Bullet Journal Blog – Filofax

Bullet Journal Blog – Filofax

Even hing mijn -normaal nogal geliefde- hobby Bullet Journaling me vre-se-lijk de keel uit! Het almaar nieuwe lay-outs bedenken, lijstjes bijhouden, planningen neerpennen en -vooral- het tot in den treuren perfectioneren van werkelijk alles dat me niet helemaal zinde (vaak resulterend in het koppig beginnen van een compleet nieuw journal), brak me op – de lol was er nu wel -even- af..

Een aantal weken heb ik mijn dagelijkse/hoognodige notities in een ‘gewoon’ notitieboek neergekrabbeld (in mijn ogen waren het ook ‘maar krabbels’: lelijk, ongeordend/chaostisch) en heb ik zo geprobeerd mijn perfectionisme te temmen.

Maar zonder mijn overzichten, lijstjes en planningen bleek ik -nog meer dan voorheen- ‘al over the place’: notities en afsprakenkaartjes raakte ik kwijt, het overzicht op ‘to do’s’ was verloren én..; ik miste het knutselen, doodle-en en inspiratie opdoen enorm..!

 

 

 

 

Filofax FlashBack

Erg trouwe/oude lezers herinneren zich misschien nog vaag ‘n logje dat zo’n anderhalfjaar geleden verscheen na aanleiding van mijn verjaardag – en mijn -toen nog erg prille- liefde voor mijn ‘cadeautje-voor-mezelf’, namelijk: de Filofax.

De Filofax ‘the Original’ (fuchsia/rood) A5 had mijn hart gestolen (en -niet te vergeten- m’n saldo..) en ik zag door alle inspiratie en mogelijkheden haast het BuJo-bos niet meer. Vastberaden om mijn favoriete ideeën op één plek te verzamelen struinde ik Pinterest af op zoek naar voorbeelden, tips en (nog meer) ideeën.

 

 

PerfeXie

Mijn overstap van de Moleskine naar de Filofax -zo beredeneerde ik- zou me helpen mijn perfectionisme te verslaan – of me in ieder geval helpen een hoop tijd te besparen (na een fout kan je gewoon een nieuw blad nemen en opnieuw beginnen – het ‘mislukte’ vel neem je er gemakkelijk weer uit) en -wie weet- ook wat geld (aangezien de Filofax een losbladig systeem is en je er dus -overbodige/gedateerde- bladen uit kan halen wanneer de planner vol is – en je dus niet om de haverklap een nieuw boekje hoeft te kopen).

In theorie zal dit vast kloppen.. Maar in plaats daarvan vond mijn perfectionistische ‘oog’ deze Filofax na een tijdje toch te groot/’bulky’, waren de inserts met dot-grid (puntjes raster) te duur en liep ik alsnog te klooien zonder ergens te komen of iets te bereiken (lees: ik was -nog steeds- niet tevreden..).

 

 

 

 

Personal

Na de Filofax the Original A5, volgden er nog een tweetal Filofax notitieboekjes: Érg handig met z’n (zonder ringen in en uit mekaar te klikken) uitneembare bladen en de vellen met dot-grid waren in Nederland verkrijgbaar en betaalbaar.

Maar ook aan deze exemplaren vond ik wel wat puntjes om me aan te storen: Zo waren de dot-grid vellen vaak niet op voorraad (ik ken zelf maar één webshop die ze heeft) en de echte deal-breaker: er passen veel te weinig vellen in (maar zo’n 60)..

Dus zocht ik wéér verder, hopend op dé oplossing – maar dan wel losbladig(!).. De Filofax Personal oogde erg compact en is dankzij z’n populariteit veel handiger wat betreft het aanschaffen van vellen/inserts – er is hierin zelfs keuze(!).

Gelukkig hoefde ik voor deze Filofax geen enorm gat in mijn hand te boren (voor de notitieboeken trouwens ook niet!) en na wat rondkijken op le webs kwam ik een koddig rood exemplaar tegen: de Filofax Personal – Saffiano Poppy.

 

 

 

 

LT

Om een heel scala een redenen -waarvan inmiddels de helft vergeten- bleef ook deze Filofax een hele tijd ergens stof liggen happen. Ik vond ‘m (o.a.) te klein (‘t is ook nooit goed).

Ik heb me werkelijk suf gezocht naar de juiste maat planner – zonder resultaat. Om het ‘gedoe’ maar even te beëindigen ging ik uiteindelijk toch voor een ‘vast boekje’, namelijk de ‘Leuchtturm 1917‘ – om vervolgens in de situatie terecht te komen die ik je aan het begin van dit log al uitgebeeld heb..

 

 

Filofax Inspo

Terwijl ik -toch maar weer- wat rondsnuffelde (op zoek naar inspiratie/een oplossing) door mijn Pinterest-‘boards’ (ik heb geen flauw idee van wat ik allemaal heb opgeslagen, laat staan waar.. – dat klinkt als een potentieel lijstje/overzicht), belandde ik in één van mijn oudere (kleinere) ‘boards’: Filofax Inspo

Na wat doorklikken en wat artikelen te lezen over mijn -lang vergeten- ‘liefjes’, werd ik (opnieuw) helemaal hoteldebotel op het systeem.. Ik moest en zou dit keer aan de slag gaan met een van mijn Filofaxjes, en er tevreden mee zijn óók(!)..

