[Tarot Talk] Koninginnen

[Tarot Talk] Koninginnen

Steeds vaker stuit me iets tegen de borst; namelijk de manier waarop vrouwen vaak worden gezien en/of behandeld. Zoals ik eerder heb toegegeven had ik tot voor kort niet zo veel met het feminisme. In een vriendengroep voornamelijk bestaande uit mannen ben ik gewend geraakt aan de -doorgaans- denigrerende visie op feministen en hun filosofie.

“Allemaal leuk en aardig, maar als er iets getild, gebouwd of betaald moet worden zijn we opeens toch niet meer zo gelijk.” – Is wat er vaak geroepen werd in de zeldzame gevallen dat het feminisme ter sprake kwam.

Ik ben daar niet tegenin gegaan;- op het betalen na- laat ik sommige zaken inderdaad liever aan een man over – of aan een bovengemiddeld (fysiek) sterke vrouw, als het toevallig kan.

 

Zeikwijven?

Maar waar ik er eerst niet verder over nadacht, besef ik nu dat het je reinste bullshit is om met zo’n opmerking het feminisme (of alles wat ernaar riekt) weg te wuiven. Je hebt misschien een -kwalitatief matig- punt op het gebied van ‘zeurende vrouwen’. Maar laat het nu zo zijn dat niet alle vrouwen (of feministen) ‘zeuren’ – ondanks wat de media/de ‘bro’s’ je proberen wijs te maken.

Feminisme draait namelijk niet alleen om gelijke behandeling, rechten en autonomie (wat trouwens niets te maken heeft met ‘gelijkheid’ qua lichamelijke eigenschappen zoals spierkracht), maar bijvoorbeeld ook om het tegengaan van vrouwenonderdrukking, verschillen in machtsverhoudingen en stereotypering (neem als voorbeeld: ‘de zeurende vrouw’).

 

De Typische Feminist

En diegenen die onder de indruk zijn dat alle feministen ‘zeurende vrouwen’ zijn; inclusief okselhaar, tie-dye shirts, los-flappende borsten en sokken in sandalen – hebben het (op een aantal exemplaren na) mis.

Laatst kwam ik nog een foto tegen van man die een bord vasthield met de tekst:

 

I need feminism because I’m tired of being told to ‘Man Up’

 

Feminisme gaat zó veel verder dan vrouwen die volgens velen enkel ‘iets te doen’ moeten hebben (diezelfde mensen die dan ook nog eens gaan janken wanneer een feminist ‘opeens’ ook een werkende/collega is – en natuurlijk tóch gewoon een mening blijft houden)..

 

Kracht/Pracht – vrouwen

Maar om te voorkomen het stereotype-feminist te lopen bevestigen zal ik me nu richten op de boodschap van mijn logje – namelijk: Wat kunnen we leren van de (typische) vrouw? Want ondanks ‘t feit dat het typeren van vrouwen tekort doet aan de vrouw zelf, kunnen we wel veel van deze vrouwen opsteken.

De vrouwen waar ik het over heb, zijn de ‘Koninginnen van de tarot’ – Een soort ‘archetypische’ vrouwen – elk type met hun eigen boodschap, gift en eigenschappen. Mijn doel is om de vrouw even in het zonnetje te zetten, door haar talenten in de kijker te zetten.

 

 

 

Koninginnen Kaarten

 

Moeders, Autoritaire Vrouwen
Passief, Creatief, het Vrouwelijke, Begrip, Bescherming, Zorgzaamheid, Ontvankelijkheid

De koninginnen vindt je tussen de zogenaamde ‘hofkaarten’ van de tarot (Page, Ridder, Koningin, Koning).

Het wordt gezegd dat de hofkaarten ieder staan voor een persoon die een belangrijke rol in je leven speelt – of dat spoedig zal gaan doen. Ook kan een hofkaart ook staan voor een of meerdere persoonlijkheids-‘trekjes’ – en mogelijk ook voor de manier waarop je die op anderen projecteert.

