[Tarot Talk] Rede & Gevoel

[Tarot Talk] Rede & Gevoel

De week is nog vers; na een maandag waarop het non-stop regende valt deze -wat zonnigere- dinsdagochtend helemaal niet tegen. 

 

Kattenkwaad

Met het ochtendzonnetje ben ik dus helemaal in m’n sas. Na het opsteken van een wierookje (sinaasappelbloesem van ‘De Moeders Geuren’/’The Mothers Fragrances’), het wegjagen van de kat die bijna met ‘t brandende wierookstaafje in d’r neus porde – en met het begroeten van mijn deck – ben ik dan toch echt klaar voor mijn week-kaart (beter 1 dag te laat dan nooit!)..

Eens zien welke boodschap ik uit de week-kaart kan halen waar we met z’n allen nog iets aan hebben.. :)

*drumroll*

 

 

Zwaarden Koning

 

Keywords

Logica – Verstand – Analyseren – Scherpzinnig – Onafhankelijk – Vrij – Zelfbewust – Tegenstrijdigheden – Objectiviteit – Capabel – Welbespraakt – Charisma – Tact – Helder – Assertief – Patriarchale Waarden – Principes – Eerlijk oordeel – Probleemoplossend – Ideeën – Hoge Standaard – Honger naar Kennis – Macht – Actief – Koppig – Cynisch – Ongevoeligheid

 

 

Hofkaart

De Koning van Zwaarden tref je tussen de zogenaamde ‘hofkaarten’ van de tarot (Page, Ridder, Koningin, Koning).

Het wordt gezegd dat de hofkaarten ieder staan voor een persoon die een belangrijke rol in je leven speelt – of dat spoedig zal gaan doen. Ook kan een hofkaart ook staan voor een of meerdere persoonlijkheids-‘trekjes’ – en mogelijk ook voor de manier waarop je die op anderen projecteert.

De hofkaarten staan dus voor een bepaald type houding en/of energie – geuit door een ander, maar wellicht ook door jezelf. Daarnaast bieden de hofkaarten je een nieuw perspectief door jou vanuit de ogen van het betreffende karakter jouw situatie eens ietsje anders te laten bekijken.

 

 

Boodschap

Omdat ik jullie niet wil vervelen met hoe de Zwaarden Koning op mij persoonlijk toe te passen valt – richt ik me op de (dieperliggende) boodschap die de kaart in zich draagt. In eerste instantie denk je waarschijnlijk inderdaad aan een bestaand persoon of aan een energie/invloed die nu in je leven speelt – maar de kaart heeft nog meer te bieden!

 

 

Rede

Laten we eerst naar het zogenaamde ‘element’ kijken: ‘Zwaarden’ – oftewel: ‘Lucht’. Het element lucht wordt geassocieerd met de gedachten, de ratio, met idealen en met expressie.

In de geschiedenis, in de filosofie en in de wetenschap wil(de) het wel eens klinken dat ‘De Rede’ de enige weg naar ware kennis of ‘De Waarheid’ is. Enkel door alles rationeel te bekijken (en vaak ook door ‘het gevoel’ opzij te zetten) – komen we volgens die klank tot ‘ware inzichten’.

Toch vertellen de kaarten onder ‘het element – De Rede’ ons (ook) iets anders.

Natuurlijk; je gezonde verstand gebruiken kan doorgaans geen kwaad en is vaak toch echt een vereiste. Maar..: ‘De Waarheid’ lijkt -ondanks onze (overwegend) rationalistische instelling nog steeds buiten bereik- sterker nog: volgens de zwaarden zou de Rede ons doen verdwalen in onze zoektocht naar de waarheid. Denken brengt ons dan meestal wel ‘verder’.. Maar wie weet of dat ‘verder’ wel de juiste richting aangeeft/inslaat?..

 

 

De Kennis Koning

Even terug naar de Koning – want dat is hij duidelijk -een Koning; Kaarsrecht zittend op zijn troon, met in zijn hand het zwaard dat trots de lucht in wijst. Maar wat is een ‘echte’ koning nu precies..?

Ons beeld van een Koning reikt vaak terug naar vroegere tijden – de tijden dat de koning het volk toesprak, streng de wet handhaafde en besliste over oorlog en vrede, leven en dood.

Zie je Willem dit vandaag de dag allemaal eigenhandig klaarspelen?

