Mijn Bullet Journal

Mijn Bullet Journal

*creep creep*

… Daar ben ik weer! Niet van weg geweest hoor; ik heb tijdens mijn oorverdovende stilte niet bepaald denderend veel vooruitgang geboekt. Maar omdat ik mijn geliefd blog langzaam in een zeur-stekkie zag veranderen, besloot ik eerst de boel even te laten bezinken voor ik weer in de pen zou klimmen ;)

 

 

BuJo Blessing

Nu, eenmaal ‘bezonken’, ga ik me eens richten op wat me nog enigszins ‘sane’ houdt. Zo ben ik na dik een jaar geruis en gepiep weer herenigd met mijn grote liefde; Muziek (zelfs Spotify is aangeschaft! – nu nog even uitvogelen enzo :P). Ook heb ik me -zoals voorgenomen- al aan enkele lees-pogingen gewaagd. En met name hetgeen waar ik het in deze post over ga hebben, namelijk: mijn Bullet Journal – heeft me tijdens deze soms ietwat frustrerende periode flink geholpen de vrede te bewaren :)

 

 

Grote kans dat je wel al een en ander van mijn ge-BuJo hebt meegekregen. Zo startte ik een halfjaar geleden nog een apart blog dat compleet aan Bullet Journaling gewijd zou gaan worden (maar in plaats daarvan toch echt één blog te veel bleek). Ook op Instagram heb je kunnen mee-genieten van mijn gepriegel in mijn boekjes.. Eigenlijk post ik ‘alleen maar’ doodles op mijn Instagram-account, gezien ik doorgaans weinig anders te delen heb (op een korte toevoeging -vaak in de vorm van een quote- na dan ;) ) En zo nu en dan heb ik het er tussen neus en lippen wel eens over..

Maar vandaag is het dus tijd voor een iets uitgebreider BuJo/Bullet Journal – Blogje! :)

 

 

BuJo 101

Heb je werkelijk nulpuntnul kennis over het Bullet Journal, dan kan je misschien beter eerst een kijkje nemen op bulletjournal.com – de officiele site van/door de bedenker van het BuJo; Ryder Carroll.

Ook BuJo-beginners en zelfs doorgewinterde BuJo-ers kunnen nog heel wat aan de site hebben gezien op de rest van het webs de ‘essentie’ een beetje wegvalt: bedolven onder allerlei spreads, trackers, doodles, lijstjes, plans, to do-lists, scrapbooking-achtige taferelen en noem-maar-op.

Meer sites tref je op mijn BuJo-Blog-lijst!:

 

 

BuJo Beauties

Zelf maak ik me daar ook vreselijk schuldig aan – maar dat geeft niet. Ryders idee is handig, nuttig, praktisch en een prachtig beginpunt -daar niet van-; de Bullet Journal community (ja, die bestaat wel degelijk!) verheft het BuJo-en toch echt tot (een) ware kunst. Het is bijna onmogelijk je -eenmaal begonnen- niet mee te laten slepen door de bergen aan ideëen en de enorme shitload aan inspiratie – op bijv. Pinterest en Instagram.

Het basis-concept is dan ook niet ‘de wet’: Het aantrekkelijke aan het Bullet Journal is juist dat het helemaal naar jouw smaak ingericht mag worden, en dat je het op zo’n manier inricht dat het aan al jouw wensen voldoet. De Planner/Dagboek/To Do-lijst in één smeekt bij de meeste mensen gewoon om wat extraatjes, wat expressie en wat creativiteit. Zo ook bij mij ;)

 

 

BuJo Basis

Ten eerste is het zaak dat je een fatsoenlijk boekje hebt. Sommigen houden het bij een ‘normaal’ notitieboekje van de Hema (oid), zoals ik op het begin ook deed. Maar iedere Bujo-beginneling komt op gegeven moment wel een artikel tegen over ” ‘t beste BuJo boekje” – vaak een soort ‘kijk en vergelijk’ waarbij het dan spant tussen de Moleskine en de Leuchtturm 1917: Twee notitieboekjes die -naar mijn mening- beide uiterst geschikt zijn, maar waarvan de discussie er over nog niet helemaal wil doodbloeden.

