ‘dingen’. – Lekker duidelijk Roos. Euh… Sommige dieren zijn echt wonderlijke creaties zegmaar, net als sommige planten/bomen… Dingen dus. XD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.