Happy Habits – Dagelijkse Checklist

Happy Habits – Dagelijkse Checklist

Een dagelijkse checklist voor een Happy 2018 (en de daaropvolgende jaren) – Dat is het idee achter deze post; een post die ik een hele poos terug schreef, maar die zeker nog steeds van waarde kan zijn. Vandaar dat ik ‘m voor jou heb opgeduikeld en afgestoft – maar ook een beetje voor mezelf.. De 10 punten die ik noem hebben dan misschien een hoge ‘dôh’-factor; soms willen we deze dagelijkse do’s nog wel eens vergeten (vaak dankzij zaken die er -naar mijn mening- net iets minder toe doen) – zonde!

Velen onder ons hebben doorgaans toch wel grotere wensen of betere bedoelingen in gedachten bij het beginnen van een nieuwe dag dan dat aan het eind van die dag ook echt werkelijkheid blijkt te zijn geworden. “Morgen is er weer een dag”, zeggen we dan -telkens toch een beetje terneergeslagen..
Want ondertussen stapelen de taken zich op, blijven je doelen voor eeuwig ‘doelen’ en kom je ondanks je ‘luiheid’, inefficiëntie -of hoe je het ook noemt in gedachten- nauwelijks toe aan jezelf.

Herkenbaar? – Wellicht help ik je een eind op weg met de 10 ‘dagelijkse beloften aan jezelf’ die ik met zorg heb uitgekozen :)

Note: Het is waarschijnlijk gekkenwerk om alle 10 beloften in één keer elke dag na te komen – zeker wanneer je een groot deel van de lijst nog niet in je dagelijkse routine hebt verwerkt. Beschouw de lijst als een richtlijn, of neem alleen enkele tips ten harte. Zo lang jij ermee geholpen bent, ben ik tevreden :)!

 

 

 

Happy Habits Checklist

 

 

1 – Ik zal elke ochtend goed ontbijten

Een stevig, gezond ontbijt is zeker niet overgewaardeerd. Veel mensen onderschatten het belang van het ontbijt juist en lopen vervolgens valkuilen in zoals heel de dag door snacken of het nemen van een veel te grote lunch en/of een veel te groot diner.

Ontbijten maakt dat je sneller een ‘vol’ gevoel hebt en dat je regelmatiger eet -in plaats van dat je volstrekt willekeurig troep naar binnen werkt. Daarbij zorgt een degelijk ontbijt ervoor dat je je energiek voelt, dat je je beter kan concentreren en dus ook meteen voor betere resultaten!

 

 

2 – Ik maak elke ochtend een haalbare ‘to-do lijst’

Geen dag gaat voorbij zonder ‘moetjes’; wel zo handig om ze op een -overzichtelijke- rij te zetten. Heerlijk ook; die voldoening wanneer je een taak kan afvinken (of als een agressieveling kan doorkrassen)! Maar dan is het natuurlijk wél zaak dat je een realistische lijst samenstelt.

Ik zelf heb al snel de neiging veel te veel op één dag af te willen werken -en ik weet dat ik daar niet alleen in sta! We onderschatten vaak hoeveel tijd een taak kost en hoeveel tijd we ondertussen stiekem aan onzin besteden.

De beste oplossing is alleen de taken op je lijst te zetten die écht prioriteit hebben; wanneer je tijd over hebt (zeldzaam) kan je nog altijd een ‘bonus-taak’ op je nemen (schrijf je die er gewoon lekker bij, tóch een vinkje extra ;) ).

Geen zin in al die taken? Wanneer ze zwart op wit staan is het een stuk moeilijker ze te negeren (=stok achter de deur!).

 

 

3 – Ik stel elke ochtend 3 dagdoelen

Wees gerust; ik zeg niet dat je naast je ‘to-do lijst’ ook nog eens 3 belangrijke verplichtingen op je moet nemen. De dagdoelen zijn er voor jou.

Zijn er zaken in je dagelijkse leven die je in de weg zitten of die je juist heel graag als deel van je ‘dag invulling’ zou zien? Richt daar dan je focus op door middel van de 3 dagelijkse doelen.

Zo kan een doel bijvoorbeeld als volgt klinken: “Vandaag begin ik aan dat boek dat me al maanden vanuit de kast aanstaart.” Of: “Vandaag ga ik het gesprek aan met mijn partner over die pijnlijke opmerking.”

