[Boekenlijst] Verlangleeslijst

[Boekenlijst] Verlangleeslijst

Omdat ik in mijn glazen bol meen te ontwaren dat ik in de nabije toekomst meer moeite zal hebben met bloggen ivm verminderde concentratie (lees: stoppen met ritalin), zoek ik alvast naar manieren om mijn brein een schop onder de vot te geven – zonder dat iedereen mee hoeft te genieten ;)..

Een manier die ik sowieso zal inzetten is ‘lezen’ – Ik ben van plan mijn oude -ooit ‘onsterfelijk’ gewaande- passie voor boeken en het verslinden van hun inhoud weer te doen herleven.

 

Deze passie heeft langer stof mogen happen dan eerder ooit het geval was. Een half jaartje was in die enkele gevallen van lees-loosheid toch wel de max – tegenover de schrikbarende lengte van de ‘lees-dip’ waar ik nu in vertoef: zo’n 2 en een half jaar!

 

Hopelijk kom ik weer net zo snel in het leesritme als dat menig boek me in hun verhaal meegesleept heeft.. Ik zal er in ieder geval alles aan doen ;)

 

Eén taak kan ik al van mijn leeslijst schrappen, namelijk: een ‘to read-lijst’ samenstellen. Deze lijst bestaat -voor nu- enkel uit boeken die ik al in huis heb en al die tijd geduldig hebben staan wachten (oké, sommige exemplaren hebben staan blijven roepen – die komen dan waarschijnlijk ook als eerste aan de beurt ;)).

 

Later zal ik even door mijn reacties op het blog pluizen, want veel van jullie hebben ook suggesties gedaan. Ook wordt het even loeren bij Loena, die altijd wel interessante boeken aan bod brengt, en bij Sill, die prachtige recensies weet te produceren – zelfs wanneer een boek niet helemaal bevalt. Oja, en bij Roos.. Ik meen me te herinneren dat zij ook een paar interessante lees-avonturen heeft gehad :P

 

Mijn huidige lijstje -dus exclusief leessuggesties- telt zo’n 30 boeken.

 

‘n Tikkeltje veel om hier stuk-voor-stuk ieder boek te gaan behandelen, dus dat doe ik dan ook maar niet ;) De boeken waar ik het meest naar uitkijk krijgen hier wel de ruimte – in de lijst hieronder dik gedrukt. De rest zal vast ook ooit aan bod komen in mijn lees-reis, dus mocht er een parel tussen zitten, dan licht in jullie vast wel in met een (poging tot een) recensie/tip :)

 

 

De Verlangleeslijst

 

-De angst van de wijze | Patrick Rothfuss
-De begraafplaats van Praag | Umberto Eco
-Anna Karenina | Lev Tolstoj
-Vaslav | Arthur Japin
-Kou van jou | Herman Brusselmans
-Het Puttertje | Donna Tartt
-De man die de taal van de slangen sprak | Andrus Kivirähk
-HhhH | Laurent Binet
-Het verdriet van België | Hugo Claus
-Jane Eyre | Charlotte Brontë
-Nietzsche | Rüdiger Safranski
-Nietzsche als opvoeder | Jan Willem Keijser
-De tweede sekse | Simone de Beauvoir
-De jaren des onderscheids | Jean Paul Sartre
-Het oponthoud | Jean Paul Sartre
-De teerling is geworpen | Jean Paul Sartre
-De Engelen van de Apocalyps | Eduardo Spohr
-The world according to Garp | John Irving
-1Q84 | Haruki Murakami
-The Game of Thrones | George R. R. Martin
-Shadow of night | Deborah Harkness
-The mists of Avalon | Marion Zimmer Bradley
-Eat, Pray, Love | Elizabeth Gilbert
-Wij zijn ons brein | Dick Swaab
-Ons creatieve brein | Dick Swaab
-Handboek – Sjamanisme | Daan van Kampenhout
-Wat is God? | Ton de Kok

 

Uitlezen:

-De schaduw van de wind | Carlos Ruiz Safon
-De Psychologie van Jung | Jolande Jacobi

 

 

 

1Q84 | Haruki Murakami

Ik weet ‘t soms even niet wanneer ik in de boekenwinkel sta; waar ik in godsnaam moet beginnen enzo – of; in de gevallen dat ik zó veel boeken leuk vind dat mijn portemonnee begint te janken..

