[Tips] Chaos

[Tips] Chaos

Hartstikke moe en overprikkeld in m’n nest kruipen lijkt voor mijn hoofd wel hét seintje te zijn om nog een tandje bij te zetten en eens lekker te gaan malen.

Wat moet ik nog doen? Wat wil ik nog doen? Hoe ga ik dat in godsnaam allemaal redden? Komt dit en dat nog wel op z’n pootjes terecht? Hoe pak ik zus en zo aan? Oh, ja.. dát had ik (ook nog) moeten zeggen! Weet je nog, die keer dat ..vulmaarin..? Heb ik de verwarming wel uitgezet? En de deur op slot gedaan? Vergeet ik niet iets?!

Voeg daar nog wat ADD-gedoe aan toe en ‘t pannetje ‘slapeloze nacht voor één’ is gaar.

 

Herkenbaar?

 

 

 

Niet gek, gezien alle prikkels die de hele dag op ons afgevuurd worden. En wel een beetje gek: we zoeken er zelf nóg een hoop op. Alsof ‘t allemaal nog niet genoeg is..(?) Met alle verwachtingen, verplichtingen, taken en plannen die we in een steeds maar korter wordend tijdsbestek moeten zien te proppen, zou je denken dat de druk en het ‘druk zijn’ naar onze smaak meer dan zat is. Verkeerd gedacht, blijkt maar al te vaak.

 

Enniejweej.

 

Mocht je het toevallig (ook) zat zijn, dan heb je misschien wel iets aan deze post waarin ik wat tips en ideeën om de chaos mee te lijf te gaan op een rij heb gezet.

 

 

Organizen

 

We beginnen maar met het intrappen van de open deur: het ‘organizen’ of organiseren van zo veel mogelijk zaken:

 • Je woning
  Neem bij voorkeur eens flink wat tijd om zo veel mogelijk ‘rommel’ in één keer aan te pakken; ruim op per kamer of per ‘spullen-categorie’ (papieren, kleding (inlc. vuile was), kookgerei, boeken, voedingswaren, cd’s en dvd’s, decoratie, herinneringen en souvenirs, kantoorbenodigdheden, toilet artikelen -en ja- zélfs je schoonmaak spullen zelf!). Neem daarna de gewoonte aan om elke ochtend en avond even een rondje door je huis te doen en zorg er dan voor dat alles zich op de daarvoor toegewezen plek bevindt en/of schoon en opgeruimd is.
 •  Je laptop/mobieltje
  Wederom: plan één maal een paar uurtjes in om de bezem er eens door te halen; sorteer je mailtjes, bestanden en foto’s die je wilt bewaren in duidelijke mappen, schrijf je uit voor e-mail abonnementen waar je toch niets mee doet, verwijder apps en social media accounts die je alleen maar meer te doen geven en/of die toch best wel ‘nutteloos’ blijken, ruim je bureau-blad en/of begin-schermpje(s) op, leeg je digitale prullenbakje en houd voortaan alles netjes bij – door elke week deze routine te herhalen, bijvoorbeeld.
 • Je tas
  Keer t geval eens om (op niet al te hoge afstand) en kijk eens goed.. Zelf zie ik vooral bonnetjes, zakdoekjes, kruimels, kleingeld, handschoenen (nog van vorige winter), ‘n usb-stick die ik al eeuwen kwijt was, afspraken-kaartjes, pennen en nog een aantal zaken die er eigenlijk niets (meer) te zoeken hebben. Pak even de kruimeldief erbij en stop dan enkel die dingen terug die je onderweg écht nodig hebt. Mocht dat nog een aanzienlijke hoeveelheid zijn, dan heb je nog altijd tas-organizers (die van mij ben ik -natuurlijk- kwijt!).

 

 

Eventueel/Mocht het van toepassing zijn:

-De schuur
-De auto
-De berging
-Je organizer (haha..)

