Sankalpa

Sankalpa

Ben ik nou daadwerkelijk op een gevalletje ‘meant to be’ gestuit? Al voor ik op dieper onderzoek uit ging bekroop me het typische (maar jammer genoeg ook zeldzame) gevoel van ‘serendipity’; het gevoel dat ik tijdens mijn verveelde rond speuren dan toch onverhoopt een parel heb ontdekt..!

 

Timing is a ‘Bae’

Oké, het drong eerlijk gezegd niet zo 1,2,3 door – deze vondst. Het vreemd-bekkende begrip ‘Sankalpa’ was tot dan toe nergens in mijn woordenboek te vinden.. En waar ik meestal (of in ieder geval de helft van de keren) op m’n dooie gemak gewoon verder klik wanneer ik een -voor mij- compleet onbekend begrip tegenkom, besloot ik deze keer dat het toch best wel interessant klonk.

En ondanks dat timing zich vaak genoeg als een ‘bitch’ kan gedragen, bleek ze me dit keer goed gezind. Met Samhain voor de deur kan ik me geen beter moment bedenken om met Sankalpa aan de slag te gaan..

 

 

Intentie

Ik schreef een hele poos geleden al over het (dagelijks) zetten van een intentie. In het betreffende logje Dagelijkse Intentie maak ik ook meteen een duidelijk onderscheid tussen een ‘voornemen’/’doel’ en een ‘intentie’:

 

“Intentie is veel meer dan enkel een ‘voornemen’. ‘Intentie’ bestaat volgens deze visie uit een innerlijk proces waarbij jijzelf de controle hebt over de ‘energie’ waarmee jij jezelf vult. Of iets minder zweverig verwoord: Intentie is het bewust kiezen/cultiveren van een (in bijna elk geval positieve) mindset. Het is de houding die je aanneemt naar zowel je innerlijke wereld als naar de buitenwereld.”

 

Sankalpa deed me weer aan het oude logje denken – een logje waarin een praktijk/ritueel beschreven staat waar ik me graag weer meer mee bezig ga houden.

 

“So, what if, instead of thinking about solving you whole life, you just think about adding additional good things. One at a time. Just let your pile of good things grow.”

-Rainbow Rowell

 

Nu moet ik wel -voor ik begin aan mijn uitleg- toegeven dat Sankalpa nog erg nieuw voor me is, en dat het zou kunnen dat ik het (ietsje) verkeerd begrepen heb. Ook kan het best zijn dat ik het ‘onderzoek’ te eenzijdig heb gehouden – ik ben wel enkele puntjes van kritiek op Sankalpa tegengekomen, maar die maakten de zaak er alles behalve duidelijker op.. Vandaar dat ik het -voor nu tenminste- op de meest gangbare uitleg houd ;)

 

 

Heilig Besluit

Sankalpa is een begrip uit het Sanskriet en zou (onder andere) ‘Besluit’, ‘Intentie’, ‘Vastberadenheid’, ‘Wilskracht’ en/of ‘Gedachte’ betekenen. Ook kom ik mooie vertalingen tegen zoals ‘Oprechte/Innige Intentie’, ‘Een plechtige gelofte aan jezelf’ en (als kers op de taart – gevonden op wakkeryoga.nl): ‘De kristallisatie van jouw spirituele aspiratie’.

Om het wat concreter te stellen zou Sankalpa een tool zijn om je wilskracht een boost te geven en je lichaam en geest met elkaar in overeenstemming te brengen.

 

“We are all gardeners, planting seeds of intention and watering them with attention in every moment of every day.”

-Cristen Rodgers

 

Ook Sankalpa is (net zoals een intentie) veel meer dan enkel een voornemen (of een ‘affirmatie’): Het is namelijk een ‘Heilig Besluit’ dat je -zo is de bedoeling- zo grondig mogelijk verweeft in je ‘zijn’ en je onderbewustzijn.

Waar voornemens in het bewustzijn meestal snel weggevaagd worden door andere alledaagse gedachten en zorgen, zou een Sankalpa veilig in je onderbewuste ‘geplant’ moeten worden zodat het een onbewust en automatisch proces/gevoel wordt.

 

 

Een Sterk Sankalpa

Een Sankalpa plant je dus niet met je gedachten (en zeker niet met je zorgen/problemen in ‘t achterhoofd) – maar eerder ‘intuïtief’ of gevoelsmatig, tijdens meditatie -of een moment van ontspanning en kalmte (mocht mediteren je niet liggen).

 

“Don’t be pushed by your problems. – Be led by your dreams.”

