Liefde voor Limburg

Liefde voor Limburg

Op 11 mei 2017 had Limburg een feestje te vieren: Limburg bestond afgelopen donderdag namelijk precies 150 jaar als Nederlandse Provincie. Zelf heb ik er als geboren Limburgse jammer genoeg niets van meegekregen -op ’t korte nieuwsberichtje na. Want na al zo’n dik anderhalf jaar inburgeren in Noord–Brabant, lijkt Limburg dan ook opeens een stuk ‘verder weg van huis’..

Toch heb ik nog altijd een gevoel van thuiskomen wanneer ik -onderweg naar familie- door Limburg rijdt. Dat terwijl je pas in Zuid-Limburg daadwerkelijk verschil opmerkt. Ik bedoel: in Brabant zie je ook (meer dan) genoeg boerderijen en akkers, bossen, kerken en velden. Maar wanneer we (vriendlief en ik – zelf kan ik niet overweg met auto’s) dan uiteindelijk bijna Maastricht in rijden -waar de helft van mijn roots liggen en waar ook de helft van mijn familie nog steeds vertoeft- krijg ik toch altijd weer die standaard kriebels wanneer we opeens neerkijken op een diep dal – omringd door prachtige heuvels.

 

Als ik na nog zo’n kwartiertje reizen opa en oma een knuffel geef en van ieder drie ‘puunkes’ (kusjes) heb gekregen, moet ik wél eventjes omschakelen..

 

Zoals je vast weet spreken we in Limburg in een dialect. Maar het dialect waarmee ik zelf opgegroeid ben (Roermonds/’Remunjs’ – in combinatie met een klein beetje Maastrichts/’Mestreechs’ en enkele vreemde woorden uit mijn Moeders geboortedorp (ook in ’t zuiden – vlakbij Heerlen)) lijkt in het niets op het zangerige, Maastrichtse dialect van opa en oma. Lang niet zelden betrap ik mezelf erop dat ik maar eventjes lach of ja-knik terwijl ik werkelijk geen idee heb van wat er nou net gezegd werd ( -kan je nagaan hoe mijn vriend er soms bij zit :’) )..

Ondanks de lichtelijke schaamte die me bekruipt wanneer ik een Limburger hoor op de radio of op de tv (Joa sorry hoar, mer soms kan ’t ég niejt!), ben ik trots op mijn Limburgse roots en wil ik ze ook in ere blijven houden (en ‘t jubileum toch ’n beetje ‘vieren’) – Vandaar dit Limburgse Logje :)

Nu heb ik het idee dat weinig mensen voor hun lol afreizen naar onze zuidelijke provincie. En dat ondanks de enorme stroom aan toeristen waar ik me dagelijks in bevond (en soms ternauwernood in werd meegesleurd) wanneer ik ook maar één stap buiten de deur van mijn stekkie begaf. Ik woonde namelijk in het historische centrum van Roermond. Een (in mijn ogen) prachtige binnenstad – die vaak vergeten werd -ook door menig toerist- dankzij het nabijgelegen ‘Outlet Centrum’.

De Roermondenaren hebben er niet zo gek veel mee: met het scoren van ‘koopjes’ waar toch een poep-dure naam op staat te prijken. De Duitsers, Japanners en Chinezen dachten daar dan weer anders over – vandaar de stortvloed aan toeristen (en wegwijzers, gratis outlet-bussen en lastige verstaanbare vragen van toeristen die de zojuist genoemde wegwijzers doodleuk negeren).

