Kleuren Symboliek

Kleuren Symboliek

Denk je net lekker aan de slag te kunnen gaan op je nieuwe domeinnaam (met toch wel een lichtelijk ‘verse start’ vlinders-gevoel in je maag); crasht je laptop ‘m opeens..

 

Anne’s 1e Lenovo-lapje
maart 2016 – juli 2017
R.I.P.

 

Mijn allereerste laptop heeft het 7 jaar met me uitgehouden, mijn tweede ’n jaar of 3 (en dient nu als back-up). Maar het lapje dat ik vorig jaar van mijn vakantiegeld kocht, was me na één jaar al zat. Zo van; ‘I’m out!’ (letterlijk). Ik krijg ‘m nog wel telkens gereanimeerd – tenminste; lang genoeg om alles beetje bij beetje over te zetten op mijn nieuwe blog-beestje, maar die klus is nog lang niet af..

Note: Waarschijnlijk valt het enkel op omdat ik jullie erop wijs, maar hierbij toch mijn excuses voor het ontbreken van afbeeldingen bij bepaalde posts die toch echt de steun van fotomateriaal kunnen gebruiken (tarot gids, boekenlijsten, dat soort). — *Work in progress*

 

 

Jello(w)!

Terwijl ik op zoek was naar mijn nieuwe blogbeestje, maakte ik gebruik van mijn 2e laptop – die ’t wel nog steeds doet, maar een hels kabaal maakt en/of random besluit zich standje slow-motion aan te meten.

Waar ik ook achter kwam: Mijn Lenovo (’t overleden lapje) gaf kleuren wel héél anders weer dan mijn Asus-lapje. Na een kort bezoekje aan Elyzenn via ‘le IPhone’ kwam ik tot de conclusie dat ik zeker een jaar lang kleurenblind geblogd heb.

Afbeeldingen met een felgele gloed preken schaamteloos op mijn blog. Gelukkig had ik mijn gebruikte afbeeldingen (featured images) nog opgeslagen staan op mijn Canva account – waar ik de boel snel door een zwart/wit filter joeg om vervolgens de afbeeldingen –stralend als de teletubbie-zon- stuk voor stuk te vervangen.

Vandaag durfde ik ’t weer aan wat kleur aan te brengen – maar of het er nou naar behoren uitziet? Beats me..

-Feedback is welkom-

 

 

Eigenlijk wel handig, bedacht ik me: ’n zwart/wit-blog..

Met mijn uit de hand gelopen ‘customize-hobby’ en mijn neiging om inieminie-ietsiepietsie mierenneukerig te zijn wat betreft de (totaal onbelangrijke) details, zou ik mezelf een gunst doen door alles zwart, wit en 50 shades of grey te houden. Maar mijn blogthema/fotografie-hart kon die gedachte niet verdragen, dus kon ik weer OCD-style aan de slag.

 

Kleur is immers erg belangrijk. Als je er over nadenkt. Toch?

Of draag jij moeiteloos een mintgroene polo, opgeleukt met neon-roze strepen/polka-dots/hartjes/bloemetjes/watdanook? Zelf voel ik er niets voor om in kleding –ondergekotst door de smurfen- te lopen. Niet alleen vanwege mijn geweldige ‘fashion-sense’ *acheruhrmmm* – Maar ook omdat het niet bij me past en omdat het niet uitstraalt wat ik (graag) uitdraag (én omdat ik geen bijpassende broek heb.. spreekt voor zich – hoop ik).

Zonder dat we het (altijd) doorhebben, associëren we kleuren met bepaalde (kern)waarden, eigenschappen, gevoelens en meer (symbolische) betekenissen.

Zo wordt kleur gebruikt voor psychologische doeleinden (denk aan reclame, therapeutische ruimten e.d.), voor spirituele doeleinden (bij elk chakra, ritueel, element e.d. hoort een specifieke kleur) en voor het creëren van een specifieke sfeer die bij de desbetreffende omgeving zou (mogen) passen.