-Ralph Waldo Emerson

 

Het is namelijk belangrijk dat je tot de kern komt en goed aanvoelt welke Sankalpa je nodig hebt. Yoga Nidra kan je helpen het optimale klimaat te bereiken om je Sankalpa goed en wel te planten.

Wanneer je Sankalpa eenmaal goed gedijdt kan het dan ook een hoop hebben – het heeft als het ware ‘wortel geschoten’. – Hier en daar kan je je Sankalpa eventueel nog wat bijschaven om het ‘passend’ te houden terwijl je je ontwikkelt.. – van belang is wel dat de essentie intact blijft!

Niet dat er zo heel veel aan te sleutelen valt.. Een Sankalpa bestaat namelijk uit maximaal één zin – waarin je op een positieve wijze je ‘gelofte aan jezelf’ beschrijft. Positief betekent hier: géén woorden zoals: ‘nooit’, ‘niet’, ‘stopppen’ – en meer woorden waarmee je je meer op een probleem richt dan op een oplossing/positieve gedachte. Ook formuleer je je Sankalpa altijd alsof het in de tegenwoordige tijd plaatsvindt.. Bijvoorbeeld: “Ik luister naar mijn diepste ik” – of – “Ik heb vertrouwen”.

 

“The grass is green where you water it.”

 

Zelf vind ik het idee van een Sankalpa erg goed in de oren klinken. Samhain (31 oktober) is -voor mij- bij uitstek dé dag om zaadjes te kiezen (en wellicht al te planten).. Nu is dit wel een heel precair plantje, maar ik wil er toch erg graag mee aan de slag! Misschien kan eerst weer een beetje oefenen met de dagelijkse intentie geen kwaad – Ik ga in ieder geval mijn ‘zaadjes’ weer regelmatig van vers water en aandacht voorzien :)..

 

 

Spreekt het idee van een Sankalpa jou ook aan?

& waar zit jij doorgaans met je aandacht? ;)

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

9 Reacties

 1. Morna Brighid
  23 oktober 2017 / 08:09

  Wat een prachtige blog Anne. Ik heb er erg veel aan, en geeft mij gedachten echt een push en is een prachtige tool in combinatie met affirmatie. Dank je wel voor deze prachtige blog, het doet mij echt goed en ik ga het een paar keer overlezen en meenemen in mijn meditatie. Je bent een parel!

  • Anne
   Auteur
   23 oktober 2017 / 09:25

   Wat fijn! Daar doe ik het voor :) en dankjewel hihi ;)…
   Ik ga ook eens uitvogelen hoe ik ermee aan de slag kan, jouw plan klinkt in ieder geval als een goed idee. Succes/veel plezier ermee! :)

  • Anne
   Auteur
   23 oktober 2017 / 14:19

   Die pagina was ik inderdaad al tegengekomen. Een duidelijke tekst inderdaad, bedankt voor het delen ;)

 2. Cassilda
  23 oktober 2017 / 21:48

  Gisteren al gelezen, maar kom vandaag even reageren. Wat een prachtverhaal met een boodschap waar eigenlijk ieder mens wel iets aan zou moeten hebben.
  Alleen zou het voor mij persoonlijk wel heel gek zijn om ineens zo op materie in te gaan. Het komt een beetje over als the secret.. of heb ik het dan verkeerd begrepen?

  • Anne
   Auteur
   24 oktober 2017 / 10:28

   Dat zou goed kunnen! Al zou ik ‘The Secret’ nog eens moeten lezen om een kloppend antwoord op je vraag te kunnen geven. Toen ik The Secret las kwam het allemaal maar oppervlakkig op me over – oppervlakkiger dan het idee achter ‘sankalpa’ in ieder geval.. Maar dat is misschien te wijten aan de leeftijd waarop ik het las (jaartje of 16) ;) Wellicht is het voor mij een idee om het nogmaals te lezen, want overeenkomsten zijn er zeker. Ik moest er tijdens het schrijven stiekem ook even aan denken dus ik begrijp dat je deze link legt.

 3. 24 oktober 2017 / 13:57

  Ik dacht hetzelfde als morna dat dit klinkt als een intentionele affirmatie. Maar wat een idee om je doelen zo op te stellen voor samhain! I’m in!!

  • Anne
   Auteur
   24 oktober 2017 / 17:15

   Zou goed kunnen, ik geloof je direct, zelf heb ik namelijk weinig kennis wat betreft affirmaties.. zal me eens inlezen ;) Wie weet komt ook dat bij Samhain goed van pas! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.