Tover Rijst

Tover Rijst

I’m Back! Twee weken lang lag alles even stil; zowel de normale gang van zaken als mijn grijze massa. Bloggen zat er ook even niet in – wat de boel er voor mij zeker niet beter op maakte (’t is en blijft toch een geliefde hobby / een nodige uitlaatklep). De oorzaak: mijn -tot in den treuren overwogen- beslissing om toch maar aan de cholesterolverlagende medicatie te beginnen.

 

In mijn sleurverslagje -een maandje terug- had ik het al over mijn bezoekje aan de dok; die me mededeelde dat mijn hart (en daarmee dus ook ‘de rest’) in gevaar verkeert. Een nieuwtje dat je niet al te licht op neemt (ik althans verre van – zo bleek).

 

Statine

Vanwege de -bijna- complete apotheek in mijn nachtkastje wilde ik er aanvankelijk niet aan geloven – nóg meer medicatie. Maar al snel namen mijn ongerustheid en vlagen paniek mijn gedachten over en heb ik de dok gebeld: of ik alsnog een receptje kon krijgen.

Dok had daar zeker oren naar en schreef me een ‘statine’ voor – een soort cholesterolverlagend medicijn dat de afgelopen twee weken niet alleen mijn lichaam, maar ook mijn mentale toestand een flinke oplawaai heeft bezorgd.

Toen ik het donderdag gewoon echt niet meer trok besloot ik aan de bel te trekken. Ik hield al twee weken bijna niets binnen, mijn spieren verkrampten regelmatig en alles bleef maar draaien en golven – zelfs wanneer ik weer bijkwam, zo half spacend op de vloer.

 

Xuezhikang

Ditmaal besloot een andere Dok (mijn ‘originele’ dok) over mijn medicatie. De beste vent heeft heel wat weg van een opperhippie/sjamaan (in ieder geval iets in die richting..) – ‘t Verbaasde me dan ook niets toen ‘ie besloot me een natuurlijke optie te bieden, namelijk: rode gist rijst (ook wel bekend onder de namen ‘xuezhikang’ of ‘rode koji’ – al was ’t hele rijstgebeuren voor mij nog een heel nieuw / onbekend idee).

Deze rijst helpt net zo goed als statines, maar brengen over het algemeen zelden nare bijwerkingen met zich mee. Dat wordt dus een tripje naar de drogisterij!

 

Maar..

Ik moet zeggen dat ik op het begin -bij het horen over de rijst- redelijk sceptisch was. ’t Is zeker niet zo dat ik alle alternatieve / natuurlijke geneeswijzen over één kam scheer en ze opzij zet als ‘kwakzalverij’ of iets in die trend. Maar dat rijst me zal gaan beschermen tegen hartaanvallen, beroertes en die narigheid? .. Pas na de nodige research raakte ik overtuigd. Wetenschappelijk onderzoek dat de (effectieve) werking van de mysterieuze rijst bevestigt wilt toch best wel helpen.. ;)

Knoflook zou trouwens ook wonderen doen, nog bedankt voor de tip, Roos! :)

 

Uitpluis-stof

Wie mij een beetje kent weet dat mijn ‘uitpluizingen’ daar nog niet ophielden. In een eerder -verloren- logje op een vorig blog heb ik het al gehad over mijn fascinatie voor geneeskunde; zowel de ‘alternatieve’ als de natuurlijke geneeswijzen. In dat oude logje liep t uiteindelijk uit op onderwerpen zoals kwakzalverij en (valse) hoop – met natuurlijk de vraag tot in hoeverre dit soort praktijken geoorloofd zijn.

Mijn mening over onconventionele / niet-westerse geneeskunde heeft nog steeds geen duidelijke vorm aangenomen – Daarbij blijft het ook nog eens vreselijk interessant..

De geneeswijze die me al een tijdje bezig weet te houden en zorgt voor genoeg ‘uitpluis-stof’ is Ayurveda: een geneeswijze die stamt vanuit de Vedische traditie.

Helemaal in de ban van de -vergeleken met de westerse manier van denken ‘ongebruikelijke’ levens-/gezondheids- filosofie, de drie Dosha’s en hun eigenschappen, de aanbevolen levensstijl en allerlei andere facetten van de Ayurveda, hoop ik dat ik nu een redelijk begrip heb van de discipline.