De hofkaarten staan dus voor een bepaald type houding en/of energie – geuit door een ander, maar wellicht ook door jezelf. Daarnaast bieden de hofkaarten je een nieuw perspectief door jou vanuit de ogen van het betreffende karakter jouw situatie eens ietsje anders te laten bekijken.

 

Ik stel de koninginnen kort aan je voor – in willekeurige volgorde. Mocht het ‘klikken’ met één van de dames, dan vindt je genoeg over ze terug op le webs :)

 

Koningin van Zwaarden

Analytisch, Wijsheid, No-nonsense, Scherpzinnig, Bescheiden, Direct, Realistisch, Rechtdoorzee, Openheid, Eerlijkheid, Snel van begrip, Levendig intellect, Sterk karakter, Onderdrukte emoties, Veroordelend

Deze koningin heeft -vaak door moeilijke ervaringen- een hoop wijsheid opgedaan. Ze valt niet snel voor leugens en doorziet smoesjes meteen. Deze ‘harde tante’ zegt waar het op staat – maar bedoelt het -meestal- alleen maar goed (ze kan in bepaalde gevallen een tikkeltje (ver)oordelend zijn!) . Ze heeft een sterke drang onafhankelijk te (kunnen) zijn, en zal hierin weinig consessies toestaan. Ze kan ook erg kritisch zijn, bijvoorbeeld in het kiezen van vrienden. Mocht je toch bevriend met haar raken, dan zal het je veel tijd kosten haar écht te leren kennen (met gevoel en al). Mensen die haar geen recht toe doen lopen meestal tegen een stevige en hoge muur aan. Ze heeft anderen namelijk niet nodig; ze overleeft prima ‘op eigen houtje’.

Schaduwkant: Berekend, Cynisch, Koel, Afstandelijk, Gebrek aan gevoel en passie in relatie(s)

 

 

Koningin van Pentakels

Genieten, Hartelijkheid, Thuis-maker, Afhankelijk, Zorgzaam, Hartelijk, Zinnenstrelend, Genereus, Moeder Aarde, Zakelijke instelling, Realistisch, Betrouwbaar & Trouw, Behulpzaam, Dieren- en Kindervriend, Creatief, Vindingrijk

Deze Koningin maakt dat je je meteen welkom voelt bij haar – en in haar -met zorg gecreëerde- thuis. Ze is een echte levensgenieter en deelt haar geluk graag met anderen – zeker wanneer die ‘anderen’ het even minder makkelijk hebben. Je kan blind op haar (steun) rekenen; hoe ‘lastig’ je je ook voelt – haar geduld raakt niet (snel) op. Ze zal je echter niet lang onzin laten brabbelen en biedt je snel inzicth via haar realistische kijk op het leven. Ook wat betreft het uitvoeren van taken/beloften is ze erg betrouwbaar – zeker vanwege haar doorzettingsvermogen. Ze zal alles doen om haar thuis (en haar bezittingen) te beschermen en te behouden, gezien ze erg gesteld is op stabiliteit en (materiële) zekerheid.

Schaduwkant: Verbitterdheid, Zinloos tobben, Hebzucht, Moeilijk focus, zelfdiscipline en geduld kunnen opbrengen bij het uitvoeren van een taak

 

 

Koningin van Bekers

Intuïtie, Empathie, Zachtaardig, Emotioneel bewustzijn, Compassie, Onvoorwaardelijke liefde, Vriendelijkheid, Begrip, Geduldig & Kalm, Emotionele harmonie

Deze Koningin weet hoe het voelt om te voelen en is zich bewust van haar emotionele leven – en dat van anderen. Waar de meeste mensen hun geduld of tolerantie laten varen, is deze koningin vaak toch nog bereid een helpende hand of een luisterend oor te bieden. Dat komt (ook) doordat ze vaak -beter dan anderen- in de gaten heeft wat er nu daadwerkelijk speelt. Haar intuïtie is flink ontwikkeld en ze durft er dan ook zonder aarzelen op te vertrouwen. Ze handelt dan ook vaak vanuit gevoel.