Zo kan je door middel van de dagdoelen stap voor stap werken aan je grotere doelen, die anders onbereikbaar zouden lijken.

 

 

4 – Ik plan elke dag wat ‘quality-time’ in

Mobiel uit, laptop dicht, tv uit, krant opzij, -je begrijpt geloof ik wel waar ik een wil. Even een moment waarop je niet afgeleid wordt door de ellende in de het nieuws, het diner van een vage kennis op Facebook, het ge-*bliep* van je mobiel omdat er een groeps-app op hol slaat of omdat iemand even wilt klagen en zeuren, enzovoorts. Waarom we er de rest van de dag genoegen mee nemen snap ik eigenlijk niet..(jij?)

Afijn; het is nu stil.. Wat ga je met je ‘me-time’ doen? Want dat mag je zelf bepalen! Wil je echt terug naar foto’s van het diner van je achterbuurvrouw? Of ga je toch liever lezen, schrijven, wandelen, douchen, rondneuzen op de markt, tuinieren, ravotten met je huisdier, op bezoek bij een goede vriend(in), scrapbooken, borduren, eendjes voeren -noem maar op- ?

Quality-time is er om kwa-li-teits-tijd (‘kwalitijd’) te creëren: een moment waarop je bezig bent met je passie, met een hobby, met ontspanning.. een moment waarop je met je volle aandacht bij je activiteit, vrienden, familie en/of geliefden bent. Da’s toch zeker ook belangrijk? Nou dan.. :) !

 

 

5 – Ik ga elke dag (even) de deur uit

Buitenlucht -rijk aan zuurstof- zuivert letterlijk je lichaam. Zonlicht -rijk aan vitamine D- zorgt ervoor dat je je een stuk opgewekter voelt en voorkomt zelfs depressie. Daglicht -natuurlijk licht- zet je biologische klok weer enigszins op de juiste tijd. En dat zijn nog maar een paar (bewezen) voordelen van buiten komen.

Buiten beweeg je meer, ook hartstikke gezond! Buiten kom je in contact met andere mensen of juist met de natuur -misschien zelfs met de dieren. De vogels fluiten vrolijk met je mee, frisse lucht vult je longen, het zonnetje zorgt voor een aangename temperatuur en een licht briesje maakt dat je je opeens een stuk lichter voelt (pas op: huppel-gevaar!). Je bent weer waar je als mens hoort te zijn: in de natuur -en niet tussen 4 muren in de muffe lucht, zittend voor een schermpje en bijgelicht door een kunstmatige lichtbron.

En als je dan even ‘de deur uit’ bent en jezelf in een natuurrijk gebied vindt: probeer dan eens te ‘aarden’! *Hier* lees je op welke manieren dat kan -genoeg keuze :)

 

 

6 – Ik las wanneer het kan een (korte) pauze in

Probeer je dag in ‘hapjes’ te verdelen: tussen elke taak neem je dan een (korte) pauze -afhankelijk van hoeveel tijd je tot je beschikking hebt. Zo ontstaat er overzicht en weet je precies wat er gedaan is en wat je nog moet doen.

De ‘hapjes’ maken ook dat multi-tasken een stuk moeilijker wordt. Hoe aantrekkelijk het ook is om lekker wat af te wisselen hier en daar; multi-tasken vreet uiteindelijk bergen aan tijd en levert een resultaat op dat vaak véél beter had kunnen zijn..

Blijf dus met je aandacht bij de taak die je nú uitvoert en denk pas aan de volgende taak wanneer daar de tijd voor aanbreekt -of tijdens de pauze die eraan vooraf gaat, mocht je niet kunnen wachten of je graag (mentaal) willen voorbereiden.

Op deze manier ben je ‘mindful’ bezig, houd je meer tijd over én bereik je het beste resultaat. Aanrader!

 

 

7 – Ik zal tijd nemen om voor mezelf te zorgen

Of het nou om je hygiëne, je voeding, je beweging of om je psychische gesteldheid gaat; voor jezelf zorgen is een ‘taak’ (of eerder een noodzakelijk goed) die zich elke dag aandient. Kies ervoor dit met aandacht te doen.

