Dankbaarheid

Dankbaarheid

Op vorige blogs las je zo nu en dan over mijn (relatief nieuwe) hobby: ‘Bullet Journaling’. Mijn poging tot een waar BuJo-Blog faalde jammerlijk -twee blogs onderhouden is (zoals de waarschuwingen al klonken) een crime..- en ook deze post gaat niet in het speciaal over mijn BuJo-bezigheden. Maar wél over een verschijnsel dat ik tijdens het BuJo-browsen maar niet kan omzeilen, namelijk: Dankbaarheid 

Een Gratitude-Log mag volgens de ‘die-hard Bullet Journaler’ zeer zeker niet aan je Journal ontbreken. Vaak zie ik (op pinterest) dan ook foto’s langskomen van talloze Dankbaarheids-Logs -variërend van (schijnbaar) onnozel tot diepzinnig.

Even voor de duidelijkheid: het gaat hierin niet om de ‘beleefdheids-dankbaarheid’ (van kinds af aan aangeleerd/er in gestampt – denk aan het snoepje bij de bakker/het dubbeltje van je tante), maar om oprechte, gevoelde dankbaarheid.

Alhoewel ik zelf nog(!) geen Gratitude-Log heb aangelegd, begin ik er steeds meer van overtuigd te raken dat het eigenlijk een vreselijk goed idee is. Zeker voor mij; gezien mijn neiging al het goeds dat gaande is te vergeten bij een (soms zelfs wel heel futiele) vorm van tegenslag.. Helemaal verzwolgen door hetgeen dat me tegenzit, vind ik het vaak erg lastig om snel weer in te zien dat het eigenlijk best wel meevalt – Dat het heus wel goed komt.

Dankbaarheid is eigenlijk sowieso een aanrader: Door dankbaarheid te (be)oefenen train je je gedachten de -wat meer- ‘wenselijke’ (positieve) kant op te gaan, met daarvan als gevolg dat je gemoedstoestand (die je kan zien als een soort ‘gevoels-basis’) enorm verbetert.

Minder fijne emoties mogen het dan wel nog met vlagen overnemen (of -zoals bij mij- een regelmatige ‘bezoeker’ zijn), maar je veerkracht -je vermogen om je er weer uit te werken/denken- zal dankzij dankbaarheid een stuk krachtiger zijn.

 

If we don’t feel grateful for what we already have, what makes us think we will be happy with more?

 

Door je zegeningen te tellen ben je natuurlijk ook minder snel geneigd te denken in termen als ‘niet  genoeg’ en/of ‘niet goed genoeg’. Een vorm van denken die -in ’t hoofd van de gemiddelde mens (al dan niet onopgemerkt)– vaker voorkomt dan je lief zou zijn.

Deze ‘niet.. genoeg’ vorm van denken is niet alleen vervelend, maar blokkeert je ook nog eens in je geluk. Geluk zou namelijk -voor een groot deel- bestaan uit het waarderen van wat (er) is. Dus niet uit het streven naar meer en/of beter, het willen van meer en/of beter – en al helemaal niet uit het hardnekkig klagen over wat er nú weer aan scheelt..

Nu is het niet meteen zo dat je moet kappen met het beteren van jezelf (of iets in die strekking) – Maar wanneer je graag wilt dat het werken aan jezelf en aan je geluk daadwerkelijk slaagt, is dankbaarheid een onmisbaar ingrediënt.

 

Gratitude enables me to fall in love with my life – every single day

 

Denk bijvoorbeeld aan ’t eind van de dag aan wat er allemaal goed is gegaan, in plaats van alle taken die nog op je liggen te wachten en/of plannen die in het water zijn gelopen.

En mocht er iets zijn dat ondanks je omdenk-pogingen blijft steken, onthoud dan dat alles twee (of zelfs meer) kanten heeft. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ – dat idee.

Heb je het momenteel erg zwaar? Denk dan aan de steun die je ontvangt – óf aan de kracht die je zelf toont in deze lastige situatie (misschien zelfs aan de zaken waaraan je deze kracht te danken hebt)..

Dankbaarheid beoefenen verandert overigens niet alleen je gemoedstoestand en je perspectief/manier van denken ten goede, maar zorgt er op die manier ook meteen voor dat je meer mogelijkheden hebt. Of beter gezegd: dat je meer mogelijkheden ziet – dat je openstaat voor alles dat het leven je te bieden heeft – en da’s veel, zeker als ik af mag gaan op de woorden van vele dankbaarheids-guru’s ;)

Voor mij zijn dit -meer dan- genoeg redenen om vanavond nog een Gratitude-Log aan te maken. Dankbaarheid kan je jezelf namelijk aanleren: Door elke dag (het liefst in de ochtend én de avond) na te gaan waar je dankbaar voor bent/zou mogen zijn, gaat het op gegeven moment steeds gemakkelijker en uiteindelijk vaak vanzelf (en zo heb je nog een zegening voor je Dankbaarheids-Log gescoord! :P)..