Schaduwkant: Irrationaliteit, Onduidelijkheid, Zich verliezen in dromerig gedoe en/of (hevige) emotieschommelnigen, Geen rekening kunnen houden met haar eigen gevoel en/of grenzen

 

 

 

 

Koningin van Staven

Spontaniteit, Wilskracht, Magnetisch, Aantrekkelijk, Vrouwelijke leider, Seksuele vruchtbaarheid, Optimisme, Zelfverzerkerdheid, Vrolijkheid, Toegewijd/Betrokken, Charismatisch, Creatief

Deze vriendelijke en ontspannen koningin weet wat ze wilt en is niet bang voor een uitdaging. Sterker nog: ze gaat ze zonder al te veel nadenken en met enorm veel wilskracht en zelfvertrouwen aan! Piekeren is niets voor haar; ze gaat liever over in actie – doet ergens meteen wat mee in plaats van te aarzelen en te tobben. Ze gelooft in zichzelf en in haar kunnen – en wanneer iets niet meteen aangepakt kan worden, is ze een kei in het voorbereiden/organiseren ervan – met een ongelofelijke betrokkenheid, that is. Ze weet én houdt van aanpakken en blijft er altijd vrolijk en luchtig onder. Je zal haar dan ook zelden horen klagen.

Schaduwkant: Bazig, Jaloers, Egoïsme, Haar zin blijven doordrijven, Intolerantie

 

Ik zie mezelf het meest terug in de Koningin van Pentakels en in de Koningin van Zwaarden – alhoewel de andere twee dames me ook wel bekend voorkomen ;)

 

Welke koningin spreekt jou aan & waarom?

 

 


Bronnen: De Tarotgids door Sarah Barlett • MysticLight.nl


Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

20 Reacties

 1. 18 september 2017 / 16:53

  Duidelijke koninginnetje van Bekers hier ;)

  Verder ben ik het volledig met je eens. Ik bedoel ‘wacht maar tot er iets gehoffen moet worden’? Excuseer? En al die keren dat er was vies was, iemand honger had of iets toevallig heeft gemorst? Al die keren dat wij lief en vriendelijk luisteren naar een verhandeling over hoe (wait for it….) ‘de aannemers ten tijde van de bouw van Death Star, niet mogen zeuren dat ze werden opgeblazen omdat ze dondersgoed wisten dat werken voor een Sith Lord riskante boel is’… Geloof me, daarvoor mag jij best gewoon lief je mond houden en gewoon een kast voor mij verzetten.

  Nu moet ik ook eerlijk zijn, ik heb momenteel absoluut niets te klagen. Ik bedoel nul komma nul noppes. En eigenlijk moet dat ook gewoon kunnen. Elkaar in elkaars waarde laten, omdat de ander nu eenmaal anders is. Niet hetzelfde, en ieder heeft zijn of haar kwaliteiten en interesses. Daarom ben ik ook blij als er geluisterd wordt als er ‘een zoveelste nieuw tarotdeck op de markt gebracht wordt, dat ik eigenlijk moet hebben en ik weet ook weel dat ik al een godinnentarot heb maar dat is geen godinnentarot maar een orakel en dat is natuurlijk iets totaal anders… Oh en ik heb nieuwe schoenen nodig.’

  Verder hoorde ik onlangs een uitspraak waarvan ik inderdaad een beetje triestig was om er verbaasd over te zijn ‘just woman up’. Maar ik vind het alleszins een blijvertje ;)

  • Anne
   Auteur
   18 september 2017 / 17:05

   Haha, vraag me af wat daarmee bedoelt wordt.. Woman Up, nooit eerder gehoord ;) En je maakt een paar mooie punten, dat zeker..! *onthoud* En zolang het geven en nemen in balans is.. zie ik ‘the big deal’ ook niet ;) Dat een orakel iets anders is dan een tarot-deck, dat laten we in dat geval maar in ‘t midden 0=)

   • 22 september 2017 / 12:47

    Geven en nemen, maar ook gewoon respect hebben voor het anders zijn van de ander. Niemand is gelijk en natuurlijk mogen we niemand over één kam scheren met de rest. Je blijven verwonderen door de ander. Ik Denk dat we daar een heel eind mee komen.