 

 

 

 

Filofax Fun

Gelukkig was de timing me goed gezind en kreeg ik mijn vakantiegeld binnen (ook vlak voor beejoie uit de lucht gehaald dreigde te worden wegens blut-heid, haha.. :P ). Na flink wat onderzoek en brainstorming kwam ik dan op ‘mijn’ ultieme oplossing:

Overbodige trackers, ingewikkelde layouts en matchende bladzijden: ik ging er mijn moeite niet meer aan verspillen. Ik wil gewoon lol hebben in mijn noteren en tekenen! – Vandaar dat ik stickers heb aangeschaft (o.a.) in de vorm van: to do lijstjes, menu’s, weekoverzichtjes en checklists (scheelt een hoop geschets en gepriegel).

 

 

 

 

Ook kwam ik erachter dat Filofax ook dot-grid bladzijden maakt (nu pas.. of kom ik uit ‘n ei?) die gewoon in Nederland verkocht worden (dus niet meer eeuwig wachten op een (duur) custom made vellen-pakketje via Etsy).

En omdat ik toch niet op vakantie ga heb ik mezelf ook getrakteerd op wat washi-tapejes.. ;)

Dus mocht je je afvragen waar ik ‘uithang’ en waarom bloggen er soms bij inschiet: Ik heb mijn liefde voor Bullet Journaling hervonden! – dus: no worries.. :)

 

 

 

 

Mocht je meer willen weten over Filofax, mijn aankopen, BuJo-boekjes en/of interesse hebben in één van mijn Filofax-notitieboekjes (incl. dot-grid vellen); laat je dan zeker even horen – Ik heb niet echt een duidelijk beeld van de animo naar dit onderwerp, maar ben hoe dan ook altijd bereid je mijn mening/’review’ en/of ‘left-overs’ te geven ;)

 

 

 

Welk (merk/type) notitieboek werkt voor jou het beste & waarom?

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

9 Reacties

 1. 30 mei 2018 / 14:50

  :-( kan ik niet een antwoord geven op je vraag. Voor wat niet omdat ik er niet mee werk.
  Maar kan best begrijpen dat mensen het nodig hebben of om gewoon er het nodige in te schrijven.

  Aum Shanthi

 2. 30 mei 2018 / 17:28

  Kort maar krachtig… En niet denigrerend bedoeld!
  Maar nu heb ik geen flauw idee waar dit artikel over gaat.
  Hier spreekt vermoedelijk de generatiekloof dan eindelijk boekdelen?

  Maar de vraag begrijp ik wel. ;-)
  En notities van gedachten of nieuwtjes die ik mogelijk, ooit eens ergens in wil verwerken zet ik altijd simpelweg in…
  Kladblok.
  Ik heb er dus tientallen, soms in mappen op categorie verspreid, vaak ook op het bureaublad omdat ik ze anders vergeet.
  Op echt papier houdt bij mij niks stand, afgezien van de boodschappen-ideeën/lijstjes. ;-)

  Succsax, met filofax…

  • Anne
   Auteur
   30 mei 2018 / 17:59

   Haha, tja.. Dit logje gaat eigenlijk over een concept dat ervoor moet zorgen dat ‘echte’ kladblokjes niet meer nodig zijn en je alles in één boekje hebt. Maar zo te lezen zit dat ordenen bij jou wel goed – mijn laptop is werkelijk een slagveld wat dat betreft.. Wat ik fysiek opschrijf blijft toch echt beter hangen ;) Ieder zn ding :) Liefs,

 3. 30 mei 2018 / 20:49

  Schaam schaam… Ik heb een notitieboekje van de Hema, maar ik wil heel graag de Leuchturm gebruiken in de toekomst. Maar ik ben een beetje precies, het oude boekje moet eerst vol voor ik iets nieuws begin. Anyway, zo’n filofax is ook helemaal het einde. En dan nog rozerood ook? Kom op, je hebt me :)

  • Anne
   Auteur
   30 mei 2018 / 21:06

   Je schamen? Als iemand zich mag schamen ben ik het, met m’n boekjes-koop-zucht.. haha ;) Ik vind het dan ook zó zuur dat ik hier van alles heb liggen dat niet gebruikt wordt! ‘n blauwe LT (paar missende bladzijden, dat wel) bijv. en n rood Filofax notitieboek.. Je zou ze zo mogen komen ophalen, maarja: de afstand ;).. Mijn grote (A5) roodroze Filofax daarentegen heeft me zo’n schandalig bedrag gekost dat ik niet weet wat ik ermee aan moet: voor n veel kleiner bedrag wegdoen of m bewaren ‘just in case’ (?) Pfff.. Soms hebben Hema boekjes toch dikke punten vóór gezien de prijs én ze zien er leuk uit! No shame dus.. =D

 4. 6 juni 2018 / 10:42

  Zulke stickers lijken me echt ziek handig idd. :P Ben zelf ook weer terug naar een iets meer minimalistische weekspread, en houd de ‘hello-pages’ wel voor creatievere uitspattingen, haha. Heb gisteren een geinige quote (na)geletterd. Ofwel, ik app je zo. XD

 5. 8 juni 2018 / 10:13

  Ja, schriftjes en boekjes om in te schrijven, ideetjes te bewaren, om over na te denken, niet vergeten te doen enz.
  Ik val er ook voor, heb er tot nu toe echter maar een paar gekocht. Vervolgens liggen ze op mijn schrijftafel mooi te wezen ondanks dat ik het iedere keer weer opnieuw probeer aantekeningen erin te maken. Misschien lukt het ooit wel, vooralsnog kijk ik ernaar en geniet ervan!

  • Anne
   Auteur
   9 juni 2018 / 12:41

   Oh leuk! Ik heb zelfs van die boekjes die zó mooi zijn dat ik er niet eens in durf te schrijven. Maar ernaar kijken is inderdaad ook geen straf ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.