Voor wie er ook nieuwsgierig naar is heb ik -vlak voor ik deze post plaatste- een logje gewijd aan Ayurveda op m’n blog gezet. – Een beetje in de sfeer van mijn ‘typisch’-serie staan de drie Dosha’s en bijbehorende persoonlijkheidstrekken (en allerlei andere eigenschappen) uiteengezet en heb ik de filosofie -hopelijk- duidelijk en beknopt genoeg kunnen beschrijven.

 

Genees ‘wijs’

Ondanks mijn twijfels moet ik toegeven dat veel ‘Ayurvedische adviezen’ mij zeker geen kwaad zouden doen – in tegendeel. De komende tijd zal ik dus niet alleen geneeswijzen ‘uitpluizen’, maar zal ik ook zoeken naar wat mij zou kunnen helpen  – en dan beperk ik me dus niet tot enkel de westerse kennis..

 

 

Hoe sta jij tegenover alternatieve / natuurlijke geneeswijzen?

Ervaringen zijn -meer dan- welkom! :)

 

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

16 Reacties

 1. Zwerver58
  10 juni 2017 / 09:53

  Ik wil je niks opdringen en alleen mijn ervaring vertellen. Het is nu ca 25 jaar terug dat er een te hoog cholesterol werd geconstateerd bij mij.
  Met het advies om op mijn voeding te letten en eventueel statines te nemen. Ik heb dat advies naast mij neergelegd. Mijn hele volwassen leven ben ik al bezig met stress beheersing. En verder was ik van mening dat cholesterol niet zo belangrijk is, maar bewegen wél. Bewegen in de buitenlucht wel te verstaan. Ik mijd sportscholen en al die apparaten om te bewegen. De buitenlucht en de zon hebben een genezende werking en een gezonde werking op alles wat er in je hoofd gebeurt.

  • Anne
   10 juni 2017 / 10:08

   Dat vind ik een heel mooi (en naar mijn sterke vermoeden ook ‘waar’) advies, fijn dat je het even deelt ;) Ik kom steeds meer buiten, ondanks dat ik na 1 km rechtdoor lopen al verdwaal. Sinds de verhuizing (bijna twee jaar geleden) heb ik nauwelijks vit. D weten te vangen. Slecht, slecht, slecht. Ik heb zo mijn redenen gehad – maar zie nu ook in dat ik ze niet langer als excuus kan gebruiken. Jouw reactie is daar een mooie aanmoediging in :)

   • Zwerver58
    10 juni 2017 / 12:32

    Ik heb een periode gekend van zware tegenslag. Toen was een paar km lopen ook een zware opgave. Stukje bij beetje heb ik het terug veroverd en ik was blij toen ik een keer 10 km liep. Terwijl voor die tegenslag 25-30 km heel normaal was.

    In de mens zit een ‘weten’ en een kracht die je wat te vertellen hebben. Juist bij tegenslag manifesteren dat soort zaken zich.

    Wat vit D betreft, dat zit ook in levertraan (yuk) en vette vis. Op onze breedtegraad hebben we (zeker in de winter) er te kort aan. Vit D gebrek leidt tot chronische ziektes. En op een stoel in de zon zitten kan ook. Op een dag als vandaag kan je het beste om een uur of 4 in de zon gaan zitten. Maar zonnebrand crème verhindert weer de aanmaak van vit D. Dus om deze tijd van het jaar moet je niet in de zon gaan liggen rond het middaguur. Wat al die mensen aan de stranden doen is mij dan ook een raadsel.

    • Anne
     10 juni 2017 / 13:45

     Hitte is niets voor mij – zomerdepressie bestaat, als ik t voor ‘t zeggen heb ;) ‘s ochtends kom ik nog even de deur uit maar de rest van de dag zit ik -zoals nu- pal voor de ventilator. Ik slik supplementen op voorschrift van de dokter, maar uit bloeduitslagen blijkt dat ik het enkel daarmee niet redt. Gelukkig hebben we heel de dag zon op het balkon, en kan ik dus ook om 4 uur nog wat vitamientjes vangen.

     Wat je zegt, over ‘weten’, herken ik toch wel. Ik ‘weet’ alleen niet helemaal mijn weg ermee te vinden. De oude (actieve – meer integere/harmonieuze) ‘ik’ is al lang niet meer, een nieuwe ‘ik’/routine opbouwen klinkt eng. Maar ik ‘weet’ ook, dat ‘t zo niet lang door kan gaan. En ik kies er liever zelf voor op pad te gaan dan dat ik ertoe gedwongen wordt.

