Paganisme

Paganisme

In dit logje ga ik in op het begrip ‘paganisme’. In de categorie ‘spiritualiteit’ zal je hier namelijk veel over tegenkomen – wel zo handig om dan te weten wat ik ermee bedoel! Mocht je er dus nog niet mee bekend zijn, dan is dit een logje voor jou. Niet alleen omdat je er wellicht wat van opsteekt.. -misschien dat deze levenswijze je ook wel enorm aanspreekt!

 

Betekenis ‘Paganisme’

Paganisme of het “heidendom”  behelzen alle religies die polytheïstisch zijn en dus niet uitgaan van één God, zoals in de bijbel. De christenen noemden de aanhangers van die religies “heidenen” (Engels: heathen), wat letterlijk “zij die op de heide wonen” betekent. De naam “Pagan” (Latijns: Paganus) betekent “bewoner van het land” maar werd vaak ook door christenen gebruikt om de “ongelovigen/ketters” voor dom of boers uit te maken.

In tegenstelling tot de christenen geloofden de paganisten namelijk niet in één almachtige God  maar in meerdere goden en godinnen, of in de God en Godin (alles bestaat uit mannelijke én vrouwelijke energie) óf zij beschouwen de natuur (de aarde en het heelal) als Goddelijk/ één Geheel. Ondanks de beweringen van de christenen zijn paganisten absoluut geen duivelsaanbidders; de duivel is immers een christelijk concept..

 

Stromingen

Wij kennen het paganisme vooral als de natuurreligies gebaseerd op de religies van de Kelten, de Germanen of de Basken; de westerse voorchristelijke religies. Zo kennen we Wicca, Druïdisme, Ásatrú, Odinisme, Neo-Paganisme, eclectisch Paganisme enzovoorts.  Maar bijvoorbeeld ook het boeddhisme, hindoeïsme, taoïsme of het shintoïsme kunnen (een inspiratiebron voor de) ‘Pagan’ zijn.

Pagans zijn dus niet per definitie heksen zoals vaak verondersteld wordt, ze kunnen net zo goed helemaal niet in een God geloven. Wat alle pagans wél gemeen hebben is dat ze geloven dat alles bezield is (animisme) en dat ze zo dicht mogelijk bij de natuur (proberen te) staan. Dat laatste doen ze door bijvoorbeeld rituelen uit te voeren bij volle maan en seizoenswisselingen, zodat ze meedeinen op de cycli van de getijden.

 

Natuurlijk

Dicht bij de natuur staan en met de cyclus meeleven is vandaag de dag vanzelfsprekend moeilijker dan een paar duizend jaar geleden. Soms zien we de sterren en de maan niet eens door de verlichting en/of de luchtvervuiling. Even de natuur in, zoals het bos of de duinen, is voor ons een ‘dagje uit’ geworden in plaats van dat het onderdeel is van ons dagelijkse bestaan. Probeer nog maar eens een boom zonder spalk of omheining te vinden, áls je al een boom vindt.

We leven verder van de natuur af dan ooit, en dat niet alleen; we verwoesten haar en buiten haar uit. Pagans proberen het anders aan te pakken door de natuur te eren en te respecteren, zelfs door met haar mee te leven. Het doel van de pagan is namelijk in harmonie met de natuur te leven, ook door het goddelijke in haar te (h)erkennen. Zo zal je als pagan spiritueel groeien en de eenheid/het Goddelijke kunnen ervaren.

 

In Tune

Dicht bij de natuur staan kan tegenwoordig toch nog op vele manieren. Bijvoorbeeld door elke dag buiten te komen, de temperatuur aan te voelen, de wolken en/of de lucht te bekijken en/of door te genieten van de frisse lucht. Ideaal is natuurlijk een wandeling door het bos, de duinen, de heide of langs het water. Hoe meer groen hoe beter.

Maar let ook op de maan en haar fasen; vier elke volle maan door een persoonlijk ritueel uit te voeren zoals een meditatie, gebed of een zuivering. Ook kun je met de seizoenen meegaan door alleen seizoensgroente en fruit in te kopen of door bij elke wisseling een grote seizoensschoonmaak te houden en een frisse start te maken.

Vier de natuur en bedank haar; hang bijvoorbeeld vetbollen of pindakettingen op voor de vogels of biedt ze een vogelhuis. Zet in de zomer een vogel-badje klaar (niet alleen vogels hebben daar profijt van) en zorg voor genoeg schaduw. Elk seizoen heeft zijn charme!

 

Zingeving DIY

Het mooie aan paganisme is dat je het voor jezelf kunt invullen; je kunt voor een bepaalde stroming kiezen maar je kunt ook je eigen ‘geloof’ samenstellen uit alles wat je aanspreekt (eclectisch). Je kunt kiezen voor een ietwat vastgestelde religie zoals Wicca en je misschien zelfs bij een coven aansluiten. Of je voelt je verbonden met Ásatrú en verdiept je in de noordse traditie.