 

 

 

Rainbow-log

 

In dit logje zal ik de universele kleursymboliek kort toelichten – Even afgezien van de vraag ‘wat wel telt als kleur en wat niet’. Wit en zwart zijn eigenlijk geen kleuren. Wit is licht en zwart is het ontbreken van licht – Maar ook zwart en wit hebben zo hun vaak –waardevolle- effect/betekenis!

 

Groen

Groen is een van de meest voorkomende kleuren in de outfit van Moeder Natuur. Daarom staat groen dan ook vaak voor vruchtbaarheid, een frisse start, een scheppende kracht– allemaal eigenschappen van de natuur (vandaar trouwens ook: toekomst & hoop). Ook associëren we groen met gezondheid (misschien vanwege de oh, zo belangrijke voedingsstoffen die zich bevinden in ‘groenten’?), herstel, weerstand, balans, zuiverheid of puurheid en jeugdigheid (denk aan het gezegde: hij/zij is nog een ‘groentje’). Groen is ook de kleur van rijkdom – hoogstwaarschijnlijk vanwege de wereldwijd bekende groene dollarbiljetten , en tegelijkertijd (ironisch genoeg?) de kleur van harmonie, vrede en verbinding (ook terug te leiden naar Moeder Natuur).. En als ik het mag geloven (bronnen staan onderaan deze post) zou de kleur groen zelfs je eetlust kunnen doen afnemen..(!)

 

Blauw

Blauw staat vaak voor een kalme, verstandelijke/verstandige, neutrale of veilige ‘energie’ – soms zelfs voor (spirituele) bevrijding. Blauw is ook de kleur van het element Water – en staat daarmee ook voor emotie en soms ook melancholie. Zelf visualiseer ik bij ademhalingsoefeningen toch graag dat ik de kleur blauw inadem: vol van zuurstof en sereniteit. Denk bij blauw ook aan betekenissen zoals vrijheid en ruimte,  gesuggereerd door de wijde blauwe luchten en wateren.. én aan Goddelijkheid en de blauwe Hemel. Blauw is daarnaast een heel veilige -maar vooral ook neutrale kleur; we vertrouwen sneller (dan op andere kleuren) op blauw (denk o.a. aan de kleur van politie-uniformen).

 

Rood

Rood is een kleur van kracht, dynamiek, passie, avontuur en spanning/gevaar. De warme (vurige) kleur straalt gewoon (levens)lust (maar ook: agressie) uit, zoals het je blik actief en effectief weet te vangen. Niet alleen doet rood het goed in de erotiek, ook reclamemakers zijn weg van de knallende kleur. Vooral aanbiedingen en kortingen worden er extra duidelijk mee in beeld gezet – ook omdat rood aan zou zetten tot actie (kopen, kopen, kopen! – Of, zoals je vast wel bekend voorkomt: op de rem trappen voor het rode stopbord).

 

Oranje

Oranje is zeg maar het lieve ‘zusje’ van rood: Levenslustig, warm, dynamisch, feestelijk en vrolijk – maar dan zonder de spanning en het ‘gevaar’ dat rood wél met zich meedraagt. Oranje zou stimulerend en voedend werken en staat bekend als symbool voor rijkdom (vanwege haar gelijkenis met goud?). Natuurlijk zijn er ook bepaalde dagen waarop oranje staat voor ‘je gedragen als een volslagen idioot’ (voetbalwedstrijden, koningsdag..).

 

Geel

Als ‘kleur van het zonlicht’ doet geel het goed als motiverende kleur. Geel staat in verband met positiviteit, nieuw leven (denk aan de paas-kuikentjes), creativiteit, fantasie en optimisme (zonneschijn en genieten van het leven). Toch heeft het met betekenissen zoals afgunst, verraad, jaloezie en machts-lust ook een wat minder vrolijke kant..

 

Paars

Paars is niet alleen een gedurfd fashion-statement; het vertegenwoordigt ook weelde en luxe – vroeger was paars namelijk nogal lastig te krijgen en/of peperduur. Maar voor mij –en vele anderen- staat paars vooral voor spiritualiteit..; voor waarden zoals integriteit, waardigheid, authenticiteit en ook voor het ‘hogere bewustzijn’ – een symbolische betekenis die vooral zeer populair is onder volgers van de New Age-beweging. Nog meer positieve eigenschappen van paars zijn daadkracht, intuïtie(f), leiding nemen en goede raad.

