[Tarot Talk] De kater

[Tarot Talk] De kater

Tijdens wat gerommel met mijn Tarot kaarten kwam ik Bekers 4 tegen; een kaart die volgens veel boekjes vooral staat voor passiviteit, verveeldheid en het onvermogen nieuwe kansen in te zien en aan te grijpen. Ik trek Bekers 4 niet zo vaak en heb er ook nog geen extra aandacht aan besteed of vragen gehad bij de interpretatie, maar iets zei me dat er meer in de kaart verscholen lag dan enkel apathie..

Na wat verder onderzoek (wat veroorzaakt dat gebrek aan initiatief dan?) kwam ik gelukkig bij interpretaties terecht die wat uitgebreider van stof zijn. De Tarot kaarten vullen elkaar altijd aan, maar zijn (vaak) wel los van elkaar te lezen. Maar in dit geval acht ik het nodig om eerst Bekers 3 toe te lichten om de interpretatie van Bekers 4 zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.

 

 

Bekers 3

Op de kaart Bekers 3 zie je drie vrouwen hun bekers heffen terwijl ze het leven uitbundig vieren. De drie vrouwen doen sterk denken aan de drie Gratiën, ook wel de ‘Chariten’ genoemd: Aglaia, Euphrosyne en Thalia. Deze dochters van een papa-God en een mama-Godin (de mening over welke Godheden hen hebben verwekt verschilt) representeren schoonheid, vreugde , geluk en bevalligheid.

Op de kaart zien we een overgave afgebeeld, een overgave aan aardse geneugten en aan schoonheid. Toch heffen ze hun bekers richting de hemel en hun extase verheft hen ogenschijnlijk boven het aardse, sterfelijke leven. De tijd wordt vergeten in een uitwisseling van liefde en vreugde.

Wellicht hebben de vrouwen iets te vieren; een bepaald resultaat of een mooie prestatie, zoals het cijfer 3 suggereert. ‘Gratie’ betekent ook dankbaarheid; de vrouwen waarderen wat ze hebben, ze zijn gelukkig en genieten van het leven en delen ook in die vreugde, elkaar volledig in vertrouwen nemend.

 

 

Bekers 4

Op de kaart bekers 4 zien we een heel ander tafereel: We zien een jongeman tegen een boom zitten, zijn houding gesloten tegenover zijn omgeving. Voor hem staan de drie bekers van de vierende vrouwen op de vorige kaart, waar hij met een lege blik naar staart. ‘Het feest is voorbij’ en de werkelijkheid daalt op hem neer.

 

 

 

Hij heeft zijn zielsverlangen gezocht in zaken die buiten hem liggen – in aardse, vergankelijke zaken.

 

Zittend tegen de boom probeert hij de weg terug naar zichzelf te vinden. De boom gaat -net zoals hij- nergens heen, het geluk van een boom is namelijk waar de boom is.

Van buitenaf wordt de jongeman een vierde beker aangeboden, maar daar slaat hij geen acht op, ondanks dat hij misschien wel een buitenkansje mis loopt.

Hij richt zich nu op de wezenlijke wereld en laat zich niet langer afleiden door zaken van ‘buitenaf’..

 

 

Easily distracted

Met alle ‘ruis’ waarmee we haast onvermijdelijk te maken krijgen is het heel gemakkelijk je focus te verliezen en je druk te maken om zaken die er niet eens zo veel toe doen. Je zoekt je uitvlucht en/of je geluk in de wereld die buiten jou zelf ligt.. – Tenminste; ik zelf laat me vaak zat afleiden.

Óf ik ren juist weg van mijn gevoel door zaken die buiten mijn innerlijke-/gevoels- wereld liggen opeens rete-interessant te vinden en ze veel belangrijker te maken dan ze in werkelijkheid zijn. Gelukkig voelt het veilig genoeg om met behulp van de Tarot-kaarten ‘In te tunen’ op mijn innerlijke roersels – zo raken ze hopelijk toch niet geheel verwaarloosd ;)

 

 

Hoe houdt jij de focus op dat wat er echt toe doet?

En hoe tune jij terug *in* wanneer je toch even bent afgeleid?


Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

7 Reacties

 1. 8 juli 2017 / 11:42

  ik ben zo onrustig nog, dat ik het heb gelezen en nu ik hier beland ben? Ben ik het alweer kwijt wat ik net gelezen heb, hoe erg is dat ;-)

  Ik laat hem even voor nu.

  X

 2. 8 juli 2017 / 15:31

  Focus houden… uhmmm… niet. Ik ben vrij gevoelig voor invloeden van buitenaf en in mijn hoofd ratelt er altijd van alles. Er zit dan ook geregeld een verschil tussen iets doen omdat ik het wil, of iets doen omdat ik denk dat het moet. Na mijn overspannen/burn-out gaat het wel iets beter, maar dat kost flink wat moeite van tijd tot tijd.
  Afgeleid ben ik heel snel, maar dat is mijn superkracht.

  • Anne
   Auteur
   9 juli 2017 / 19:38

   Heel herkenbaar, veel ‘moetjes’ hier. Zeker ook vanwege het snel afgeleid zijn – wil nog wel eens verzeilt raken in andere ‘minder belangrijke’ zaken/activiteiten. Noem ‘t lui, noem t superkracht (of zoals mijn peutjes: ADD); vervelend is t vaak wel :’) Geen Burn -out gelukkig, al zie ik ze wel vaak langskomen in therapie. Heel veel succes met je herstel/het volhouden van een manier die je er niet aan onderdoor brengt in ieder geval.. Daar zal je vast ook al n kluif aan hebben. ‘Superkracht’.. die onthoud ik ;)

 3. 8 juli 2017 / 17:06

  Interessant. Mooie inzichten.

  “Hoe houdt jij de focus op dat wat er echt toe doet?”
  Door de geest of de werking ervan te observeren (beginnend in meditatie), ben ik me ervan bewust als de geest me laat afdwalen naar onbelangrijke zaken. Wat van belang is, is natuurlijk niet voor iedereen gelijk. ;-) Gewoon dat ‘bewust zijn’ (dat de geest afdwaalt), brengt de focus terug. Je ziet dat wat ik “ik” noem, niet de afdwalende geest is. Ik maak daar onderscheid in.

  “En hoe tune jij terug *in* wanneer je toch even bent afgeleid?”
  Het antwoord hierop zit eigenlijk in mijn vorige antwoord. Gewoon ‘bewust zijn’ dat je afdwaalt is genoeg om terug ‘in te tunen’.

  Nog een fijn weekend ! :-)

  • Anne
   Auteur
   9 juli 2017 / 19:45

   Dat laatste is nu ik erover nadenk helemaal waar, en al duurt t hier soms even voor ik mn gedwaal opmerk. Zeker wat betreft ‘grote zaken’ kunnen we t dan hebben over meerdere dagen/weken :’) Misschien s n ‘bewust-worden-wekkertje’ zetten; op gezette tijden even om me heen kijken om te zien waar ik nu weer beland ben :P of meditatie, natuurlijk.. ;)

 4. 8 juli 2017 / 18:58

  Ik blijf het ook een moeilijke vinden…
  Soms voel ik me uit balans, maar weet ik nog wel precies waar m’n focus op ligt. Toch moet ik dan even van ‘het koord afspringen’ of pas op de plaats maken.
  Dat ‘lauwe’ gevoel dat voor mij ook een beetje uit ‘de bekers 4’ naar voren komt, kan me soms ook behoorlijk verwarren. Ik mis het vuur, de kriebels in m’n buik, de peper in m’n …. ahum. Het mag duidelijk wezen ;P

  Hoe dan ook, interessant stukje weer.. Ik word geprikkeld om m’n kaarten weer eens tevoorschijn te halen. :)

  • Anne
   Auteur
   9 juli 2017 / 19:53

   Fijn dat ik je n beetje tarot-enthousiast weet te maken :) Sleur is niet altijd ‘je van het’, dat herken ik maar al te goed. ‘Ns ‘n flinke rots in t rustige vaarwater gooien is aan de andere hand ook niet altijd ‘de’ oplossing.. ;) Wie weet duwt ‘t leven zelf wel weer een peper in je .. *ahem* – daar staat ‘t wel om bekend :P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.