Waar mening ‘Remunjenear’ wél trots op is, is dus de historische binnenstad. Van de Sint-Christoffel Kathedraal (waar onder de vloer van de kerk hal zich nog graven bevinden) tot de Cattentoren en de Rattentoren (overgebleven delen van de vestigingswerken). Van het Cuypershuis (een bezoeks-waardig museum) tot het Indië-monument en Kasteeltje Hattem (langs de rand van het centrum, ietsje verderop van het museum). Van de Synagoge (verstopt in één van de grote winkelstraten – een beetje het ‘Dewegisweg-Idee’ – de Harry Potter-lezers weten wat ik bedoel!) tot het Carillon (een vrolijk klokkengeluid waarbij allemaal bewegende figuurtjes tevoorschijn komen – een cadeautje voor het 750-jarig bestaan van de stad) – en nog veel meer..

 

 

Zelf heb ik natuurlijk ook mijn favoriete plekjes wanneer het aankomt op Limburg -Al helemaal wanneer t gaat over Roermond – mijn geboorteplaats..

 

 

Zo heb je onder andere:

 

-De Heksenberg/Galgenberg: De oude executieplaats van Roermond. Vanwege het vroegere veroordelen van onschuldige vrouwen omdat ze aan hekserij zouden doen – om ze vervolgens te verhangen of te verbranden, wordt het ook wel ‘De Heksenberg’ genoemd. Tegenwoordig is het een vredig plekje, redelijk goed verstopt langs een wat drukkere weg. Voor je de berg oploopt kom je een bord tegen ter nagedachtenis van de ‘heksen’ die er om het leven kwamen.

-Het Oude Kerkhof: Een bekende en vooral oude begraafplaats, waar de Katholieke, Joodse en Protestantse graven nog gescheiden liggen. Een bekend monument bestaat uit twee graven, gescheiden door een muur (vanwege ’t verschillende geloof van de twee overledenen) maar verbonden door de grafzerken bestaande uit handen die elkaar boven de muur vasthouden – ook wel ‘Het graf met de handjes’ genoemd.

-Kapel in ’t Zand: Een parochiekerk, kloosterkerk én bedevaartsoord – tevens ‘mijn’ kerk, gezien ik er uitzicht op had vanuit het slaapkamerraam van mijn ouders. De Kapel is een bedevaartsoord vanwege het oude Maria beeldje dat er zorgvuldig wordt bewaard en tentoongesteld. Eens per jaar krijgt de Maria ‘frisse lucht’ en wordt ze tijdens een optocht op een draagbaar in de lucht gehouden – zo meen ik me te herinneren. Deze Maria – ‘Onze lieve vrouwe in ’t zand’ zou al menig gebeden verhoord hebben en trekt (mede-) daarom nog steeds veel bezoekers (de kapel zelf is ook prachtig, namelijk ;)).

Gezien alleen al de mooie plekken in Roermond is een lijst van al mijn Limburgse favorieten waarschijnlijk een ‘overkill’ – dus laat ik het hierbij. Misschien dat ik er ooit wel nog mooie kiekjes van kan plaatsen, wanneer ik en mijn camera weer eens de kans krijgen ;)

 

Waar kan ‘jouw’ stad/dorp trots op zijn?

En waar zou jij nog wel eens de toerist willen uithangen?


 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

10 Reacties

 1. 15 mei 2017 / 14:34

  Anne de Limburg ik kom je graag en ik zit vaak in Sittard. Ik ken de streek van het Belgisch Limburg en het Nederlands dan redelijk goed.
  De vraag een moeilijk vind ik. Ik woon nu in een deelgemeente van Antwerpen. En waar kan deze gemeente trots op zijn. Misschien dat er nog zoveel groen te vinden is. En toch een prachtige dorpskern heeft.

  Aum Shanthi

  • Anne
   15 mei 2017 / 14:40

   Dat is inderdaad een mooie combi om trots op te zijn :) Sittard ken ik ook redelijk, ik heb er namelijk op school gezeten. Belgisch Limburg is me jammer genoeg nog grotendeels vreemd ;)

 2. internettoerist
  15 mei 2017 / 18:27

  Ik zie hier voor jou een carrière weggelegd als Remunjse (zeg ik het goed?) gids. :-)

  Waar kan onze gemeente trots op zijn? Uhm…. misschien dat alles hier vlotjes gaat, geen problemen. (Opgepast! Vlug hout vast nemen. ) Verder zou ik het niet weten. :-)
  Ik hang graag de toerist uit op jouw site. ;-) Maar na deze blog gelezen te hebben, zou ik wel eens afzakken naar Roermond.

