[Lijst] Mijn Favo Blog-Tools

[Lijst] Mijn Favo Blog-Tools

Vaak komt bij bloggen meer kijken dan enkel een idee uitwerken en op ‘Publish’ klikken. Natuurlijk zijn er genoeg bloggers die het hierbij houden; de bloggers die ik soms met vaag groene wangetjes observeer.. Jaloezie is doorgaans een ’emotie’ die me zelden bekruipt, maar het motto ‘keep it simple’ is nóg lastiger te vinden in mijn woordenboek ;)

Maar ook die ‘die-hard’ tekst-gebaseerde bloggers kunnen niet zonder de nodige plug-ins. En zonder domein -of het nu een WordPress.com domein of een eigen domein betreft- kom je als blogger ook niet gek ver..

Om je een idee te geven van de soorten Blog-Tools waarvoor je kan kiezen en om -o.a. de beginnende blogger die toevallig hier terecht is gekomen- een idee te schetsen van wat die Tools voor je kunnen betekenen, heb ik hieronder een lijstje gemaakt van alle Blog-Tools die ik zelf (het liefst) gebruik:

 

 

De Essentials

 

Akismet

Akismet beschermt je -naar mijn mening- heel effeciënt tegen spam. En hoe groot of klein je blog ook is; spam mag je sowieso verwachten! Zelf heb ik een Akismet account waarvoor ik elk jaar een klein bedrag neerleg – want dat vind ik ook zo fijn aan Akismet; je kan je jaarlijkse rekening zelf bepalen, en dus aanpassen aan jouw (blog)budget.

 

WordFence

Zelf ben ik niet bepaald technisch aangelegd – en dus redelijk kwetsbaar voor de techy’s die kwaad in de zin hebben. Met Wordfence lukt het me tot nu toe mijn blog veilig te houden -op één aaval na, zo’n jaartje terug. Maar mocht je toch gehackt o.i.d. worden, dan is het in veel gevallen vrij simpel om met Wordfence je blog weer op te schonen.

 

WPS Hide Login

Voor ik ‘Hide Login’ ontdekte joeg het aantal ‘kwaadaardige inlog-pogingen’ me toch wel enige angst aan. Nu, na het ontdekken en installeren van deze plug-in en het aanpassen van mijn login-linkdie standaard wordt weergegeven als ‘sitenaam.nl/wp_login – lekker makkelijk (voor iedereen) te vinden dus, bestaan alle ‘kwaadaardige inlog-pogingen’ uit mijn eigen -door typo’s e.d.- gefaalde login’s.. Toch een hele geruststelling! ;)

 

Jetpack / WordPress

Wanneer je een eigen domein hebt is het aan jouw de keuze welke ‘CMS’ (ContentManagementSystem) je wilt gebruiken. Mijn keuze viel op WordPress.org. Leuk is het dan wel wanneer ook jouw logjes gevolgd (en ge-liked) kunnen worden door andere WordPress gebruikers (.org én .com) – vandaar dat ik JetPack heb geïnstalleerd. Maar daar blijft het bij deze plug-in echt niet bij: je hebt keuze uit vreselijk veel handige opties en toepassingen, en ook heel mooi: het is gratis! Al heb je ook de optie wél te betalen – dan heb je meteen ook nóg meer keuzes en functies.

 

Really Simple SSL

Toen mijn Webhosting gratis SSL aanbood, vond ik dat heel mooi.. én lastig :P Na heel veel research en gedoe, kwam ik bij een artikel terecht dat ‘Really Simple SSL’ als dé oplossing beschreef. En wat bleek? T ís ook heel simpel! Met het installeren van de Plug-In worden al je ‘mixed content’ en de nodige instellingen goed ingesteld zodat je na een paar klikjes dan toch eindelijk HTTPS (slotje/veilige verbinding) voor je domeinnaam ziet staan :)

 

 

 

‘Upgrades’

 

Canva

Canva.com biedt je een (hele) hoop gratis layouts, fonts, filters, allerlei opties -en watnogmeer- zodat je je foto’s/featured images helemaal naar jouw smaak aan kan passen. Ook naar de ‘eisen’ van je thema (bijv.); zo kan je templates kiezen voor zo’n beetje elk sociaal medium (wanneer je ‘Pin-able’ afbeeldingen wilt instellen, bijv.) óf stel je zelf de afmetingen in (px, mm & inch) zodat alles er netjes en gelijk uitziet. Graphics, (eigen) Foto’s met Tekst, Logo’s, Collage’s (et cetera) zijn zo makkelijk te ontwerpen en te downloaden. Wanneer je wilt upgraden staan er je natuurlijk nog veel meer funties/opties te wachten!