Loena liet (op een voormalig domein) onder mijn post over ‘aarden’ een heel nuttige reactie achter waarin ze vertelde dat ze (ook) tot zichzelf komt door bij haarzelf na te gaan wat ze wilt en wat ze nodig heeft: heeft ze honger? Is ze moe? -Een prachtige manier om voor jezelf te zorgen én naar jezelf te (leren) luisteren!

Zelf-zorg kan ook inhouden dat je jezelf op emotioneel gebied wat moet verzorgen; bijvoorbeeld door je gevoelens te uiten, ze te verklaren of juist door ze simpelweg eens toe te laten en te ervaren.

Let er in ieder geval op wat je behoeften zijn die dag en ga ermee aan de slag.

 

Een complete ZelfZorg/SelfCare lijst/gids/inspiratiebron vindt je *hier* 

 

Mocht het je allemaal teveel worden of mocht je moeite hebben met bepaalde soorten zelf-zorg; durf dan vooral om hulp, steun of advies te vragen. Het woord zegt het al: je moet het ‘zelf’ doen; maar een duwtje in de rug kan geen kwaad -mits goed bedoeld én in de juiste richting natuurlijk ;)

 

 

8 – Ik zal vandaag bewust genieten

Luister naar je favoriete muziek, draag die -iets te dure- parfum tóch maar (ook al ga je gewoon werken, studeren of je andere dagelijkse gangetje), neem gerust een koekje uit het pak, dat leuke servies in de kringloopwinkel heeft echt jouw naam ‘all over’ -dus waarom niet? En je neus in je pas gewassen beddengoed drukken is helemaal niet zo gek..  (toch?..0=) )

Kortom: Geniet!

Overdrijven is misschien niet zo slim, maar jezelf zo nu en dan belonen is niet meer dan eerlijk. Je hebt het verdiend!

 

 

9 – Ik zal (ook) vandaag mijn dagboek bijhouden

Eerlijk is eerlijk: een dagboek is er altijd, rolt niet met de ogen, geeft geen kritiek en begint niet spontaan door je verhaal heen te lullen over eigen ervaringen. De ideale klaagbaak dus! Maar ook een plekje om je gevoelens te uiten, je gedachten te ordenen en te dromen.

Niet gek dat het bijhouden van een dagboek helpt bij het tegengaan van overdenken en piekeren: je kan alles ‘uit je hoofd’ -hoppa- op papier zetten. Handiggg..!

Wat ook handig is: door zo nu en dan terug te lezen (als je het aandurft tenminste) kan je bij jezelf patronen gaan herkennen zodat sommige problemen in de toekomst te vermijden zijn. Zelfinzicht is in de meeste gevallen dan ook een fijne bijkomstigheid van een eerlijk bijgehouden dagboek -mits je een béétje afstand kan nemen wanneer je in de ‘papieren spiegel’ kijkt en het je lukt te relativeren ;)

Probeer trouwens ook wat positiviteit en dankbaarheid erin te verwerken. Schrijf bijvoorbeeld dagelijks je ‘trotjes’ en ‘succesjes’ op, de dingen waar je dankbaar voor bent, of een lieve ‘note 2 self’..

 

 

10 – Ik zal vandaag op tijd naar bed gaan

Slaap is essentieel. Met slaap mag je eigenlijk niet rommelen -al doen we dat massaal. De één door nog laat tv te kijken, voor de laptop te zitten of te appen (en zichzelf daardoor wakker houdt met behulp van blauw licht of kunstmatig licht), de ander door nog laat cafeïne of alcohol te drinken en een enkeling door -om wat voor reden dan ook- ervoor te kiezen zijn/haar vermoeidheid gewoon te negeren tot hij/zij ‘eroverheen’ is (een niet-zo-handige truc van mij tijdens het leren voor mijn studie-examens, weet ik nog).

Zorg liever voor een vaste slaap-routine, een rustig avond-ritueel, een goed geventileerde slaapkamer, stilte en een fijn matras.
Slapen is het begin van je nieuwe dag. En een goed begin, is natuurlijk het halve werk!

 

 

 

Met welke Happy Habit kan jouw dag niet stuk?

Mis je hierboven een Belofte? Do tell!

