Samhain

Samhain

Op 31 oktober, de vooravond van november, werd er door de Kelten ‘oud op nieuw’ gevierd. Samhain (spreek uit als sah-win of sow-win: Schots-Gaelisch voor november – door de Welsh ook wel Calan Gaeaf genoemd: de eerste dag van de winter) is de feestdag bij uitstek om het oude los te laten en het nieuwe te verwelkomen.

 

Samhain & de Cycli

De winter en het jaar startten voor de Kelten met Samhain, en gaven de aarde en de mensen de kans zich gereed te maken op (hopelijk) een vruchtbaar jaar. Volgens de Keltische traditie vindt de oorsprong van alles plaats in het donker; de dagen beginnen na zonsondergang en het nieuwe jaar neemt zijn aanvang tijdens de meest duistere tijd van de cycli der seizoenen.

Cycli waren een belangrijk onderdeel van de religieuze belevenis van de Kelt. Hij leefde namelijk mee met de seizoenswisselingen, de maancycli en de cycli van leven en dood. Reïncarnatie was ook onderdeel van het Keltische geloof, al was wedergeboorte (bijna) alleen maar weggelegd voor helden.

 

Samhain & de Sluier

In de nacht van Samhain zou de sluier tussen de stoffelijke en de onstoffelijke wereld aanzienlijk dunner zijn; geesten en de aos sí (elfen en natuurgeesten) hadden dan toegang tot “onze wereld”. Er gingen veel verhalen de ronde dat ook kwaadaardige wezens en geesten op de feestdag tevoorschijn zouden komen. Kleine offers zouden helpen. Om eveneens de aos sí gunstig te stemmen werd er eten en drinken voor de deuren gezet. Zo werd er gehoopt dat de winter niet te streng zou worden, vooral vanwege het vee dat de Kelten in hun belangrijkste levensmiddelen voorzag. Voor de geesten van geliefden was er ook aandacht; er zou een gedekte plek voor ze aan tafel klaar hebben gestaan.

 

Samhain & het Vuur

Vreugdevuren waren een essentieel aspect van Samhain; alle negatieve energieën van het afgelopen jaar gingen dan in vlammen op. De as en de rook van de vreugdevuren zouden reinigende en beschermende eigenschappen hebben. Men sprong dan ook wel eens over het vuur heen of ging naast het vuur liggen om zich te omringen met rook. Handiger was het wanneer er twee vuren waren; dan kon er gewoon tussendoor gelopen worden. Vaak werd er ook door iedereen een vlam van het vuur mee naar huis genomen om de haard opnieuw aan te steken (de haard werd ieder jaar met Samhain gedoofd om het jaar af te sluiten), zodat het vuur alle families met elkaar verbond.

 

Samhain & Divinatie

Samhain zou ook de perfecte feestdag zijn om divinatie rituelen uit te voeren. Men probeerde op deze dag inzicht te krijgen in verborgen zaken of in de toekomst met behulp van paranormale gaven. Belangrijke onderwerpen die bij de divinatie rituelen behandeld werden waren het huwelijk, het aantal kinderen, en voorspellingen over de dood. Het vreugdevuur kon hier een rol in spelen; bijvoorbeeld door voor iedere persoon een steen rond het vuur te leggen. Wiens steen aangetast werd, stond niet veel goeds te wachten. Ook werden er kastanjes boven het vuur gehouden, de wijze waarop de kastanje opensprong zou ook een en ander over de toekomst vertellen, zoals wanneer je zal trouwen.

 

Samhain vandaag

De oude Keltische feestdag wordt nog steeds gevierd door (onder andere) aanhangers van het paganisme. Samhain wordt beschouwd als een dag van dodenverering; er wordt een (feest)maaltijd genuttigd waarbij er genoeg plaats aan tafel is voor verloren geliefden. Soms wordt zelfs voor iedere geliefde zijn of haar lievelingskostje gemaakt, ook worden er kaarsen voor het raam neergezet, in de hoop dat de doden hen kunnen vinden.

Volgens (een deel van) de aanhangers van wicca zou tijdens Samhain Lugh (de Zonnegod) in de onderwereld zijn aangekomen. De dood van de zomer zou de toon voor de feestdag zetten; vandaar dat de wereld van de doden die dag beter voel- en zichtbaar is. En niet alleen zou er in het verleden gekeken kunnen worden; ook zicht op de toekomst is op 31 oktober binnen bereik. Door bijvoorbeeld de pendel te gebruiken, runen te werpen of door te schouwen zou je meer zicht kunnen krijgen op je toekomst.