 

Google Analytics

Veel bloggers zweren bij Google Analytics. Ik ben er minder weg van, maar dan vooral omdat ik er nog niet helemaal mee uit de voeten kan (:P): zó veel knopjes, info en grafieken! Terwijl ik probeer mijn Google Analytics-skills te ‘masteren’, doet het ‘Google Analytics Dashboard for WP’ ondertussen gewoon z’n ding. Geen haast ;) Welke Plug-in nu écht het beste is kan ik je dus niet met 100% zekerheid meegeven, al staan Plug-ins zoals ‘WP Google Analytics’, ‘Google Analytics by Yoast’, ‘Google Analytics for WordPress by MonsterInsights’, Google Analyticator’ en de Plug-in die ikzelf dus gebruik bijna in ieder lijstje wel ergens bovenaan.

 

Tiny MCE (Advanced)

Deze Plug-in voegt allerlei opties toe aan je tekstbewerker van WordPress, zodat je veel meer keuzes hebt in hoe je je tekst eruit laat zien. Mijn favoriete opties zijn ‘Justify’ (het gelijk uitlijnen van alle tekst waardoor het één ‘gelijkmatig’ tekst-blok wordt), de ‘Horizontale Lijn’ (handig bij het aangeven van aparte delen in je logje – met een lijn, dus) en de opties wat betreft ‘font-sizes’ (een stukje meer dan in de standaard tekstbewerker). Daar blijft het natuurlijk (laaang) niet bij, see for yourself, zou ik zeggen ;) Oh ja: Je hebt TinyMCE ook in widget vorm (Black Studio TinyMCE Widget), zo kan je alles wat in de tekstbewerker kan (links, afbeeldingen, tekst in allerlei stijlen etc.) ook in een widget plaatsen!

 

CSS Cheat Sheet

Sinds een aantal maandjes houd ik me ook bezig met CSS (Cascading Style Sheets). Met CSS kan je een heleboel zaken die je met je standaard Customize-opties niet kan veranderen alsnog een nieuwe look geven. Wanneer je JetPack actief hebt staan, heb je vanzelf ook de optie Custom CSS in je Live Customizer staan (als ‘t goed is.. tenminste). Anders kan je nog altijd je CSS-stylesheet in de editor tevoorschijn halen, maar dit is iets gevaarlijker omdat je dan geen live-voorbeeld van de aangebrachte veranderingen ziet. Ga trouwens sowieso nooit ‘in ‘t wilde weg’ aan de slag met CSS: lees je eerst in, download een Cheat Sheet (ik heb ‘m zelf via StationSeven) en probeer voorzichtig uit. Het lijkt aanvankelijk heel wat gedoe, maar uiteindelijk pas je je thema moeiteloos aan naar jouw smaak :)

 

 

 

Ook Handig

 

WP App

Met de App van WordPress op je telefoon geef je gemakkelijk antwoord op reacties (bijv.; terwijl je onderweg bent), zie je in één oogopslag (o.a.) hoe veel mensen er op je blog zijn geweest die dag én hoe veel ‘views’ je vandaag hebt gehad (op mijn Iphone staan de cijfers zelfs weergegeven in ‘t beginscherm, best geinig :)) – én je kan eigenlijk alles doen wat ook in je WordPress-reader e.d. mogelijk is, maar dan op je mobiel.. Zelf ben ik niet bepaald een ‘App-mens’, maar blijkt het snufje op sommige momenten toch heel handig!