Voor mij was de vraag met een kort onderzoekje naar prijs en verkrijgbaarheid snel beantwoord. Sinds een jaartje ben ik dan ook trouw klant van notitieboekjes.nl – waar ze allerlei soorten moleskines verkopen. Ik ga standaard voor de ‘Soft Cover, Dotted, Large’-versie (de standaard onder de Moleskine BuJo-ers – zeker de Dot Grid, die het heel gemakkelijk maakt schema’s, lijnen, hokjes en trackers te ontwerpen), waarbij ik héél soms kies voor een ‘Underwater Blue’-exemplaar in plaats van het klassieke zwarte boekje. Kortom: de Moleskine bevalt me prima ;)

 

 

Basis Blz-en

Het BuJo bevat doorgaans de volgende ‘basis-bladzijden’:

– Key (een overzicht aan symbolen die je in je BuJo hanteert)
– Index (In een Moleskine zal je zelf pagina’s moeten nummeren e.d. – Bij de Leuchtturm is de indexering al zo ver mogelijk afgehandelt)
– Future Log (Vaak een jaarkalender met daarbij de belangrijkste data genoteerd)
– Maand-Spreads (de bladzijden waarop je maandelijkse items staan)
– Week-Spreads (de bladzijden waarop alles dat je per week wilt bijhouden genoteerd staat)
– Daily Spreads (de dagelijkse lijstjes en notities)

Veel mensen kiezen ervoor ‘Daily-Spreads’ op twee bladzijden te proppen/tekenen – Zo hebben ze een handig weekoverzicht (+ ‘t kost minder tijd dan een ‘letterlijke’ dagelijkse spread zou doen). Zelf kies ik ervoor elke dag een bladzijde in te richten voor alleen die bewuste dag. Zo kom ik nooit plek tekort en kan ik allerlei details ook vast leggen als ik dat wil. Ik wil niet zeggen dat mijn manier beter is, ik begrijp dat andere mensen minder tijd hebben dan ik :P..

 

 

 

Bits & Ends

And last but not least:

– Collectie Bladzijden

Qua collecties kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Je kan het houden bij handige, nuttige zaken zoals (bijv.): Bulk To Do-lists, een Schoonmaakschema, Maaltijdplannen (en recepten), een taken-tracker – en meer van dat soort dingetjes die je daadwerkelijk van pas gaan komen..;) Of je gaat helemaal los en houdt de meest random dingen bij – zolang jij er voldoening uit haalt, is het sowieso geen probleem, toch? :)

Zelf houdt ik bijvoorbeeld ‘Link-Lijstjes’ bij van allerlei soorten blogs en sites (mijn lijst aan BuJo-blogs zie je op de 2e foto in dit logje), ook heb ik een ‘onderwerp-collectie’ voor de gevallen dat ik even niet weet ‘waarover te schrijven’ (zelden, maar toch!), mijn Lijst der Lijsten is er voor het geval ik ooit een ge-wel-dig collectie-idee had maar ik ‘t eventjes kwijt ben, dan is er nog de Notitie-Index waarin ik zo goed mogelijk bijhoudt welke nuttige notities waar precies staan.. En ja; ook tarot hoort écht in mijn BuJo thuis, dus kom je in mijn boekje ook vaak (minimaal wekelijks) een Tarot-blz tegen ;)

 

 

Houdt jij een journal bij?

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

13 Reacties

 1. Cassilda
  15 september 2017 / 13:41

  Spotify, alle liefde voor Spotify! Ben al jaren fan en de laatste jaren zit het zelfs standaard in mijn mobiele abonnement. Alleen is de streaming sinds juli niet meer onbeperkt, maar met wifi en de optie om te downloaden en offline te luisteren, is dat geen probleem.
  Ben een aantal keer begonnen met een bullet journal, maar op de een of andere manier irriteert het me dan. Dan ben ik ontevreden en stop er mee. Vreemd want ik schrijf er wel al jaren op los.
  Gelukkig ben je er weer even, ik vroeg me al af hoe het met je ging. Sane zijn, is een luxe hè

  • Anne
   Auteur
   15 september 2017 / 13:55

   Haha, tevreden zijn (met je BuJo) ook – ‘t is dat ik omga in de boekjes en niet vies ben van wat bladzijden uitscheuren hier en daar.. Maar het BuJo haalt de extreme perfectionist in je naar boven ja.. lol.. Oja; misschien wel handig om er bij te zeggen: Ik moet eerst langs een dokter voor er bepaald wordt of ik nu wel of niet opgenomen wordt. Nog ff afwachten dus ;) ‘T gaat naar omstandigheden redelijk goed, dank je voor je interesse iig :) En Spotify.. Ik ga fan worden, zeker, zodra ik alles snap – that is.. :P Nu ik toch n Spotify-nerd spreek: Ik heb wat nummertjes gedownload.. spelen die zich automatisch offline af? Of moet ik nog wat verder neuzen in de instellingen? (A) Xx