 

Roze

‘Roze is voor meisjes’ geldt in deze zeker. De doelgroep ‘meisjes’ (speelgoed e.d.) en vrouwen (hygiëne producten e.d.) wordt zo krachtig bijgestaan door de roze kleur dat jongetjes en mannen er -doorgaans- als vanzelf helemaal niets van moeten hebben. Roze is onschuld, blozen, romantiek, flirten, zachtheid en liefde.

 

Bruin

Aarde. Simpel als wat.. En lang niet altijd in de zin van armoede! Moeder Natuur draagt dan veel groen, haar andere favoriet is toch echt bruin; De warme, natuurlijke, eerlijke, sobere, ‘echte’/betrouwbare, veilige en bescheiden/nederige kleur van aarde stelt je gerust en geeft je ogen een welverdiend rustmomentje van al die andere –vaak veel fellere- kleuren.

 

Grijs

Overal ter wereld worden mensen met het ouder worden grijs. Wellicht dat de kleur daarom voor wijsheid, waardigheid, respect en betrouwbaarheid staat. Aan de andere kant kan grijs ook autoriteit uitstralen vanwege het conservatieve karakter van de kleur. Streng en somber/saai is grijs namelijk ook al snel.

 

Wit

Licht, Puur, Zuiver, Onschuld (en in veel westerse landen ook: ‘maagdelijkheid’ – vandaar de witte trouwjurk (die tegenwoordig vaker liegt dan symboliseert)).. Allemaal (semi-)‘heilige’ eigenschappen. De puurheid van wit en de stralende eigenschap maken wit heel populair onder geestelijken en vele anderen die zich bezig houden met spiritualiteit/’goed’ en deugdelijk leven. Toch heeft wit ook negatieve associaties zoals: naïviteit en perfectionistische trekken.

 

Zwart

Het donker, het kwaad – volgens bepaalde godsdiensten. Ik geef de voorkeur aan: Mysterie (ook ‘het donker’ – maar dan anders), (ver)dwalen en Rebellie (zoals Goths / Punks / e.d.). Zwart is ook eenvoud, zekerheid, een mate van serieusheid.. Een vleugje glamour, luxe en klasse kleven aan de status van de klassieke kleur. Zwart is ook dramatisch.. Mede vanwege de associatie met de dood. Zwart wordt dan ook gedragen tijdens de rouw.

 

Alleen al met deze korte kleur-toelichtingen zou je meteen aan de slag kunnen gaan met bijvoorbeeld de inrichting van je huis/het design van je blog/de inhoud van je kledingkast/het bepalen van de sfeer/het houden van rituelen (gebruikmakend van bijv. gekleurde kaarsen)/het uitkiezen van je edelstenen en sieraden/enzovoorts..

 

 

Welke kleur is jouw favoriet?

Bron/Verder Lezen: Kleurenpsychologie.be • Beeldbalie.nl • Een shitload aan info-graphics op Pinterest

 

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

16 Reacties

  • Anne
   Auteur
   7 juli 2017 / 08:26

   Zwart wit is ‘t ook nog te doen – hoop ik voor alle kleurenblinde wezens ;) Maar t maakt het er zeker mooier op, ongetwijfeld :)

   • 7 juli 2017 / 08:30

    Zwart wit kan men ook aanzien als een kleur.
    En ik heb vaak met blinde en kleurenblinde gepraat ook zei zien een kleur en vaak is dat geel, maar ook niet iedereen.

    Aum Shanthi

 1. 7 juli 2017 / 09:01

  hahahaha je opmerking bij Oranje, soms om je te gedragen als een volslagen idioot… hahahaha ja… ;-)

  Mijn ultieme lievelingskeur is blauw, hemelsblauw en donkerblauw wat goed zorgt dat ze contrasteren, grijsblauw ook overigens, alle tinten blauw richting turkoois. En dan op naar mintgroen.