 

Pinterest

Nog niet bekend met Pinterest? – Dan ben je een van de laatsten, schat ik in ;) Je slaat er alle links en afbeeldingen op die je tijdens het browsen vindt en het bewaren/nog eens bekijken waard vindt – onder verschillende categorieën (boards). Boards kan je instellen als openbaar of als Privé en je kan er mede-geïnteresseerden over inlichten/aan mee laten werken. Zo ontstaat er een database aan jouw favoriete links en afbeeldingen/graphics – bijvoorbeeld érg handig wanneer je even geen inspiratie hebt! Voor mij houdt het Pinterest-verhaal hier op, maar veel bloggers kiezen er (ook) voor hun logjes op Pinterest te delen, vooral de Amerikaanse Blogs hebben hier vaak érg veel baat bij – maar zo nu en dan ontdek ik via dit sociaal medium ook een fijn Nederlands blog..

 

WP ThemeDetector

De WP Themedetector is je mattie wanneer je een blog ziet en helemaal verliefd raakt op het design..! Door de link van het blog in te voeren in de WP Themedetector (wpthemedetector .com) kan je binnen een minuut achterhalen welk thema er wordt gebruikt op de site (mits het een WP theme is, natuurlijk) én krijg je een kijkje in de lijst aan plug-ins die de blogger achter de site gebruikt. De Detector is natuurlijk ook erg handig wanneer je een nieuw thema zoekt – struin lekker door allerlei blogs heen en ‘detect’ maar raak .. ;)

 

Color Picker

Meestal gebruikt een WordPress thema hex-codes om een kleur aan te geven (Bijv.: #000000 – voor zwart). In enkele gevallen wordt er toch/ook gevraagd om een rgb kleur-code. Om na te gaan welke rgb-code bij een hex-code past (of om gewoon een kleur te kiezen en er meteen de codes bij te hebben) kan je gebruik maken van een colorpicker. Ook kan de colorpicker je de kleur-code geven van een kleur die je hebt gevonden (en heel mooi vindt – en dus wilt gebruiken) in bijv. sites en afbeeldingen. Ga na wat voor soort colorpicker je nodig hebt en zet gewoon je mattie Google in: genoeg colorpickers te vinden!

 

Thesaurus

Soms kom je niet op een woord, dan gebruik je een (on-line) woordenboek of weet je je wel een weg naar het woord te google-en. Wanneer ik het idee heb dat ik een bepaald woord té veel gebruik of dat ik ‘n begrip toch iets anders wil formuleren, dan ga ik meestal aan de slag met synoniemen(.net) óf; wanneer ‘t Nederlandse synoniemen boek niet echt oplossing biedt, met een (Engelse) thesaurus (mijn favoriet is thesaurus .com). Een thesaurus is een woordenboek én biedt je alle synoniemen en antoniemen door enkel een woord in te typen en op enter te klikken.. Handig, niet? :)

 

 

 

Off Line

 

Notitie Boek

Ik schrijf graag al mijn ideeën die ik kan gebruiken voor mijn blog op – in een notitieboekje. Zo heb ik in mijn eigen boekje een ‘bulk’ lijst aan onderwerpen staan, heb ik alle categorieën een paar pagina’s gegeven met daarop wat concretere onderwerpen die onder die categorie vallen, heb ik een deel van de bladzijden gewijd aan ‘Random Inspiratie’ en houd ik in dat boekje ook bij welke foto’s ik bij een idee kan gebruiken/welke foto’s ik bij een idee kan maken.

 

Post Checklist

Omdat ik nogal wel eens iets wil vergeten voor ik op ‘Publish’ klik, heb ik een checklist gemaakt waarop alles staat neergeschreven waaraan een post moet voldoen. Stel je er niet te veel bij voor (ik weet dat veel bloggers het erg ver kunnen trekken): vooral basic-zaken zoals ‘Like-button inschakelen’ (wat bij mijn thema/host(?) niet automatisch lukt) en bijv. ook ‘Perma-link checken’ (omdat ik nog wel eens mijn titel wil veranderen) staan in mijn checklist-je.. Wat toch best vaak van pas is gekomen :P

 

 

Is er een Blog-Tool waar jij niet zonder kan/die hier mist?


Let me know!