 

 

Waar ben jij vandaag -in het speciaal- dankbaar voor?

 

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

9 Reacties

 1. 22 mei 2017 / 19:56

  Dankbaarheid… Dat is ook iets waar ik nog niet helemaal mee weg ben. Maar vandaag ben ik dankbaar voor het idee om naar het zwembad te gaan. Gewoon als impuls :) het deed ontzettend deugd al was het ontzettend eng ;)

  • Anne
   23 mei 2017 / 10:31

   Dat kan ik me voorstellen! Zowel het eng-vinden als je dankbaarheid voor zo’n gedurfd idee ;) Het is soms inderdaad lastig, almaar dankbaar zijn.. Maar (zo schat ik in) ook het proberen waard. We zullen zien ;)

 2. internettoerist
  22 mei 2017 / 21:26

  Mooie boodschap. :-)
  Die dankbaarheid behoort tot mijn dagelijkse beoefening. Als ik bijvoorbeeld brood eet; er even bij stilstaan hoe dit brood tot stand kwam. De boeren die het graan kweekten en oogstten, het graan zelf (de plant, de natuur, de zon, de regen), de bakker die het brood heeft gebakken, en dan nog alle tussenstappen die ik niet genoemd heb. Hoeveel mensen/wezens hebben er geholpen om dit op tafel te krijgen? Als je dit beseft, dan voel je dankbaarheid. Hetzelfde geldt voor de meubels en toestellen die je dagelijks gebruikt, bepaalde mensen om je heen. Het kan met alles.
  En hiermee heb je meteen een antwoord op je vraag. :-) Maar waar mijn grootste dankbaarheid naar uitgaat, is dat we in een tijdperk en land leven met de nodige mogelijkheden om ons volledig (spiritueel voor mij ;-) ) te ontwikkelen. En dat ik zowel geestelijk als lichamelijk daartoe in staat ben. En als kers op de taart is er in ons tijdperk een boeddha verschenen. Je moest eens weten hoe dankbaar ik hiervoor ben. :-)

  Dankbare groet ;-)

  • Anne
   23 mei 2017 / 10:37

   Jou vertel ik dus niets nieuws – wat ik al wel vermoedde ;) Je noemt al heel wat prachtige voorbeelden, waarvan er sommigen (ondanks/dankzij de ‘vanzelfsprekendheid’) nog niet in me op waren gekomen, dus Dankjewel voor de mooie toevoeging! :) Je grootste dankbaarheid kan ik me goed indenken, de mogelijkheid me te ontwikkelen (voor mij ook vooral op spiritueel gebied:P) stond gisteravond ergens bovenaan het lijstje ;)..

 3. 24 mei 2017 / 10:35

  hahaha tijd voor The magic dus ;-) Dat helpt echt om je te realisteren waar je allemaal dankbaar voor kunt zijn, en uiteindelijk zult zijn.

  Zover voor vandaag ben ik vooral dankbaar dat ik een goede nachtrust heb gehad, en de rest zal zich nog vormen, ook al heb ik ook zwemmen in het verschiet vanavond, elke dag ben ik dankbaar voor alles wat goed gaat, in wat ik doe en aanpak, dat het altijd en overal slaagt ;-) Je kunt ook dankbaar zijn voor wat nog moet komen namelijk ;-)

  X

  • Anne
   24 mei 2017 / 10:51

   Oh ja, daar zou ik inderdaad ‘s naar kijken ;).. Geniet van je dag! Ik ben ook alvast dankbaar voor het moment waarop ik hier de boel schoon heb :P X

 4. 27 mei 2017 / 21:09

  Oprechte dankbaarheid voelen is soms zeker lastig, vooral als je gevoelsmatig in een zware dip zit. :/ Heb wel een beetje het idee dat ‘practising gratitude’ een hype van de laatste jaren is; geen slechte hype though. :) Om de een of andere reden ga ik altijd heel moeilijk denken over waar ik dankbaar voor ben. Eigenlijk nemen we teveel als vanzelfsprekend; naar school gaan, ergens thuis kunnen komen, lijkt basaal maar is dat absoluut niet. Best iets om dankbaar voor te zijn ja! :)

  • Anne
   27 mei 2017 / 23:05

   Haha, dat herken ik wel: rare hersenkronkels maken om iets te vinden om dankbaar voor te zijn. Als ‘t te simpel/’vanzelfsprekend’ is wil ‘t gevoel me nog wel eens bekruipen dat ik onzinnig bezig ben.. :/ Wat je zegt is dus iets waar ik mezelf aan moet herinneren – niets is ‘basaal’ ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.