  Echter is mijn huisje nu meer groen dan blauw, dankzij het kleed wat ik van mijn ouders kreeg en ben een groenachtige salie tint kleur deken aan het haken erbij, hahahaha

  Maar alle kleuren zijn mijn kleur, anders zou ik niet graag schilderen of kleuren zo nu en dan ;-)

  Lelies, moeten voor mij weer wit zijn… zachtgele bloemen ook mooi, korenbloemen, die zijn blauw, makkelijk, klaprozen zijn weer rood… ik hou ook absoluut van pasteltinten ;-)

  X

  • Anne
   Auteur
   7 juli 2017 / 09:14

   Je merkt ook meteen: Hier spreekt een (he)artist :)! Ik zal je wat vertellen: mijn kamer in ‘t ouderlijk huis heeft elke tint blauw wel gehad – elk jaar stond ik weer met de kwast in de aanslag :P en nóg erger.. Ons huis -de buitenkant- had m’n ‘volslagen moeder’ he-le-maal knál-oranje geverfd.. o.0 ‘t mens is niet eens vaderlandslievend/voetbalfanaat.. Voor niets jarenlang raar aangekeken telkens als ik de voordeur uit liep xD Dus oranje kan me gestolen worden, maar alle andere kleuren zijn meer dan welkom ;) Wat smaak betreft zitten we op een lijn: pastel en turkoois raak ik nooit zat :) X

 2. 7 juli 2017 / 09:18

  hahahahaha we are alike in colors ;-)

  Ik ben dus ook nooit standaard geweest als klein meisje, roze deed mij niets, blauw, het was meteen blauw, gelukkig is mijn moeder van de turkoois, en verder was mijn kamer als klein meisje naar de mode, dus heb wel oranje behang met wit gehad, lol… maar hier in Almere, kreeg ik mijn blauw met witte kamer, en daar was ik heel blij mee, maar elk jaar kwasten of zo? nee… alleen plafond voor zover ik weet, de rest bleef zoals het was.

  Mijn oma was van de blauw overigens, mijn op van het groen, kortom het is alsof mijn opa mij leidt, en waar de kleur symbolisch voor staat, past dan ook wel weer nu voor mij… ik moet er in elk geval om glimlachen… ;-)

  x

  • Anne
   Auteur
   7 juli 2017 / 09:20

   Das nog eens een mooie betekenis.. :) X

 3. 7 juli 2017 / 09:26

  Oh mijn opa dus… zie ik dus, er ontbreekt een letter ;-) hahaha ja, absoluut, daarom moet ik ook glimlachen en haak ik stug door nu ook, het moet af, niet dat ik sneller haak of meer, maar het gaat wel vloeiend… snap je wat ik bedoel? Heel vaak moet ik uithalen bijv. nu ook wel een paar keer, maar sneller dat ik het zie of opmerk ook… nou ja, het staat al ergens op FB, het brengt rust in elk geval, de roze deken, die bonte gaat straks de kast in ;-)

  Oh ja, Roos komt zo, dus ik moet zo echt even douchen en als het even lukt, alvast boodschappen doen, dochter komt ook koffie drinken in de pauze :D

  • Anne
   Auteur
   7 juli 2017 / 10:05

   Ah, gezellig :) Groetjes van mij en een fijne dag! Xx

   • 7 juli 2017 / 10:30

    Natuurlijk doe ik dat! ;-) Zo even de boodschappen halen, drie keer raden… pasta :P hahaha

 4. 7 juli 2017 / 10:19

  Wat het belangrijk is, is dat jij trots bent op jouw domein. Wat de rest denkt moeten ze eigenlijk aan paarden overlaten. 😛
  Vroeger had ik een domein, maar door een lange break heb ik maar gekozen voor een wordpresslinkje. Werkt redelijk naar wens. Het is alleen qua kleur geen afspiegeling van wie ik ben. Als ik dat zou doen, dan ben ik de enige bezoeker. Getverderrie, ik spreek mezelf nu wel al heel snel tegen hè. Toch hou ik wel van groen, blauw en alle tinten die hier op lijken. Maar alles zwart is veel mooier. En onleesbaar. Dat zou best kleurenblind zijn. Wat ik blog is dan weer wel écht Cassilda. Als iemand moeite heeft met wat ik plaats, pech gehad.
  Zwart is ook dramatisch, hoooooii, hier ben ik! Mevrouwtje Drama.
  Voor mijn werk werk ik (ja leuke zin) veel met kleur. Ze mogen van mij nooit roze en rood combineren, dan moeten mijn ogen overgeven. Fijne dag!