   • Cassilda
    15 september 2017 / 14:38

    Eigenlijk is het wel schandalig dat als iemand opname nodig heeft, of afspraken met welke instantie dan ook… dat het vaak via een langdradige omweg moet. Ik hoop in ieder geval dat je de hulp krijgt die je wilt en nodig hebt. Geef het geduld niet op, je komt er, ook als het wat langer duurt!
    Als je het gedownload hebt, dan kan je die nummers inderdaad offline luisteren! Eens per maand moet je wel even online, zodat ze kunnen checken of je nog premium bent. Zonder premium is Spotify ook leuk hoor, alleen dan vervallen er een aantal functies en er is reclame. Een van de gaafste dingen vind ik, dat na een week lid (volgens mij) kun je de lijst Discover Weekly volgen. Die staat elke maandag dan voor je klaar en vol nummers die gebaseerd zijn op jouw luistergedrag. In het begin slaat dat de plank wel eens mis, maar hoe beter Spotify je leert kennen, hoe gaver de lijst. Ik heb zo vergeten nummers weer gevonden en veel nieuws ontdekt.
    Redelijk goed, is een stap naar goed en beter. <3

    • Anne
     Auteur
     15 september 2017 / 14:51

     Oeh, thanks voor de tip! Zó veel nummers die ik (ff) kwijt ben.. o.0 Zou fijn zijn ze zo weer te ontdekken :) Ik heb ‘m gewoon op automatische incasso gezet dus zal wel goed komen denk k ;) Ik zit er trouwens niet zo mee dat de opname nog eens bekeken wordt. Gezien zo’n ingrijpende behandeling nogal wat schade kan aanrichten (soms meer dan dat je er wat uit haalt) – ben ik eigenlijk ook heel blij als ‘t thuis mag! Het enige dat er (in principe) voor me gedaan moet worden is het stopzetten van de recepten. En aangezien mijn huidige dok gewoon weer uitschrijft als ik er in een jankbui om vraag, lijkt het me beter als een strengere instantie de vinger op de knop heeft – De rest is ‘up to me’ ;) Hoop dat het jou ook goed gaat, trouwens! Ik zag weer logjes, da’s alvast een goed teken (?) :)

     • Cassilda
      16 september 2017 / 20:50

      Het gaat allemaal al weer stukken beter. Nu ik “uit de kast ben” met het emigratie verhaaltje, kan en durf ik daar iets meer over kwijt. De meeste familie is alles behalve positief of steunend en daar kwam nogal wat stress vanaf.
      Maar daar kwam ik helemaal niet voor, ik kwam op Facebook het volgende tegen en moest aan je denken! https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1978260862446237&id=1678056259133367 Misschien is het iets voor je, of voor mij hahaha

      • Anne
       Auteur
       16 september 2017 / 21:41

       Toevallig al eens een logje over geschreven (genaamd ‘dankjewel’) :P..! T is een mooie gedachte – die er bij mij nog wel eens inschiet, zo heb ik ondervonden xD Maar er alleen al mee bezig zijn helpt al een hoop kan ik je vertellen. Enniejweejs, jammer dat er zo over je nieuwe avontuur gedacht wordt. Ik ben 2 jaar geleden naar dit dorpje in Brabant verhuisd en heb er ook geen vrienden aan overgehouden (familie ligt sowieso scattered all over – maar beter ook) :’) Gelukkig heb ik al een paar nieuwe vriendjes kunnen maken, en dat wens ik jou ook toe (ietsje meer dan ik, als t ff kan haha) :)

 2. 15 september 2017 / 17:19

  Heerlijk overzicht Anne! En van mij mag je best zeuren wat je wilt hoor, ik kom toch wel lezen;)

  Anyway… Bulletjournallen! Ja ook ik ben fan! Maar sinds er zich enige ontwikkelingen hebben voorgedaan ( 😉) heb ik pakken minder tijd. Daylies/dailies/thefak?? Die dus…. Nou ja geen tijd meer voor. Mijn maandelijkse overzichten zijn een must en wekelijkse overzichten gewenst maar die laatste lukken ook niet altijd.

  Lijstjes zijn trouwens da bombe…. Leeslijstjes (wat wil ik nog lezen, wat heb ik gelezen), onderwerplijstjes (wat wil ik schrijven, waar kan ik over schrijven, wat heb ik wanneer geschreven) en verjaardagen (ik zuig in verjaardagen)….