Mijn go-to hoekje is dan die van de ‘Best Sellers’ – en zo ben ik bij dit boek uitgekomen. De eerste druk was binnen een dag uitverkocht en in de 1e maand na de release werden er ‘n miljoen van verkocht. Het boek is dus de term ‘Best Seller’ wel waardig!

Het boek (dat een complete trilogie bevat) zou rete-spannend zijn. Dat moet ook haast wel met thema’s zoals liefde, leven & dood, moord, geschiedenis, familie -etc.. Gelukkig is het ook ‘vlot’ leesbaar volgens meerdere recensies, wat wel handig is gezien de 1273 bladzijden die het verhaal telt(!)..

Om je een -tekort doende- impressie te geven (meer lukt me nu ook niet – eerst ns lezen :P):
Het gaat om een verhaal dat plaatsvindt in een paralelle wereld in 1984, met als hoofdpersonen een wiskundeleraar en een huurmoordenares. Nu kan ik hier in mijn hoofd al vanalles van maken, Maar Haruki Murakami schijnt hier stukken beter in te zijn..

Toch maar eens aan beginnen, dan!

 

 

De Psychologie van Jung | Jolande Jacobi

Wie mij inmiddels een beetje kent, weet vast dat ik niet vies ben van een portie Carl Gustav Jung!

Dit boek zou volgens Jung zelf de best vertaalde weergave van zijn denken zijn, dus vandaar mijn keuze.

Gezien Jung niet altijd in Nijntje-taal schrijft, en ook nog eens in het Duits, kies ik ervoor te beginnen met dit boek (vertaald door M. Drukker), gezien het een groot aantal van de door Jung verhandelde onderwerpen bevat én het allemaal enigszins te begrijpen valt.

Ik heb al wat gelezen in het boek, en toegegeven: soms moet ik tóch even terugbladeren. Maar dat is het dubbel en dwars waard, want de inzichten zijn vreselijk interessant en -in mijn ogen- ook nog eens heel aannemelijk.

 

 

De angst van de wijze | Patrick Rothfuss

“Er zijn drie dingen die alle wijze mannen vrezen: storm op zee, een maanloze nacht, en de woede van een heer.”

Het boek ‘De Angst van de wijze’ is het 2e deel uit de KingKiller Chronicle – een trilogie (op een geweldig fijn-lezende wijze) geschreven door Patrick Rothfuss. Het eerste boek (717 pagina’s) heb ik binnen 24 uur uitgelezen. Nu sla ik natuurlijk niet ‘zomaar’ een nacht slaap over om een boek uit te lezen; dus bij deze mijn waardevolle *ahem* goedkeuring ;)

Het verhaal is dan ook allesbehalve saai.. Eigenlijk krijg je geen moment rust! Het verhaal blijft vaart houden en allerlei sferen, gebeurtenissen en weetjes wisselen elkaar continu af. Ik was dus echt meteen ‘hooked’ – en begrijp niet helemaal waarom ik het tweede boek -zodra ik het had bemachtigd- niet ook meteen heb gelezen..

Voor nu komt ‘t eigenlijk best goed uit: Ik zal hier wel even zoet mee zijn :)

 

 

Nietzsche | R. Safrinski + Nietzsche als opvoeder | Jan Keij

Achterflap ‘Nietzsche’ – door Rüdiger Safranski:

“Er is bijna niemand die ons denken zo sterk heeft beïnvloed als Friedrich Nietzsche (1844–1900), en bijna niemand is zo slecht begrepen. Rüdiger Safranski, vooraanstaand Nietzsche-kenner, beschrijft Nietzsches gekwelde leven en analyseert tegelijkertijd de filosofische implicaties van diens moraal, religie en kunst. Safranski’s heldere biografie schetst een meeslepend en genuanceerd portret van de grote filosoof van de negentiende eeuw. Hij maakt begrijpelijk hoe diens nihilisme in zijn leven is geworteld; een grootse prestatie.”

Nietzsche heeft altijd al mijn aandacht weten te trekken. Is het niet vanwege zijn bijna poëtische quotes, dan wel om zijn nietsontziende uitspraken. Het eerste filosofische inzicht dat me echt aansprak las ik in mijn schoolboeken: ‘De mens is een gebrekkig dier’. Waarom ik toch lichtelijk geschokt was bij het lezen van die woorden..? – ‘zoiets zeg je toch niet?’

Natuurlijk heb ik over zijn filosofie gelezen en ben ik er nu en dan mee bezig geweest tijdens mijn studie – Maar me écht verdiepen in zijn filosofie, daar ben ik nog niet aan toegekomen.