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

14 Reacties

 1. 12 augustus 2017 / 08:53

  hahaha op Askimet na die echt wel aan staat, ben ik nu even blondT ;-)

  X

  • Anne
   Auteur
   12 augustus 2017 / 11:46

   Hihi, staat je vast goed ;)..

 2. 12 augustus 2017 / 12:26

  Whahaha geen enkele kapper of kapster heeft mij ooit blond willen verven, echt niet, whahaha ;-)

  X

 3. Cassilda
  14 augustus 2017 / 08:52

  Met mijn vorige domein verdronk ik in alle plug-ins en andere handigheidjes… met mijn domein nu heb ik veel hulp gehad van mijn zwager (wat een geschenk is zo’n handige zwager!!) Als ik dan iets doe wat niet zo handig is appt hij mij met waar ik op moet letten.
  Ik kan dus niet zonder de levende plugin; mijn zwager hahahaha

  • Anne
   Auteur
   14 augustus 2017 / 12:00

   Haha, doe mij er ook zo een xD Ik probeer me nog in te houden qua (on-line) snufjes, ‘t is idd al snel te veel ;)

 4. 15 augustus 2017 / 16:56

  Damn wat een lijst! De helft ken ik niet, haha. XD Ik zweer vooral bij ‘comment reply notification’ en ‘broken linkchecker’. Beide doen precies wat hun naam aangeeft. XD Akismet heb ik trouwens al free-edition, maar werkt inderdaad prima. Voordat ik die had geïnstalleerd, kreeg ik een hoop tekst in mij onbekende talen onder random blogs.
  Permalink checken, da’s een goede ja! Vergeet ik zo af en toe ook, hehehe.

  • Anne
   Auteur
   16 augustus 2017 / 16:44

   Echt hé.. allemaal gibberish onder zo’n post waar niemand nog naar omkijkt -_-‘ why? xD Broken Link Checker draait hier ook, ik houd het voorlopig nog bij ‘Simple Comment Notification’.. hij lijkt t te doen (hopen we maar) :P Van jou/roosdenkt.nl krijg ik trouwens nog steeds geen mailtje bij een reply(?)

   • 16 augustus 2017 / 19:19

    Ja idd… xD Ja simple comment blabla deed het niet bij mij, en comment reply kan ik niet instellen, dacht dat ie het gewoon deed. Zoek wel wat anders dan, haha. Er komt vanzelf wel iets dat werkt. :p

 5. 17 augustus 2017 / 19:06

  I know i know… Geen enkele plug in hier. De enige tool is mijn blogboekje. Hierin net als jou een blogpost lijst met elke geposte blog, een lijst met ideeën en onderwerpen en dan ruwe schetsen of notities voor blogs… Bloggen moet voor mij gewoon leuk blijven en vooral niet te ingewikkeld worden ;)

  Liefs Loena

  • Anne
   Auteur
   18 augustus 2017 / 09:10

   Heyy Loena, Leuk weer van je te horen! :) Ik kan me erg vinden in wat je zegt ‘het moet wel leuk blijven’ (en vooral niet te ingewikkeld worden) – Gelukkig is een blogboekje bijhouden (voor mij – en ik raad ook voor jou) geen straf :P Wat betreft het ‘ingewikkelde’ aan bloggen heb ik soms gewoon pech, maar dat hoort erbij met een eigen domein en een niet zo technisch brein ;) Dan verlang ik eigenlijk ook wel eens naar een plug-ins/updates/error-vrij blog :P

 6. 29 december 2017 / 11:45

  Hoi Anne, ik leer elke dag bij en ga me er eens in verdiepen, ooit 😂

  • Anne
   29 december 2017 / 12:00

   Heej Vee! Ach.. je blog ziet er in ieder geval heel gezellig uit! – nu hopen dat niemand je ‘lastig valt’ met technische snufjes.. dan is er niets aan de hand toch? 😊 Weet trouwens dat je altijd aan mag kloppen met vragen! Ik ben dan geen expert, maar ik weet meestal de weg wel te vinden in blog/tech/plugin-land 😋 Xx

 7. 29 december 2017 / 16:44

  🤓thanks. Misschien doe ik dat wel gauw eens. Voorlopig ben ik tevreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.