 

Maak er nadat je alles netjes aan kant hebt gemaakt ook -alsjeblieft- een gewoonte van (in de vorm van een routine, het liefst). ‘Rommel om je heen is rommel in je hoofd’ is namelijk geen Bullsh*t ;)

 

 

Brain Dump / Mind Map

Nu het wat rustiger is in je hoofd, is het een strak plan deze kans aan te nemen om je gedachten in wat meer rust te observeren. Pak er een blaadje bij of -voor mijn part- een notitieboek en schrijf al je ‘moetjes’, wensen en prioriteiten op. Als het je smaak is dan kan je de boel ‘color-coden’ of met elkaar verbinden door lijntjes om meer overzicht te creëren. Zet daarna al je onderwerpen of categorieën op een rij en ga na wat voor jou het aller-belangrijkst is. Je top 5 (maximaal!) verdient wellicht het grootste deel van je aandacht. Schrijf eventueel op hoe je je met deze punten bezig wilt houden en zet de rest van de punten maar lekker op een laag vuurtje :)

 

Verwerk je top 5 zo mogelijk in je wekelijkse of dagelijkse to do-lijst/routine om je heldere hoofd en je (re-)focus te behouden.

 

Hopelijk keert zo de rust iets terug.
En onthoud: een beetje chaos is oké! ;)

 

 

Hoe zorg jij voor meer rust in je hoofd?

 

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

9 Reacties

 1. 8 november 2017 / 08:05

  Door de rust op te zoeken.
  Zo weinig mogelijk verwachtingen hebben en plichten. Bepaalde plichten heb je en die moet je nakomen maar nadien kan je het bos in en gaan wandelen voor je andere taken doet. Zodat je in alle rust aan deze beginnen kan.
  En nadien het nodige doen om ook in je woning of gelijk waar de rust te vinden.

  Aum Shanthi

  • Anne
   8 november 2017 / 08:11

   Mooie tip! Niets beters dan de geluiden van het bos – daar kan zelfs een opgeruimd huisje niet tegenop ;)

 2. Morna Brighid
  8 november 2017 / 14:28

  Hoe krijg ik rust: mij emoties niet negeren. Dat betekende de laatste tijd voor mij veel tranen. Omring je met mensen die je steun kunnen geven en vriendschap. Mediteer (ik doe veel aan grondingsmeditatie, die ik met een spirituele vriendin doe). Ik doe aan Yoga, dingen die mij blij maken. Ik wandel in de natuur en probeer ik intens te genieten, een Mindfull leven. Mensen die mij geestelijk ‘slopen’ blokkeer ik in mijn geest. Heb je hobby;’s waar je je echt met hart in ziel en vol overgave aan kan geven, doe dat. Weer spirituele-wannabe’s. Onderscheid het kaf van het koren. Maar vooral GENIET! Lees waar je har behoefte aan heeft. Kap emotionele vampier af (zij die je energie, blijdschap en karakter ondermijnen. Durf vol overgave te leven, hou va je zelf, affirmeer jezelf zoveel mogelijk en zie wat voor een prachtig mooi mens je bent. Doe je aan rituelen, gebruikt dat wat je in balans brengt, je geest weet waar je behoefte aan hebt, geloof in je innerlijke wijsheid, de godin in jezelf

  • Anne
   9 november 2017 / 12:22

   Hoi Morna :) Wat een uitgebreide opsomming! Maar geen woord te veel.. Aan alles wat je noemt zou (bijna) iedereen inderdaad een hoop hebben! Ik heb het hier praktisch gehouden, maar wil er later nog wat verder op in gaan, natuurlijk ook met een paar puntjes die jij benoemt ;) Ik hoop dat je snel weer vooral gaat lachen, al heb je er gelijk ik dat je tranen ook niet moet negeren.. Xx

   • Morna Brighid
    9 november 2017 / 13:34

    Dank je lieve Anne, het gaat goed hoor, maar elke evolutie gaan gepaard met stormen, en dat moet soms, wil er verandering komen.

    Liefs

 3. 8 november 2017 / 20:33

  Oké Anne hartstikke leuk, maar blijf met je pollen uit mijn tas. Mijn tas en ik zijn hartstikke gelukkig in al onze chaos. That’s how we roll… ;)

  Verder doe ik dat ochtend- en avondrondje. Niks fijner als een opgeruimd huis als ik thuiskom. Op mijn foon (die ocd/ocs schoon is) heb ik lijstjes en lijstjes om alles bij te houden. We doen ons best ;)

  • Anne
   9 november 2017 / 12:24

   Hahaha, ach, chaos kan inderdaad ook een prima ‘systeem’ zijn.. Whatever works for you! :) In de rest kan ik me helemaal vinden ;)

   • 9 november 2017 / 19:17

    Trouwens je hebt door dit kleine dingetje wel inspiratie gegeven voor een ‘what’s in my bag’ ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.