    Nu ben ik bezig met ‘aan de oever van de piedra huilde ik’waarin paulo coelho spreekt over onvoorwaardelijke liefde. De ander de ander laten zijn zonder dat dit jou in jouw zijn aaatast. Wie weet morgen we dat onszelf en onze kinderen eens aanleren :)

 2. Zwerver58
  18 september 2017 / 19:47

  Feminisme , daar heb ik nog nooit wat in gezien. (afgezien van politieke verwezenlijking) Ontwikkel zowel je vrouwelijke als je mannelijke kanten, dat is meer mijn visie.
  Ook voor een vrouw is de slachtofferrol niet aanbevelenswaardig. Seksisme is onuitroeibaar, dus dat blijf je tegen komen.
  Seksisme is feitelijk conformeren aan één sekse. Waarom zou je dat doen?

  • Anne
   Auteur
   18 september 2017 / 22:03

   Geen idee. Ik denk ook niet dat iedere feministe dat doet. Op de filosofie kan je volgens mij ook wel een andere naam plakken – een die geen geslacht uitsluit. Want daarover ben ik het wel met je eens: de twee horen er beide bij/zijn samen een. De opmerking over de slachtofferrol kan ik niet helemaal met mijn zienswijze rijmen.. Genoeg vrouwen (en mannen) die achter de filosofie staan en geen wrok koesteren maar enkel proberen de situatie te verbeteren, of niet? Ik denk in ieder geval niet dat feminisme als beweging één geslacht uitsluit.. Maar ook in deze ‘filosofie’ bestaan meerdere stromingen, zo heb ik begrepen. Kortom: ik begrijp wat je wilt zeggen, ik denk alleen niet dat dit in alle gevallen van toepassing is.

 3. 19 september 2017 / 01:06

  Hoi Anne,

  Leuk je weer te lezen! ;)

  Wat de Koninginnen betreft: ik heb respect voor ze allemaal. En omdat ik me het meest in de Koningin van de bekers kan vinden en ook wel wat in de Koningin van de pentakels, merk ik dat ik de andere twee nog wel eens wat intimiderend kan vinden, als ik ze tegenkom in een legging… Ze wijzen me wel eens voor m’n gevoel op m’n eigen tekortkomingen. Ik ben heel blij met m’n zachtaardige en sensitieve karakter, maar zou ook wel eens dosis zakelijkheid en assertiviteit kunnen gebruiken.
  En dat brengt me gelijk op je andere onderwerp ‘feminisme’… Ik vind zeker dat vrouwen gelijke kansen mogen krijgen, maar ik denk niet dat we gelijk hoeven te zijn aan mannen; oftewel gelijkwaardig ‘JA’, gelijk ‘Nee’.
  We zijn nou eenmaal niet hetzelfde.
  Maar dat wil inderdaad niet zeggen dat een sterke en onafhankelijke ‘zwaarden Koningin’ niet aan de top van een succesvol bedrijf kan staan, want dat lijkt me uiteraard alleen maar mooi.
  Voor een ‘bekers Koningin’ zijn er echter misschien wel andere zaken weggelegd… ;)
  Hoe dan ook, ik ben tevreden als iedere persoon de kans krijgt om het beste in zichzelf naar boven te brengen. Of dat nou een man of een vrouw is.

  • Anne
   Auteur
   19 september 2017 / 14:54

   Helemaal mee eens Silvana, mooi gezegd :)
   Net zoals je al beschreef op je eigen blog zijn mensen spiegels – begrijp ik het goed dat de koninginnen die je intimideren ook wel eens in ‘t dagelijks leven voor spiegel spelen (in de vorm van een echt mens/vrouw :P)? Ik vind het fijn te lezen dat je blij bent met je koninginnen-trekjes; een mix van al het goeds zou denk ik iedereen wel willen. Gelukkig is dat ook haalbaar, tenminste; daar ga ik van uit :) Xx