Al zie je het misschien voor je; tegenwoordig zijn er regels die een samenleving regelen waarbij we het recht/de schijn krijgen dat ook het volk wat in te brengen heeft. Wel zo ‘redelijk’..

Anno 2017 is macht niet je geboorterecht, nee: De man of vrouw met de meeste kennis staat doorgaans het sterkst.

 

 

Macht & Motieven

De Koning van Zwaarden vraagt je (o.a.) na te gaan hoe jij omgaat met je kennis en (dus) met je macht..

Deel je in je kennis en ontvang je feedback met een ‘open mind’ – Of houd je al je kennis en macht koste wat kost krampachtig voor jezelf?

Onderbouw je je argumenten degelijk of ga je in de aanval door gebruik/misbruik te maken van je machtspositie?

 

Zoek je je Gelijk – Of zoek je De Waarheid?

 

Zolang je enkel je Gelijk zoekt – zullen jou ‘persoonlijke waarheden’/gelijkjes blijven botsen met Dé Waarheid. De ene na de andere wake-up call kan je (zoals het woord al zegt) doen ‘ontwaken’.. óf: de koppige koning in jou raakt juist alleen maar meer gefrustreerd.

 

 

Rede & Gevoel

Maar jouw idee over De Waarheid creëert ook meteen De Waarheid. Gedachte gaat vooraf aan de manifestatie. Zodra je je daarvan bewust wordt, kan je de verantwoordelijkheid nemen voor jouw eigen waarheid en het vinden van De Waarheid.

Die twee (je eigen waarheid en De Waarheid) liggen gevoelsmatig misschien nog een eindje van mekaar – maar zodra je durft te voelen, lief durft te hebben, je (je) beperkingen kan accepteren – je je hele zelf en de ander kan accepteren, je de moeite neemt te luisteren en te helpen – respect en compassie te hebben voor de mede-aardbewoners -Dan kom je opeens toch wel heel erg dichtbij.

 

Het zwaard heeft dus twee kanten; zowel Rede als Gevoel..!

 

 

 

Ervaar jij je gevoel als een zwakte?

Of zet je het in als talent? (+ hoe..?)

 


 Meer Tarot: Tarot-Gids • Tarot Tips


Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

4 Reacties

 1. 28 november 2017 / 12:21

  Ik probeer waar nodig is mijn gevoel te uiten. En kan ik het niet op het moment dan zal ik me even terugtrekken en het dan naar boven laten komen. Gevoel is geen zwakte is juist een sterkte alleen moet men er zelf goed mee kunnen omspringen. De kaart laat een zwaard zien. En ik zeg altijd als men gevoel uit moet men uitkijken dat men er niet op gepakt kan worden.

  Aum Shanthi

  • Anne
   28 november 2017 / 12:25

   Zo kan je het zwaard ook zien ;) Zo lang je een goede balans hebt van Rede en Gevoel denk ik niet dat je ‘er op gepakt’ kan worden – dan is dat (kwetsbaarheid) gewoon een probleem voor de ander..toch?

   • 28 november 2017 / 12:35

    Gevoel zijn ook emoties en ja dat is soms je kwetsbaar opstellen. Daar je wel op gepakt kan worden spijtig genoeg.
    Het is niet voor niets dat de koning met gevoel te maken heeft. Het kan positief zijn of negatief en hangt natuurlijk van de andere kaarten af.
    Maar als men de kaart alleen neemt zit er toch heel wat in om op het gevoel gepakt te worden of dat er mee gespeeld kan worden.
    Dit is louter mijn denkwijze.

    Aum Shanthi

 2. 2 december 2017 / 15:44

  Tja, en dan heb je ook nog de mensen die ‘de waarheid’ modelleren naar hun eigen waarheid zodat er geen sprake meer is van botsing. That is, totdat iemand door hun ideale waarheidsbubbel heen prikt, hehe.
  Gevoel… Ja soms word ik daar dus knettergek van – as you can imagine, hehe. Het is absoluut geen zwakte, maar je moet er soms wel even goed mee leren dealen. Moet trouwens zeggen dat ik Zwaarden koning als een nogal starre man zie; wel wijs en sterk, een leider, maar wel star in zijn opvattingen. Klopt wel met die koppigheid en dat cynisme. :P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.