 

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

7 Reacties

 1. 5 januari 2018 / 20:41

  Leuk om te lezen meid. Af en toe moet je gewoon even inchecken met jezelf ;) Trouwens genieten is iets waar ik actief mee bezig probeer te zijn. En dat me-time momentje, offline en zonder schermen. Daar wil ik graag naar toe werken.. Het is zo makkelijk om ‘s avonds tijdens het eten de tv aan te zetten, op de bank te ploffen met je bord en niet meer omhoog te komen. Ik zet (oke oke probeer) de tafel nu ‘s avonds en dan eten we daar ons maal. Nu nog die schermen uit. Maar het is een begin, en ik vind het avondeten zo belangrijk. Rustig tafelen, praten over de dag, genieten van wat er op je bord ligt… Ach niemand is perfect toch? :)

  • Anne
   6 januari 2018 / 14:21

   Loena ‘unplugged’ :P Tja.. ik maak me vooral schuldig aan de laptop. De tv en de mobiel worden stelselmatig verwaarloosd – dus appt en staart vriendlief tv voor 2 xD.. Nu is het zo dat als vriend thuis komt, we eerst n uurtje bijkletsen voordat de schermen aan gaan, en dat bevalt goed!

 2. 5 januari 2018 / 21:28

  Nou Anne dat is me nogal wat, beloftes doen aan jezelf en ze nog serieus nemen ook.
  Niet aan mij besteed, was mijn eerste gedachte. Ik doe wat ik doe, ga veel naar buiten, fiets veel (want een auto heb ik jaren geleden al de deur uit geschopt), ontbijt goed (Alpro joghurt met muesli en fruit) , enz, enz.
  Maar toen ik Happy Habits (leuke titel) nog een keer las, moest ik ineens aan die stapel boeken denken die ik nog wil lezen en waarvan maar niets komt. Ik dacht ook aan de garage (lees: rommelhok) die ik steeds wil opruimen. En die spullen die naar de kringloop moeten.
  En toen dacht ik, belofte 3, dat is m helemaal. Ga ik doen. Elke ochtend 3 doelen stellen. 3 Afspraken maken met mezelf.
  Ben benieuwd. Bedankt voor het duwtje in m’n rug Anne.

  • Anne
   5 januari 2018 / 21:48

   Nou Harme, ik moet toegeven dat ik dit logje niet met lezers zoals jij in gedachte heb geplaatst.. Ik ben dan ook blij verrast dat zelfs de geoefende ‘leef-ver’ (levende?) nog wat uit dit stukje weet te halen! 😁 ‘Afspraken’ klinkt natuurlijk ook veel minder serieus dan ‘belofte’, bedenk ik me nu – dan maar de belofte om afspraken te maken ;) Heel veel succes en plezier met je dagelijkse doelen, de stapel boeken komt me héél bekend voor! Wie weet; in de toekomst een recensie hier en daar? ;) Groetjes!

 3. 8 januari 2018 / 08:52

  Zoals Harme al schreef maar ook jouw antwoord erop Anne heb ik eigenlijk niet echt een belofte om een dag te beginnen.
  Omdat het eigenlijk een routine is. Maar kan best begrijpen dat het voor sommigen nodig is om aan henzelf een belofte te doen om de dag goed door te komen.

  Aum Shanthi

 4. 9 januari 2018 / 22:40

  Nu ben ik me tijdens deze reactie pijnlijk bewust van die 4 verstikkende muren, dat schermpje, en die kunstmatige lichtbron. XD Fijne positieve punten zijn het. Ontbijt heb ik mezelf vorige maand kinda verplicht omdat ik te vaak zonder ontbijt de deur uit ging. Eet nu nog steeds niet heel uitgebreid, maar een cracker is ook iets. Geen lege maag in ieder geval.
  Op tijd slapen is elke ochtend als ik wakker word mijn voornemen voor de dag, haha. Alleen… Om de een of andere reden wordt het toch altijd laat. xD

  • Anne
   12 januari 2018 / 16:26

   Ik heb (eindelijk) een oplossing op mijn ‘ontbijt-probleempje’: drinkbaar ontbijt 0=) Goedemorgen drank in mijn geval. De meeste smaken zijn goed te doen en ik hoef niet te kauwen *win* XD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.