     Dankjewel voor je openhartige en helpende reactie :)

     • Zwerver58
      10 juni 2017 / 14:37

      Graag gedaan. Ik geef je gelijk dat je liever zelf op pad gaat. Dat heb ik zelf ook altijd gedaan. Dan roep je ook het weten in je zelf op. Aan Ayurveda heb ik nooit gedaan, maar als ik het zo lees dan lijkt het veel op dat wat al in mijzelf aanwezig is en was.
      Je kan je eigen geest trainen in het niet langer Anne te verbeelden, maar om Anne dienstbaar te zijn. Vanuit een open blik.
      Als ik in het verleden een pijnlijke spier op mijn rug had, dan visualiseerde ik een hand en masseerde die spier. De gevisualiseerde hand is dan gevisualiseerde aandacht. Zo werkt je geest om niet langer een beeld van Anne te vormen, maar om Anne te helpen met ditjes en met datjes.

      • Anne
       10 juni 2017 / 17:18

       Daar was ik zelf niet opgekomen maar ik zie niet in waarom ik het geen flinke poging zou wagen.. wederom dank!

 2. 10 juni 2017 / 10:28

  Zoals ik net al aangaf, ja ik heb mij er ook een hele periode mee bezig gehouden die ayurveda, om exact dezelfde reden als jij nu doet, maar dat heb ik terzijde geschoven en toen kwam ik iets nieuws tegen, wonder boven wonder, gewoon vanuit het westen en dat heeft mij absoluut geholpen om mijn diagnoses te begrijpen en heel veel minder te laten worden, weg is het nog niet, omdat er ook duidelijk staat, dat niet alles zomaar weg te halen is, of dat het niet altijd klopt voor jou persoonlijk. Het is dus ook zeer persoonlijk en je moet het lef hebben om heel diep in jezelf te gaan kijken of het klopt. Pas als je eraan toe bent zul je het gaan inzien en soms keihard lachen om de antwoorden waar je niet echt naar op zoek was, maar ineens op je bord terecht komen.

  Dit boek, er zijn er meer, de simpele versie is van Louise L. Hay: Heel je lichaam, er is ene tweede versie, welke dieper ingaat op bijv. het hart, maar ook zoals voor mij, de spieren, weten waarom eventueel het ontstaan is, dan kun je op hele simpele dagelijkse wijze dit proberen te verwerken.

  Dit is versie twee die er dieper op ingaat.. ooit wil ik dit ook in de kast hebben staan,z over haal ik het zo nu en dan uit de bieb ;-)
  Alles komt goed

  Dit is de eerste versie die ik ooit in handen kreeg, ook vaak in de bieb te vinden: Heel je Lichaam

  x

  • Anne
   10 juni 2017 / 10:39

   *even de reviews lezen* Klinkt interessant! Ik zie ook wel overeenkomsten met het oosterse denken, een boeiende mix, lijkt me ;) Ik ben nu niet zo van de zelfhulp boeken.. Maar wie weet. Ik denk er nog even over na :) T is lastig een weg te vinden in t ‘geneeskunde-bos’ :P Dus je tip is zeker welkom en t overwegen waard! X

   • 10 juni 2017 / 11:25

    Dat is zo grappig, dit zijn geen zelfhulpboeken… het zijn naslagwerken, dus totaal anders, natuurlijk zit er wel een uitleg voorin, maar de rest is aan jezelf juist.. en dan affirmeren maar of de juiste weg in de medische wereld vinden ;-)

    x

 3. internettoerist
  11 juni 2017 / 14:43

  Je zal wel al begrepen hebben dat ik mijn bedenkingen heb bij de reguliere geneeskunde. :-) Ik zal eens een voorbeeldje geven van hoe bizar deze “geneeskunde” is.
  Toen ik nog naar de dokter ging (lang geleden ;-) ) lieten mijn echtgenote en ik ons bloed eens onderzoeken. Dat was ‘raadzaam’. Wat kwam uit de test? Mijn echtgenote had redelijk wat schadelijke cholesterol, niet echt positief. Ikzelf was op cholesterol-niveau extreem gezond. Mijn schadelijke cholesterol lag ver onder het gemiddelde. Maar… Ik had volgens de dokter meer risico om te sterven aan een hartaanval dan mijn echtgenote (die redelijk wat schadelijke cholesterol had). Hoe kan dat?, vroeg ik. Omdat je een man bent, zei de dokter. :-D
  Mijn conclusie was dus, dat die waarden geen enkel nut hebben.

  Het schijnt dat havermout cholesterol verlagend werkt.

