Het Tarot Journal [1]

Het Tarot Journal [1]

De naam verklapt ’t al: in het Tarot Journal ligt de focus op Tarot. Natuurlijk kan je er veel meer in kwijt – het Tarot Journal dient in veel gevallen ook voor het vastleggen van processen zoals spirituele ontwikkeling en/of persoonlijke groei.. Vaak neemt het Tarot Journal die rol aan zonder dat het bewust de bedoeling is geweest.

 

Tough Tarot Love

Tarot is -volgens mij- nu eenmaal hét hulpmiddel bij spirituele en persoonlijke groei. Het helpt je inzicht te verkrijgen in allerlei zaken -waaronder jij zelf-, het helpt je richting te vinden, te reflecteren, de belangrijke zaken te identificeren én de Tarot stelt je overtuigingen, angsten, twijfels en motivatie vaak ook nog eens flink aan de kaak..

Misschien is dat niet altijd even prettig, maar er bestaan nu eenmaal geen snelle binnendoor-weggetjes wanneer het gaat over het opdoen van flink wat levenservaring en zelfkennis ( maar mocht je er toch een ontdekken; let me know ;) )..

 

 

Tarot Journal Basics

 

Het bijhouden van een Tarot Journal alleen al is een uiterst geschikte manier om de Kunst onder de knie te krijgen. Ook gevorderde Tarotisten hebben vaak nog een hoop aan het Journal, gezien je in het leren leggen en leren kennen van de Tarot zo ver kan gaan als je zelf wilt. Zelf hoop ik stiekem een ‘eeuwige student’ te blijven; er zit zó veel betekenis achter zelfs maar de kleinste details! Het blijft gewoon rete-interessant :)

Maar laten we beginnen met de Basics.. ;)

 

Het Deck – De 78 Kaarten

Bijna niemand -schat ik zonder verder onderzoek in- zal de kaarten allemaal in één keer uit ’t hoofd hebben geleerd. Met een beetje geduld en een hoop leuke activiteiten leer je ze uiteindelijk heus wel stuk voor stuk kennen – maar het heeft gewoon tijd nodig.

 

De eerste Indruk

In het Tarot Journal kan je gedurende die tijd een hoop ondernemen om de kaarten zo goed mogelijk te leren kennen. Zo is het redelijk gebruikelijk om elke kaart kort in je Journal toe te lichten. Denk hierbij aan je eigen eerste indruk: Welk gevoel krijg je bij de kaart? Welke betekenis denk je dat de kaart heeft?

Daarna kan je er een (beginners)Gidsje bij nemen (’t internet biedt ook meer dan genoeg uitleg!) en de algemeen geldende interpretaties van de kaarten bestuderen. Zat je al in de buurt? Of denk je nu geheel anders over bepaalde kaarten?

Zelf heb ik de kaarten leren kennen door eerst met de Grote Arcana (22 Kaarten – De Archetypen) te leggen. Na een jaartje -of iets langer- heb ik voorzichtig de Kleine Arcana (56 kaarten – De Elementen + Cijfers en Hofkaarten) in mijn leggingen verwerkt.

 

Tarot Art

De creatieve Tarotist heeft vaak ook een Tarot – Art–Journal: hierin worden kaarten nagetekend, geverfd, ingekleurd of op wat voor artistieke manier dan ook weergegeven. Slim, want zo vallen je opeens zaken en details op die je op het eerste gezicht niet waren opgevallen! Ook leer je de kaarten zo te associëren met hun kleuren, symbolen, cijfers en attributen.

Natuurlijk mag je ook in je ‘gewone’ Tarot Journal losgaan wanneer de kaarten een Muze blijken. Dat is juist zo fijn aan Journals – dus ook aan ’t Tarot Journal – het is jóuw boek en jíj bepaalt de inhoud :)

 

Cheat Sheet

Omdat het -zeker tijdens je eerste Tarot-leg-jaren- haast niet te doen is om alle (symbolische) betekenissen te onthouden, is het handig om in je Tarot Journal een ‘spiekbriefje’ op te nemen. Zo kan je bij de Archetypen uit de Grote Arcana sleutelwoorden noteren.

Bij de Kleine Arcana is het handig om ook de symbolische betekenis van de elementen, de cijfers en de Hofkaarten te noteren (ook astrologische verbanden, situatie-specifieke betekenissen en dat soort info kan handig zijn, wil het zo zijn dat je daar ook de waarde van inziet ;) ).

 

Tarot Studie

Alsof het Deck zelf nog niet studiemateriaal genoeg vormt, vind ik het persoonlijk ook erg leuk en interessant om ‘verder onderzoek’ te verrichten. Bijvoorbeeld naar de verschillende invloeden die zich in de Tarot hebben verstopt, of naar de geschiedenis van de Tarot en het ontstaan van het/mijn deck zoals het nu is.

Ook wordt de Tarot door bijna iedereen weer íetsje anders opgevat, gebruikt of benaderd waardoor er een massa aan info, ideeën, blogs en weet-ik-het-wat-allemaal te vinden is.

Een kleurrijke ontdekkingsreis dus :)

 


Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.