   • 21 september 2017 / 21:44

    Ha Anne!
    Jazeker… die ‘Koninginnen’ (spiegels) in het dagelijks leven vind ik inderdaad ook best wel eens intimiderend. Maar ik merk ook dat ik steeds meer bewondering voor ze krijg en zie hoeveel ik van ze kan leren (en wie weet, zij iets van mij) ;)

 4. Cassilda
  19 september 2017 / 08:50

  Over feminisme kan ik me niet druk maken (of nouja, ik probeer het). Natuurlijk is ongelijkheid not done en zou iedereen dezelfde rechten moeten hebben, alleen zie ik mezelf ook wel eens zielig kijken naar mn vriend als ik geen zin heb om het vuil buiten te zetten. Ergens begrijp ik de kloof op werkgebied wel, veel vrouwen willen een gezin en die combi met werk is gewoon lastig. Bedoel, ik zou, als het eenmaal zo ver zou mogen komen ook willen stoppen met werken, tot de kleine naar school gaat. Maar, ik ben ook graag aan het werk. Dus. Ja. De dilemma’s hahaha. Nu denk ik dat we gewoon onszelf moeten zijn, daar hebben we al moeite genoeg mee.
  Staven en Bekers spreekt me het meeste aan, alhoewel ze alle vier wel iets hebben. Maar dat kan ook liggen aan dat ik verschillende kanten heb.

  • Anne
   Auteur
   19 september 2017 / 15:01

   Veelzijdig vrouwke dus, dat herken ik wel :) Zelf werk ik (nog) niet en zal ik het mezelf (en de hypothetische) kinderen nooit aandoen moeder te worden xD – Ik had er dus nog niet op die manier naar gekeken, ‘t is (wederom: nog) een beetje een vreemde wereld voor mij, ‘de werkplaats’. En ehm.. ik maak me ook schuldig aan het vuilnis-verhaal, to be honest. Altijd doodsbang dat die puilende zak scheurt en dat ik kan gaan lopen rapen o.0″

 5. 19 september 2017 / 09:02

  Bekers en Staven, en de andere twee op zijn tijd. Waarom? Omdat ik gewoon zo ben, hahahaha Lastig om uit te leggen, maar zij die mij kennen en mee hebben gemaakt irl, weten dat het zo is :P

  X

  • Anne
   Auteur
   19 september 2017 / 15:03

   Dat kan ik wel beamen ja ;) Ik denk dat iedereen dat wel een beetje heeft trouwens; al heb je er natuurlijk ook van die ‘typische’ Bekers/Staven/vulmaarin – figuren tussen zitten waar je meteen aan moet denken bij de beschrijving :P Zelf ken ik er niet zo veel van, dus gebruik ik ze maar als inspiratiebron :)

   • 19 september 2017 / 20:14

    hmmmm ja gekend heb ik er een aantal… maar goed dat is verleden, hahaha en dan de minder goede kanten ;-)

    X

 6. Morna Brighid
  19 september 2017 / 09:22

  De Koningin van de Bekers. De beker die ik drink en doorgeef. Het is de beker van Licht en compassie. Soms is de beschrijving van ‘instabiliteit’ een waardeoordeel die mannen invoegen, Anne. De emotie is een dienares van de geest. Het bestand een dienaar die bespiegelend spreekt, maar niet de boventoon voert.

  Feminisme is de simpele constatering dat vrouwen mensen zijn die niet in de schaduw hoeven te staan, al geschiedt er veel vanuit ‘de schaduw’. Feminisme voor mannen is: stoppen met ontkennen dat er een vrouwelijke kant is, zo doordringend dat het de mens mens maakt. Een bioloog heeft eens gezegd dat ‘een man slechts een opgevoerde vrouw is’. Beelden zijn archetypen van waarheden die door de geest kunnen worden ervaren. Het beeld zegt meer dan het verstand alleen kan doorgroenden>

  Chapeau (of punthoed) wederom voor je prachtige blog…Het zet weer aan het voelen, denken en willen…