  Vriendelijke groet

  • Anne
   16 mei 2017 / 09:14

   Ja dat zeg je goed =D Ik heb serieus over ‘n zulk soort carrière nagedacht, nog wonend in Roermond. Zeker gezien ik zelf al enkele keren een Roermond-toertje heb meegelopen en mijn enthousiasme daarmee alleen nog maar meer oplaaide (+ ik weet nog precies welk verhaal waarbij hoort, een zeldzaamheid, gezien mijn concentratie :P). Nu is de nabijgelegen stad hier (Den Bosch) ook prachtig, dus misschien dat ik maar eens op onderzoek uit moet gaan haha ;) Blij dat ik mijn Roermond-vuurtje op je heb kunnen overbrengen, mocht je eens gaan – dan schrijf ik je route graag voor je uit :P Ennehm.. een gemeente waar alles vlotjes verloopt? Dat moet ik zien! -nog nooit van gehoord namelijk ;)

   Groetjes/Hajje :)

 3. 16 mei 2017 / 07:58

  Het is lang geleden dat ik vooral in Zuid Limburg vertoefde, Mechelen als eerste in Hoeve de helle, een echte u vakwerk boerderij die verhuurd werd en nog wordt, schitterend! Gulpen daarna vele malen, Hoeve de Wijngaard en later op een camping een paar keer ergens, en het veroverde ook mijn hart qua natuur vooral, en ik was pas 14 toen ik er voor het eerst kwam.

  Ik snap je dus helemaal!

  Mijn stad, lol, je weet hoe ik erover denk, ben hier niet geboren zelf, dus nul…

  X

  • Anne
   16 mei 2017 / 09:22

   Oeh Mechelen, da’s wel lekker zuidelijk inderdaad, zo zuidelijk dat ik er zelf maar enkele keren ben geweest – Om de grotten te bezoeken geloof ik.. (als ik Roermond verliet was dat doorgaans om naar ‘t noorden af te reizen ;)) Ik zocht Hoeve de Helle even op; dat lijkt me ook wel wat – Mooi inderdaad! Gulpen en Mechelen liggen trouwens vlakbij het dorpje ‘Vijlen’ – een naam die wel héél erg klinkt zoals de naam van mijn huidige woonplaats – dus ik snap nu waar laatst de verwarring vandaan kon komen ;) X

 4. 16 mei 2017 / 10:25

  Whahahaha ja! zie? was ik toch niet gek ;-)

  En ja, als je dan al in eigen land en zelfs eigen provincie op toer gaat? Hoeve de Helle :D whahaha

  X

 5. 18 mei 2017 / 16:36

  Dus, er zijn geen mensen die voor de lol naar Limburg afreizen? Mijn schoonouders stonden een week op een camping bij… jawel, Roermond! Zo’n 2 weken terug, haha. Ik twijfelde even over de plek, maar toen je het had over het historisch centrum en de begraafplaats, herkende ik hun verhaal.:P
  Vind het trouwens wel grappig dat het dialect echt van stad/dorp tot stad/dorp verschilt. :P

  • Anne
   19 mei 2017 / 15:27

   Serieus? Haha.. De camping van Roermond (ik neem aan dat ze op het Elfenmeer kampeerden) kan me dan weer gestolen worden xD Maar zo te merken hebben zo ook de ‘places to be’ gehad hehe :P. Deze zag ik niet aankomen *slikt statement weer in* ;)

 6. 21 mei 2017 / 21:25

  Ik houd van Limburg.
  Al versta ik het natuurlijk niet echt.
  Het landschap vind ik prachtig.

  Oud-Brabantse groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.