Wanneer je Nietzsche een beetje kent en begrijpt, begrijp je mijn fascinatie vast ook (een beetje)/wel.. De man maakte korte metten met het ‘mainstream’-denken en had vreselijk veel durf. Ook het andere boek dat ik heb liggen: ‘Nietzsche als opvoeder – Of: Hoe een mens wordt wat hij is’, sla ik daarom hoogstwaarschijnlijk niet over ;)

 

 

De man die de taal van de slangen sprak | Andrus Kivirähk

In dit boek ben ik ooit -zo’n 2 jaar terug- al begonnen. Nog steeds ben ik benieuwd naar de rest van het verhaal; de onderwerpen spraken me namelijk erg aan.. Het leek een beetje op een sprookje – maar dan voor volwassenen. Ik herinner me een serieuze maar toch zeker ook -met vlagen- heel humoristische toon.

De hoofdpersoon (naam even kwijt!) woont nog in de bossen, volgens de oude levenswijze. Van zijn familie mag hij eigenlijk niet naar de moderne wereld – waar ze allerlei ‘moderne’ gebruiken en materialen kennen en bovenal: een ‘moderne’ religie (met maar één God!). Toch gaat de hoofdpersoon op een gegeven moment een kijkje nemen bij het moderne volk.. en ik ben heel benieuwd hoe hij ermee om zal gaan – met de verdeling.

 

 

De tweede sekse | Simone de Beauvoir

Ik begin steeds meer na te denken over geslacht: over ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’. Als ik echt wat met die gedachten wil doen (en er eventueel een logje over wil schrijven), kan ik Simone de Beauvoir natuurlijk niet negeren.

Ik moet toegeven dat ik nog niets van haar gelezen heb. In een vriendenkring vooral bestaande uit mannen heeft mijn mening over het feminisme zeker te lijden gehad. Maar het is gelukkig nooit te laat om voor jezelf na te gaan denken! ;)

En waarmee beter te beginnen dan ‘Le Deuxième Sexe’? – geldend als de oprichtingstekst voor de feministische beweging in Frankrijk (volgens wikipedia)..

Want is het allemaal wel zo ‘normaal’ – hoe de man vaak (stiekem) tóch belangrijker lijkt dan de vrouw.. én hoe we als ‘man’ of ‘vrouw’ worden gegeneraliseerd?

 

 

Eat, Pray, Love | Elizabeth Gilbert

Ik moet toegeven: Toen ik voor het eerst over ‘Eat, Pray, Love’ hoorde (over de film, bedoel ik dan), kreeg ik nou niet meteen de neiging om naar de bios te rennen.

Ondanks de lovende recensies (ofja: meningen van random personen – hier en daar opgepikt) had ik met het zien van de trailer en het lezen over het boek eerlijk gezegd het idee dat ik -moest ik er ooit aan geloven- een teiltje nodig zou hebben.

Inmiddels ben ik redelijk bijgetrokken. Dat moet ook haast wel, want het boek staat gewoon in mijn biebje (en niet verstopt in een kist in de kelder ofzo :P). Toen ik het boek in een winkel in mijn handen nam, begon mijn boekenwinkel-mattie namelijk meteen d’r mening over het verhaal te spuien.

En als zó veel mensen iets mooi of leuk vinden, wil ik op z’n minst weten waar het allemaal om gaat! En sinds Loena het erover heeft gehad durf ik dan toch te beginnen met hopen dat het inderdaad ook wat voor mij is :)

 

 

The mists of Avalon | Marion Zimmer Bradley

Whut? Heeft Anne The mists of Avalon niet gelezen?!?..

Nog niet nee ;) Tot nu toe heb ik me zoet weten te houden met de film – die inmiddels helemaal grijsgedraaid is (als je dat over een DVD kan zeggen :P).

Omdat er aan de film al snel niets nieuws te ontdekken was, heb ik toen ik de boeken (er zijn 4 delen) van Marion Bradley Zimmer zag liggen in een tweedehandswinkel dan ook geen moment getwijfeld (hoeft ook niet echt, wanneer ‘t letterlijk om n paar euro’s gaat – maar je begrijpt wat ik bedoel ;) )..

Ik hoop dat de sfeer die je in de film al redelijk kan proeven in de boeken nóg beter is vastgelegd. Sfeer betekend namelijk een hele hoop voor mij; een boek moet wel goed te ‘voelen’ zijn!