  • 7 juli 2017 / 10:32

   Er is een sprookje wat Rozerood heet ;-) echt waar, hahaha

   X

  • Anne
   Auteur
   7 juli 2017 / 10:40

   Roze en rood.. krijg je dan niet een soort koraalrood? Een beetje zoals mijn thema-detail kleurtje, bedenk ik me nu xD? Ik ben ook een groot fan van zwart, al heb ik mijn vamp-look inmiddels afgeschaft. En ehm.. je hangt hier natuurlijk nog maar net rond, en ik weet niet hoe lang ik je nog weet te vermaken..;) Maar mijn behoefte aan ‘sleutelen’ aan mijn blog-look is gewoon obsessief/ziekelijk :’) Ik schaam me werkelijk dood voor het volume dat mijn verzameling aan blogthema’s heeft aangenomen. Als je nog je eigen domein had, zou ik je er zo wat toestoppen – al was ‘t om ‘t idee dat er dan tenminste wat mee gedaan werd. Nu heb ik me natuurlijk weer voorgenomen even te ‘dimmen’ – ‘s zien hoe lang dat aanhoudt ;) (‘t jeukt nu al -_- )

 5. 9 juli 2017 / 18:35

  En ik altijd maar denken dat je expres een gelige gloed over je foto’s had. :O 1 jaar is wel bar weinig trouwens, geen garantie meer? Luckily is vervanging al aanwezig. :P

  Hmm, kleursymboliek. Eigenlijk is rood altijd wel mijn kleur geweest, al draag ik het niet veel. Heb een knalrode muur, rode Senseo, rode schoenen, rode van alles. Rood spreekt gewoon, haha. Al ben ik wel selectief in al die tinten rood; warm heeft de voorkeur boven fel bijvoorbeeld. Zwart is wat ik het meeste draag/droeg (de laatste tijd probeer ik iets meer kleur te dragen, seems like progress gehehe). Naast rood spreekt paars me erg aan, en de laatste tijd neig ik ook naar felroze. Zachtroze vind ik dan weer minder aanspreken. Kleursymboliek is interessant, maar er zijn zoveel tinten binnen elke kleurcategorie dat ik me afvraag of de tint ook nog een specifieke betekenis meedraagt. Meer van het een, minder van het ander qua eigenschappen ofzo. :)

  • Anne
   Auteur
   9 juli 2017 / 19:57

   Nope, geen garantie. T werd in heerlijk dik technisch jargon en onnodig ingewikkeld gebracht maar t kwam erop neer dat ik mn laptop al gebruikt had – dus bye bye money :’).. Rood is dan ook mooi, mijn gordijnen van mn oude stekkie waren rood – wat wel zorgde voor een roze gloed over al mn foto’s xD Geel vind ik dan weer afschuwelijk, dus dat was geen opzet -_-.. Ik had eigenlijk ook liever gehad dat nicotine aanslag roze zou zijn ofzo, dan had ik nu tenminste een charmantere studie :P Geel.. *Blegh* Oh en per tint valt er idd ook nog heel wat over te zeggen, maar dat werd me iets te langdradig xD Mocht je toch benieuwd zijn dan is pinterest je mattie ;)

 6. 9 juli 2017 / 20:36

  Roze nicotine-aanslag, hahahahhaha. :’) Ik heb geel ook nooit echt een denderende kleur gevonden. Mensen dragen wel eens gele nagellak, vind het meestal lijken alsof ze ziek zijn, gehe. Maar smaken mogen verschillen. :P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.