  Mijns inziens ligt de beste geneeskunde in je eigen geest. Alles komt voort uit de geest, zelfs de schijnbare materie. Een dagelijkse portie meditatie is voor mij het beste medicijn. Het moet al erg met me gesteld zijn voor ik een dokter opzoek. Tot nu toe is dat lang geleden, zelfs naar de tandarts ga ik niet. Als de geest zuiver is, is het lichaam dat ook. Het maakt dan niet veel uit wat je eet.
  De “dokters” zaaien in mijn ogen paniek (de kassa moet gevuld geraken), het is vooral commerce geworden.
  Dit jaar is een banaan goed, volgend jaar is het gif. Je moet er eens op letten hoe vaak men verandert van mening over voedsel. Hoe geloofwaardig is dat nog? Ik ga zelf op onderzoek en luister naar mijn lichaam. En aangezien dat uit de geest voort komt, luister ik vooral naar de geest. En deze is het ware medicijn (voor mij toch ;-) ).
  Met alternatieve geneeskunde moet men ook uitkijken. Het grootste deel daarvan draait ook om commerce, dus kwakzalverij.
  Experimenteer gerust om te ontdekken wat er voor jou goed is. Mijn advies is vooral: kijk eens naar binnen (geest).

  Vriendelijke groet

  • Anne
   12 juni 2017 / 20:24

   Ik ben het op nagenoeg alle punten met je eens ;).. én ik ben blij dat ik geen vent ben xD Ik zal de dok wel even zeggen dat er niets aan ‘t handje is haha :P Hoe lang geleden was dat bezoekje wel niet.. :’) al betwijfel ik nu ook niet dat er veel onzin de ronde gaat, daar niet van!

 4. 11 juni 2017 / 17:19

  Zo schrijft ze niets, en zo heeft ze 2 logjes achter elkaar, hahaha. Hm, die rijst? Nooit van gehoord. Hoop dat het werkt/helpt!! Overigens zouden stoppen met roken – uche – en gember ook goed zijn voor je cholesterol.
  Ayurveda, de naam klinkt echt heel releaxed en wijs, haha. En doet me denken aan de Rituals – ruikt delish! Op zich ben ik vrij open-minded jegens alternatieve geneeswijzen, behalve accupunctuur. Geloof best dat het werkt, maar naalden en Roos is geen fijne combi… XD

  • Anne
   12 juni 2017 / 20:31

   Accupunctuur.. Ik ben er niet zo bekend mee maar ik heb mensen zien roken en cheeseburgers naar binnen zien stouwen terwijl ze gewichtsverlies- en/of stoppen-met-roken pleistertjes en gaatjes hadden =”D.. Hypnose lijkt me trouwens dood eng o.0 – nu we t over niet-fijne combi’s hebben :P Anne en stoppen met roken is ook geen fijne combi btw.. misschien.. ooit.. wanneer ik geen stoelen meer kan optillen xD

   • 13 juni 2017 / 16:50

    Het zal ongetwijfeld werken – voor mensen die niet doodsbenauwd worden bij het idee dat er een naald in hun huid geprikt wordt en ‘au’. Zag ooit ‘Final Destination’ zoveel waarbij een gast even met al die naalden van tafel rolde en op z’n benaalde rug viel. I was dying! Beeldvoelend, zou dat een bestaand iets zijn? XD
    Hypnose, yeah, snap wat je bedoelt! Zou ik me ook niet vrijwillig voor opgeven, gehe. Ennuh, de vraag is: is het nodig om een stoel op te tillen? Zo nee, keep on smokin’. ;’)

 5. 12 juni 2017 / 08:42

  Zelf ga ik raar of zelden naar een arts of schakel ik de reguliere geneeskunde in. Juist als het echt niet anders gaat en dan nog zal ik altijd mijn zeg doen zodat ze niet af moeten komen met een ditje of een datje.
  Veel kan het lichaam zelf doen, en met wat alternatieve hulp kan je genezen. Juist willen mensen niet begrijpen om er even aan toe te geven aan wat je hebt en zo ga je soms merken dat bepaalde symptomen kunnen verzachten en zelfs verdwijnen.
  Geef mij maar de alternatieve geneeskunde.
  Het duurt misschien allemaal iets langer maar het is wel gezonder.

  Aum Shanthi

  • Anne
   12 juni 2017 / 20:36

   Zolang het voor jou werkt zie ik daar het kwaad niet van in – en veel geneeswijzen zullen vast en zeker prettiger zijn dan de reguliere variant, dus ik begrijp t wel.. Toch ga ik nog naar de huis-tuin-en-keuken-arts. Ik zou niet weten waar ik zou moeten wezen in ‘t oerwoud van alternatieve helers als ik eerlijk mag zijn.. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.