 

 

Wij zijn ons brein | Dick Swaab

Dick Swaab; neurobioloog en hoogleraar, schreef ‘Wij zijn ons brein’ – een boek dat door ‘Trouw’ beschreven wordt als: ‘Het standaardwerk over het brein, en dat is niets te veel gezegd.’

Samenvatting:

“Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dick Swaab volgt de mens, en dan vooral zijn hersenen, vanaf de conceptie tot en met de dood. Alles komt voorbij in ‘Wij zijn ons brein’: puberteit, seksualiteit, anorexia, alzheimer, medicatie, criminaliteit, geloof, hersenbeschadiging, psychische problemen en bijna-doodervaringen. Na lezing van dit boek zal je beter begrijpen waarom je bent wie je bent.”

Hoe je ook tegen neurobiologie aankijkt: Dit moet je toch wel een beetje nieuwsgierig maken? ;)

Mocht het in de smaak vallen: Het vervolg ‘Ons creatieve brein’ is al verschenen (ook in mijn kast :P!)

 

 

 

Handboek Sjamanisme | Daan van Kampenhout

Dit boek roept me wel heel hard, maar de inhoud spreekt dankzij de titel al grotendeels voor zich. Voor hen die toch iets meer willen weten; de achterflap:

“Traditionele sjamanen zeggen dat ieder mens een speciaal medicijn, een talent of een gift, in de wereld brengt. Iedereen heeft de taak en het recht om die persoonlijke kwaliteit tot ontwikkeling te brengen, en kan daarbij rekenen op steun van krachten uit de andere realiteiten. Sjamanisme beoefenen maakt je niet automatisch tot sjamaan, maar stelt in staat de steun te ontvangen en je plek in de wereld in te nemen.

In Het Handboek Sjamanisme worden de basistechnieken van het sjamanisme stap voor stap beschreven; het gebruik van de sjamanistische trance, communicatie met krachtdieren en spirithelpers, de reis naar de andere realiteiten, technieken om meer bewust te dromen en de principes van sjamanistische genezing. Ook wordt er veel aandacht besteed aan uitgebreide technische beschrijvingen voor het zelf maken van ratels, trommels en andere krachtvoorwerpen.”

 

 

Mocht er een boek tussen zitten waarover je meer wilt weten (bijvoorbeeld door mij er na het lezen een logje over te laten schrijven): Let me know! 

 

Welk boek ligt op jouw nachtkastje? :)

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

19 Reacties

 1. 31 augustus 2017 / 14:59

  Top dokters daar laat ik me meeslepen met de artsen en de mens er achter.

  Aum Shanthi

  • Anne
   Auteur
   31 augustus 2017 / 16:19

   Nooit eerder van gehoord. Die ga ik eens opzoeken! ;)

 2. Cassilda
  31 augustus 2017 / 20:51

  Jouw compliment maakt mijn dag een stuk beter ❤

  • Anne
   Auteur
   31 augustus 2017 / 20:59

   Daar ben ik heel blij mee, al is het niet zo’n heel goed teken..(?) Mocht je toch nog een ei hebben dat je kwijt wilt, je weet me te vinden! 😘 Ik hoop je iig snel weer te mogen lezen ;) X

 3. 1 september 2017 / 15:10

  Ik kan je van harte de Chaos trilogie en A Monster Calls (7 minuten na middernacht) beiden van Patrick Ness aanbevelen. Boeken die in een razend tempo lezen. Gisterenavond begonnen in De herontdekking van het lichaam van Bregje Hofstede. Wellicht ook een aanrader, maar dat kan ik je nu nog niet zeggen, ben er nog te kort in bezig.
  Los hiervan, maar een echte MOET LEZEN: beide boeken van Yuval Noah Harari – Sapiens (deel 1) en Homo Deus (deel 2). Ontluisterend geweldig. Non-fictie, maar allesbehalve droog. Vind ik. Oh, en… Material Matters (Thomas Rau en Sabine Oberhuber). Ook non-fictie en ook zeer, zeer, zeer leesbaar. Maar ja, ik kan wel aan de gang blijven, er is zoveel goeds en moois en en en en en en… ;-)

  • Anne
   Auteur
   1 september 2017 / 23:58

   Wat een enthousiasme :) Staat (letterlijk) genoteerd, dankjewel!

 4. 1 september 2017 / 20:45

  Ohoh nu werd mijn leeslijst ook een pak groter…. :o overigens anne, 30 boeken is mijn leesdoel voor het hele jaar ;)
  Marion bradley en Daan zullen je niet teleurstelken, en eatpraylove ook niet ik beloof het heus!
  Verder heel veel leesplezier!