  Dus ja toch wel een fan hier. Maar tekenen of doodlen doe ik niet. Geef mij maar gewoon stickers. :)

  Veel plezier nog ennuh ik blijf ook mijn ogen open trekken bij jouw Instagram :)

  • Anne
   Auteur
   16 september 2017 / 11:38

   Seems like you’ve got your priorities straight ;) Dan is een BuJo opeens minder hard nodig :) Leuk dat de lijstjes liefde ook zo bij jou speelt! Ik ben zó slecht in verjaardagen dat ik zelfs het lijstje ervoor vergeten ben haha, blijf bezig zo (precies de bedoeling hehe) :P Toch zijn de maandelijkse reflectie momenten eigenlijk het handigst, denk ik.. Snap dat je die er wel inhoudt. Zelf heb ik genoeg tijd voor daylies/dailies/laatmaar (xD) en genoeg chaos in de bol om ze te verantwoorden :P Ik ben trouwens best benieuwd naar wat je maandelijks bijhoudt, zelf zie ik soms door de bomen het bos niet meer..0=) De Doodle hoort er voor mij gewoon bij, maar ik vergeet steeds een foto te nemen vóór ik er een iets té persoonlijk tekstje bij zet of te ambitieus wordt en de doodle verknoedel :P – vandaar.. want “Jaaa m’n Instagram” o.0 It’s a shame.. snel wat aan doen ;) Xx

 3. Morna Brighid
  15 september 2017 / 19:55

  Hoi Anne. Je bent lekker bezig, lekker aan jezelf werken, Meis. Ja, ik houd een journaal bij, maar de tips zijn goed. Wat wil ik gaan doen: aan mijzelf werken, verliefd worden, stapel Keltische boeken lezen, CG Jung, Krisnamurti, esoterische bibliotheek (everything cult, Taoïme, Boeddhisme, lezen (heel veel boeken) mentale training, Reiki 1,2 en Master, nieuw blog onderwerp (o zo belangrijk voor mij), nieuw geleide meditatie project, mijn liefdeleven (be)leven. Daar kan ik wel een bullet journal voor gebruiken…

  • Anne
   Auteur
   16 september 2017 / 11:45

   Haha zo, da’s een compleet master plan! =D Ik kan van bijna al je doelen zeggen dat ik er graag over zal lezen, wie weet ga ik er zelf ook mee aan de slag ;) Een nieuw blog-onderwerp? Als in.. een ander hoofdonderwerp of..? Ik ben heel benieuwd! Ik ben je wel blijven lezen, maar wist niets eraan toe te voegen. Neemt niet weg dat ik er wel telkens wat nieuws bij leer – dus wat mij betreft blijf ik je sowieso lezen, tenzij je nieuwe blog onderwerp ‘Beauty’ of ‘Huishouden’ of zoiets wordt.. Al zou jij daar ook nog wel een leuke draai aan weten te geven, je zal net zien ;) Xx

 4. 18 september 2017 / 10:38

  Soms je hartje luchten kan zo goed doen.

  Aum Shanthi

 5. 19 september 2017 / 09:52

  Nah, ik schrijf het allemaal op de familyplanner, en in een gewone agenda als ik die al bij hou, al jaren niet meer, en dit vind ik dus ook zo overdreven, sorry voor de fans, lol…

  Ik snap het gewoon niet! Dat is het, gewoon een family planner, staat al een boel op, en zelf kun je er gewoon nog op aan en invullen vaak, wel een goede kopen, dan ben je klaar :D

  het zijn ronduit dagboeken bij mij dan ook, mijn dochter wil al heel graag dat ik alle familyplanners bewaar, omdat ik er dus meer info op schrijf dan de meesten doen, dat is dan wel weer waar, achteraf wat steekwoorden bijv. En dat is al genoeg om weer te weten en te zien vaak :D

  X

  • Anne
   Auteur
   19 september 2017 / 15:10

   Planners heb ik ook genoeg ‘gecheckt’ op Pinterest enzo – maar ik vond ze stuk voor stuk te ‘tuttig’, te duur en vaak ook iets te beperkend haha.. Gezien ik alle tijd heb wil ik er ook al mijn creativiteit in kwijt kunnen ;) Maar dat neemt niet weg dat Planners ook een fijne manier kunnen zijn om van alles vast te leggen! Ik heb zelfs prachtige (ingevulde en/of gedecoreerde) exemplaren gespot waardoor ik toch bijna zou bekeren :P Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.