  • Anne
   Auteur
   19 september 2017 / 15:07

   En jij een riante pluim voor je mooie reactie <3
   Je zegt het allemaal veel duidelijker en beknopter dan mij gelukt is ;)
   De Koningin van Bekers heeft ooit in mij geleefd en heeft nog steeds een lichte voorkeur :) Applaus voor de mensen die in deze wereld hun Bekers Koningin weten te behouden! (ondanks evt. waardeoordeel) Blijf wie je bent :) Xx

   • Morna Brighid
    19 september 2017 / 17:05

    Lieverd, er is geen goed of beter, het was een aanvulling. Soms zie ik, in boeken en websites met uitleg, dat men inderdaad soms kort door de bocht is omdat men zich door het verstand, i.p.v . Dat zegt niet over jou hoor. Beetje elkaar helpen, toch? Ik heb de laatste jaren geleerd meer te kijken wat mijn gevoel zegt of beter gezegd: wat roept mij intuitie op. Bij een mentale training leer ik: het verstand is een dienaar, een observator. Beelden, in dit geval Tarot, roepen beelden, Archetypes op. Die hebben vaak een interne, of intrinsieke waarde. Ik ben aan et leren, hoor, want ik kan nooit zeggen: dit beeld of deze kaart betekent dat 100%. Maar ik maak die fouten erg veel. In deze dagen probeer ik mij door meditatie vrij te maken van alle beelden en waardeoordelen die in mijn verstand logische verklaringen willen zoeken voor het bovbennatuurlijke. Ik zit in training bij een Reiki Meester waar ik dat mag leren.

    Het is dus niet ‘beter’van mij. Ik wil je niet verbeteren, ik leer juist veel van je. Ga door lieverd. Als i soms mijn blogs nalees denk soms: dat had ik anders moeten zeggen. Of een jaar later is mijn inzicht veranderd.
    Ik geniet altijd van je blogs. Ik wil het niet kritisch lezen, maar met een open hart. Ik moet nog veel leren..

    • Anne
     Auteur
     19 september 2017 / 17:24

     We leren allemaal – en dat is wat ik duidelijk wilde maken, dat ik van je leer , mooi toch? :) Goed bezig trouwens, hier staat meer contact met gevoel ook op het rooster ;) X

 7. 20 september 2017 / 18:00

  Of je nu man of vrouw bent een onderscheid zou niet mogen bestaan. Maar in deze huidige maatschappij spijtig genoeg wel.

  Aum Shanthi

 8. 24 september 2017 / 17:08

  Feminisme is een term die men meestal niet nader wilt onderzoeken. Het vooroordeel van ‘zelfstandige vrouwen die niks – of weinig – met mannen van doen willen hebben’, is alom geaccepteerd. Zonde eigenlijk, want het feminisme gaat over gelijkwaardigheid en heeft niets te maken met man versus vrouw, eerder man EN vrouw. Oh well, haters will hate anyways. Over okselhaar en hangtieten gesproken trouwens, de bh’s passen perfect. Dankjewel! :)

  Wat de koninginnen betreft, herken ik van alle 4 wel wat trekjes – logisch. Het meeste van bekers koningin trouwens, voornamelijk die emotionele schommelingen, hehe. Vertrouwen op intuïtie dan weer minder ironisch genoeg. Ik ben een gevoelsvrouwmens, maar tegelijkertijd zit mijn ratio me in de weg. Tijd voor wat meer Yin Yang actually.
  Oh en over powervrouw gesproken, I’m proud of you! X

  • Anne
   Auteur
   25 september 2017 / 11:27

   Dankjewel! :) en fijn dat ze passen, haha
   Dat het Feminisme vooral als man vs vrouw opgevat wordt kreeg ik pas echt door met het lezen van reacties. Jammer wel, zoals jij ook al zegt.. Hopelijk wordt ‘t hele punt van ‘t Feminisme ons allemaal ooit duidelijk ;) Gevoelsvrouwmens xD.. mooi verwoord hehe.. Dat ‘laten zijn’ van gevoel komt nog wel hoor, ook wanneer je je ratio inzet – bijvoorbeeld om erachter te komen waarom je je verstand steeds ervoor gooit. Zolang je je gevoel maar niet ‘wegdenkt’ ;) Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.