  • 1 september 2017 / 20:47

   Overigend lees ik nog steeds ‘meeting the madwoman’
   Ik lees nu eenmaal niet zo snel meer als vroeger ;)

   • Anne
    Auteur
    2 september 2017 / 00:01

    Ik vast ook niet, ik zal er iig niet meer een hele nacht voor opblijven haha ;) 30 moet te doen zijn, zo lang ze een beetje een bescheiden formaat hebben, de boeken.. Toch hang ik er nog even geen doel aan vast wat betreft aantal, eerst maar eens proberen! :)

 5. Morna Brighid
  7 september 2017 / 12:12

  Aanraders:
  – Antichrist van Nietsche
  – The Celic Way, Ian Bradley
  – The Druids: Celtic Priests of Nature, Jean Markdale
  – De Magie Van Heksen En Druiden, Philip Carr-Gomm
  – Druid Magic, Maya Magee Sutton Nicholas R. Mann Nicholas R. Mann
  – Symboliek Van De Mandala, JC Jung
  – De Mens en zijn Symbolen, CG Jung

  • Anne
   Auteur
   8 september 2017 / 13:21

   Ah, daar is mijn studie-materiaal ;) Klinkt heel goed allemaal :) ‘De mens en zijn symbolen’ staat op de to buy-lijst, die komt aan de beurt zodra ik ‘De psychologie van Jung’ uit heb :) De rest spreekt me ook zeker aan, dankjewel!

 6. 7 september 2017 / 22:49

  Game of thrones wil ik ook lezen!! Maar… Aangezien meneer de schrijver kinda ‘over datum’ is, hij zei dat er nog 2 boeken zouden komen, hij gemiddeld 3 jaar bezig is per boek… Mijn glazen bol zegt dat we nooit het einde van GoT zullen achterhalen. :O
  Nietzsche was een briljant man, interessant om te lezen! Die boeken van Dick Swaab staan trouwens in mijn bol-verlanglijst, hahaha. Twijfelde nog, dus wacht wel eerst jouw recensie af. :P Daarbij krijg ik nu een shitload aan hersenstof voor de kiezen (cognitieve neurowetenschap, werking van het brein, anatomie, functies, blabla), dus misschien heb ik de boeken van Swaab dan niet meer nodig, hehe.
  Op mijn nachtkastje – in mijn tas actually – zit nu “Het uur van de engelen” van Danielle Trussoni. De eerste bladzijden zijn wat saai, maar het wordt al vrij snel ontzettend boeiend! Lees deze nu in de trein/bus – voelt die 3 uur reizen per dag niet helemaal aan als tijdverspilling. Denk dat jij dit ook wel een leuk boek zal vinden, gewoon om ‘even’ weg te lezen. :P

  • Anne
   Auteur
   8 september 2017 / 13:24

   Hapklare leesstof is ook zeker welkom ja ;) Ik zal kijken wat ik voor je kan doen met Swaab, al zijn de recensies van mensen die er verstand van hebben zeker lovend. ‘Over de datum’ xD damn.. das wel héél lang en hard werken voor een open einde dan.. En ik houd niet zo van open eindes o.0 Nu begin ik toch te twijfelen hehe, de serie kan ik echt niet aanzien btw – veel te veel dramatische ‘ik-moet-serieus-kakken’-gezichten. Das dan wel weer jammer.

   • 9 september 2017 / 17:13

    Een open einde kan… Maar niet als je al duizenden pagina’s over meerdere boeken hebt gelezen en gewoon wilt weten hoe het verhaal afloopt. XD Dus, ik begin pas aan GoT als de meneer Martin alle boeken af heeft, en als hij voor die tijd sterft, dan kijk ik de serie wel. “Ik-moet-serieus-kakken-gezichten”, hahahhahahaha. XD

 7. 19 september 2017 / 16:49

  Ja, ik kan van alles aan gaan raden. Boeken, boeken, boeken. Ik was laatst in een boekhandel weer, ik werd er niet blij van. Ik heb al genoeg boeken, dacht ik. Denken, denken, denken, kopen, kopen, kopen. En maar hopen dat het antwoord in een boek staat en niet in je hart.

  • Anne
   Auteur
   19 september 2017 / 17:22

   A book a day keeps reality away (& that’s okay..(?))

   • 19 september 2017 / 17:55

    Het is jouw keuze altijd. En dat is eigenlijk waar het om gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.