Vandaag de dag kennen veel mensen Samhain ook wel als “Halloween” of “Allerheiligen”. Er zijn verschillende overeenkomsten tussen Halloween en Samhain; zo werd er langs de deur gegaan voor eten (offers om de geesten en de aos sí rustig te houden), werden er vlammen gedragen in bieten of rapen (nu de bekende pompoen) en gingen kinderen verkleed naar buiten (het nabootsen van de kwade geesten en wezens die dan toegang tot de stoffelijke wereld hadden).

 

Wie zaait zal oogsten

Persoonlijk heb ik meer met het originele Samhain; een dag om de doden te eren, dankbaarheid te uiten en offers te plengen. Een dag om het oude te overdenken en los te laten, je te zuiveren van negativiteit. Een dag om inzicht te vergaren. En vooral een dag om na te gaan wat je met het nieuwe jaar gaat doen en wat je ervoor over hebt; want niets komt je aanwaaien. De aarde vecht zicht door de winter en wordt weer vruchtbaar, net zoals jij vecht voor je doelen en uiteindelijk zult oogsten.

 

Een goed samhain is het halve werk, zou je kunnen stellen!

 

 

Vier jij samhain?

of heb je al mooie voornemens klaarstaan voor 2018?

 

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

6 Reacties

 1. Morna Brighid
  17 oktober 2017 / 08:06

  Ja, Samhain is in al zijn glorie of diepgang een overgang. Een overgang van ‘het oude’ naar ‘het nieuwe’, en moment om af te rekenen met negatieve elementalen, negatief in de zin dat ze mijn vooruitgang in de weg staan. Het is een dag om naar het licht te bewegen. Ja, van oorsprong (en nog) een dag dat er zich tussen de werelden slechts een dunne sluier (als mist) bevond. Er worden verschillende werelden genoemd als Tir na n’Og, Mag Cíuin, Mag Ildathach en dergelijke. Je zou et ook ‘natuurlijk initiatie’ kunnen noemen om in contact te komen met het aspect ‘Netherworlds’, iets wat zich ook binnenin en buiten onszelf bevindt. We kunnen de weg daartoe vinden door meditatie. Maar op een dag als deze is de ‘overgang’ eenvoudiger. Maar zo’n ‘toestand van zijn’ kan ook daarna eenvoudiger zijn, alsof ik in mijzelf een sleutel heb gevonden tot die deuren die er eigenlijk altijd zijn, maar op Samhain manifester en toegankelijker.

 2. Morna Brighid
  17 oktober 2017 / 08:07

  Mooi stukje trouwens. Je blogs werken bij mij altijd weer als een trigger

  • Anne
   Auteur
   17 oktober 2017 / 16:23

   Dankjewel! en eh.. The good kind, hoop ik? 0=)
   En wat een fijne reactie en nuttige toevoeging in één :) Ik probeer Samhain nog voor mezelf in te vullen en alle ideeën zijn welkom.. Je noemt toch weer enkele zaken die ik nog wel nader wil bekijken, dus (ook daar voor) dankjewel ;)

 3. Morna Brighid
  17 oktober 2017 / 20:02

  The good kind of magic triggers! :-)

 4. 24 oktober 2017 / 14:06

  Tsss miep wat een vraag…. Zeker vier ik samhain! En het samhainseizoen. Zo zijn de eerste pompoensoepjes er al weer door, beginnen we aan echte stamppotten, en wil ik echt echt een wandeling door het bos maken. Je weet dat het tijd is als je over boswandelingen begint te dromen… Mijn ritueel is elk jaar hetzelfde met soms een nieuw jasje. Ik schrijf de herinneringen van dit jaar op, leg vast wat ik volgend jaar wil doen en doe dan een jaarlegging die dan vaak ook akelig juist zijn… Anyway dit jaar is er een halloweentocht in de wijk en die wil ik ook doen :) laat de voorpret beginnen!

  • Anne
   Auteur
   24 oktober 2017 / 17:17

   Wat leuk allemaal! Een heel seizoen.. niet aan gedacht – wie weet volgend jaar =D Oh, en ik wil meteen ook een wandeling maken als ik dit lees *kriebelsss* Zelf leg ik bijna elke maand het Keltisch Kruis, dus zeker ook met Samhain ;) Alleen maar goed wanneer de flow dan juist is..!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.