Maar allerlei religies en stromingen ontdekken, onderzoeken en filteren op wat bij jou persoonlijk past is natuurlijk de ontdekkingsreis van je leven. Bovendien kun je je geloof zo blijven ontwikkelen in plaats van dat je vastzit aan regels of een groep en je weer opnieuw moet beginnen wanneer je je visie bijstelt.

Dus duik in die mythes, folklore, heilige geschriften en andere informatie en laat je meenemen naar een plek die voor jou als thuis aanvoelt.

 

Bij het paganisme gaat het niet zo zeer om bewijsbare feiten waarop je je geloof bouwt, maar om het gevoel dat je erbij ervaart. Zo kan het je een moraal meegeven, je hoop inspreken, je motiveren om het juiste voor jou te doen. Zolang jij je thuis voelt in je harmonieuze levensstijl (en de natuur eert en respecteert), zie ik geen reden om jouw visie of geloof af te wijzen of als ‘onzin’ af te doen. Geef het ‘Pagan-zijn’ dus de invulling die bij jou past!

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

5 Reacties

 1. Zwerver58
  29 mei 2017 / 08:49

  Als je de natuur als één Geheel beschouwt (doe ik ook), kom je ook bij één God uit.
  Deze God is alleen niet benoembaar , maar dringt wel overal in door.
  Je zou kunnen zeggen dat de kosmos (alles wat bestaat) een uitdrukking is van een en dezelfde God.

  Paganisme doet me een beetje denken aan de hermetisme. Hermes Trismegistus gebruikte ook goden om zaken mee aan te duiden. Maar het verwijst uiteindelijk naar één Geheel.

  • Anne
   29 mei 2017 / 10:47

   Ik kan niet voor alle ‘Pagans’ spreken, maar ik zie de verschillende godheden eerder als archetypen dan als daadwerkelijke goden (inclusief een persoonlijkheid en al).. Best handig in het geval van een moeilijk te duiden God ;) Mijn poging alle paganistische stromingen over één kam te scheren en zo duidelijkheid te scheppen kan inderdaad een beetje ‘ge-backfired’ zijn.. Iedereen houdt er natuurlijk een eigen invulling op na – ook wat betreft eenheid. Het Hermetisme is op dit moment een deel van mijn ‘studie’ en sluit tot nu toe goed aan op hoe ik de zaken zie.

 2. Zwerver58
  29 mei 2017 / 12:42

  Ik weet niet precies wat je met archetype bedoelt. Als dat de oorspronkelijke vorm betekent, dan zit je nog in de wereld van beelden en vormen. Dat hoeft niet verkeerd te zijn, alle vormen en beelden komen voort uit de oer-Leegte.

  God gebruik ik als overkoepelende benaming van waaruit alles is ontsproten. Dat wat we God noemen kan niet gekend worden.
  Dat betekend dat God geen vorm of beeld is. Een verbeelding (iets als een ding, mens, vorm denken) helpt je dus niet verder.

  De crux is ook een beetje dat niet iedereen een eigen invulling van Eenheid er op na kan houden. Dat loste natuurvolkeren op door te werken met symboliek, door de zon, maan en de gehele kosmos te gebruiken. De maan is voor jou en mij hetzelfde, de symboliek van de maan is voor jou en mij ook hetzelfde. Die symboliek is dat de maan licht weerkaatst van de zon.

  Enfin, daar kom ik weer een beetje bij Paganisme uit;-)

  P.S. Ik geloof dus niet in de christelijke God voor de duidelijkheid. Zou ik dat doen, dan verbeeldt ik God. Bovendien (als ik het goed begrepen heb) zien de christenen God als Schepper. Dat vind ik erg beperkt.

  • Anne
   29 mei 2017 / 12:53

   Ik zit (nog) in de ideeënwereld ja. Ook kunnen die ideeën me helpen met mijn focus (o.a. in de vorm van symboliek) – gezien ik ‘t soms een beetje kwijtraak in ‘t (proberen te) ervaren van eenheid. Dat dit mekaar tegenwerkt kan best zijn, maar leegte staat me (wederom: ‘nog’) niet aan. T is een beetje zoeken naar t stoppen met zoeken. Dat je niet bepaalt overtuigd bent van de Abrahamistische God, heb ik inmiddels door 8-)

   • Zwerver58
    29 mei 2017 / 14:50

    Dat doe je goed. Leegte (afwezigheid van beelden) kan je niet aan staan of tegen staan.
    Er is geen enkele reden om Leegte na te streven.

    We groeien op in de ideeënwereld en hechten ons daar aan. De enige weg (volgens mij dan) die je kan gaan is om alles wat je leert in bijvoorbeeld paganisme, taoïsme, hermetisme toe te passen in je leven. Je eigen leven is het speelveld waarop je leert, als in toepassen van de kennis. Ik lees bij toerist over Archetypen en goden en hij vertaalt het als krachten. Dat zegt mij meer wat omdat ik die in mijzelf terug vond. (ik vind zijn stukje overigens niet simpel, hij heeft toch een andere benadering als ik)

    Leegte kom je vanzelf wel een keer tegen. Of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.