[boekenlijst] Kort & Krachtig

[boekenlijst] Kort & Krachtig

Dunne boeken hebben doorgaans niet mijn voorkeur; bij het scannen van potentieel nieuw leesvoer slaat mijn scan-blik de ielere kaftruggetjes automatisch over. Het zeldzame moment dat ik wél een dun boek oppak is vaak gevuld met een gemengd gevoel. Van de ene kant hoop ik op een knaller van een verhaal, van de andere kant hoop ik halfslachtig dat het een beetje tegenvalt. Het einde van een boek komt namelijk altijd zo hard aan wanneer het een kunstwerk van een kroniek blijkt.. Wanneer het een ‘dunnetje’ betreft, komt dat einde naar mijn smaak dan ook véél te snel! Toch zijn er van die verhalen en vertellingen die dan misschien veel te snel eindigen, maar de pijn van het vroege einde meer dan waard zijn. Een paar van deze boeken bespreek ik hier, hopelijk een beetje kort & krachtig ;)

 

Kritisch & Kostbaar
– Animal Farm door George Orwell

Animal farm zou ‘een sprookje voor volwassenen’ zijn.. Uit sprookjes valt vaak een les te halen, dus in dat opzicht begrijp ik de beschrijving, al zou ik Fabel treffender vinden. Zou de beschrijving misschien (ook) dienen als een manier om de auteur ‘veilig’ te stellen en/of om mensen aan het denken te zetten? Dat laatste is denk ik sowieso een belangrijk doel van George Orwell; met het verhaal maakt hij pijnlijk duidelijk hoe de politiek in elkaar kan steken (en hoe de politiek er in bepaalde streken uitziet/heeft gezien). “All animals are equal, but some animals are more equal than others.”, staat er op de kaft van mijn eigen versie van het boek (zie foto). De uitspraak geeft je wellicht al een idee van de inhoud, mocht je nog niet bekend zijn met deze –inmiddels- klassieker. Nog niet bekend met ‘Animal Farm’? Ik raad je aan het eens te lezen.. bevalt het niet? –Weinig tijd verspild! ‘Kort’ heeft ook zo zijn voordelen..

 

 

Kernachtig & Klaar
– De kracht van het Nu in de praktijk

Een tip voor wie ‘De kracht van het Nu’ door Echkhart Tolle heeft gelezen of voor diegenen die al goed bezig zijn door in het Nu aanwezig (proberen) te zijn. De Kracht van het Nu, het boek dat aan dit praktijkboekje voorgaat (een verzameling aan inzichten uit onder andere het Soefisme, Christendom, Gestaltpsychologie,Boeddhisme en ‘Een cursus in wonderen’), is ook al niet gek dik. Het probeert je wel een ‘dikke’ les te leren; namelijk dat je pas écht zal zijn wie je bent wanneer je in het Nu leeft. Je ego moet je gaan loslaten, onder andere door je gedachten los te laten (wij zijn niet onze gedachten).. en te mediteren. De kracht van het Nu heb ik zelf nog niet gelezen, maar gelukkig wordt dit praktijkboek beschouwd als een geschikte inleiding (zeker voor degenen die niet meteen overdonderd willen worden). Ook biedt het praktijkoefeningen en teksten die in meditatieve staat gelezen kunnen worden, om zo te oefenen in het bereiken van een andere bewustzijnstoestand. Heb je de motivatie om in het Nu te leven al even op een laag pitje staan maar wil je er toch wat mee? Wellicht is het werk van Eckhart Tolle dan een idee!

 

 

Kostelijk & Krankzinnig
– Buitenstaanders door Renate Dorrestein

Dit boek heb ik gelezen tijdens mijn Havo, om er vervolgens een verslag over te schrijven. Dat bleek nog een hele kluif, ondanks het formaat van het boek(je)! Dacht ik eens iets lichters te kunnen lezen.. kwam ik terecht in een verhaal waarvan ik nog steeds niet helemaal begrijp hoe de haak nu precies in de steel zit! Ook al is het einde verwarrend (voor de meeste lezers, merk ik aan de recensies), het boek bevat toch wel wat klare lessen; zoals het feit dat dingen vaak niet zijn wat ze lijken, dat alles van verschillende kanten bekeken kan worden/een achterliggend verhaal heeft en dat ‘normaal’ maar een vaag begrip is. In de hoop nu niet teveel verklapt te hebben raad ik je dit boek zeker aan. Renate Dorrestein schrijft met humor, zet de personages prachtig neer en weet kwetsbaarheid treffend te verwoorden. Ik bleef na het lezen van het verhaal in stilte achter..

 

 

Kunstzinnig & Klassiek
– Twee vrouwen door Harry Mülisch

Twee vrouwen zou ik niet één, twee, drie uitgekozen hebben. Niet alleen omdat het een wel érg dun boekje is, maar ook omdat ik Mülisch destijds nog niet gelezen had. Sinds het lezen van Twee vrouwen ben ik groot van van de heer Mülisch, het boek heeft me in een paar uur bekeerd tot een groot fan! Ik ben dan ook heel blij dat het boek in 2008 als boekengeschenk werd uitgegeven, en een kennis van mij de tijd had genomen een paar exemplaren bij de bibliotheek op te pikken om er vervolgens één aan mij te geven; ‘dit vindt jij vast wel iets!’..  En ze had gelijk! Ik werd genadeloos meegesleept in het ontroerende, romantische, tragische, beweeglijke, emotionele (etc.) verhaal en las het boekje in een recordtempo uit. Om vervolgens het gevoel te hebben een harde klap in mijn gezicht te hebben gekregen.. Wát een verhaal, en dat niet alleen! Het zit vol (mythische) symboliek, onderwerpen die van alle tijd zijn en nog steeds discussies kunnen starten en emoties die iedereen wel heeft ervaren maar nooit heeft weten te verwoorden (en daar staan ze dan toch, al dan niet tussen de regels in, op papier..). Dit boekje is voor iedereen leesbaar, probeer maar!

 

 

Kalmerend & Kleurrijk
– De Celestijnse Belofte door James Redfield

Oké, sommige inzichten zou ik niet zo snel aannemen en niet alles strookt met mijn visie. Máár: het boek zet je zeker aan het denken, het maakt dat je zaken op een andere manier beschouwt en je overweegt een andere manier van leven die misschien wat vruchtbaarder is. Ik heb nog niet alle inzichten goed bestudeert.. eerlijk gezegd is ‘De Celestijnse Belofte’ mijn reisboek: ik lees het onderweg en wanneer ik bij iemand anders overnacht en niet kan slapen. Ik lees dan meestal zo’n 10 minuutjes, dus ik heb het nog niet uit (ook omdat ik soms moeite heb met de ineen zetting van het verhaal.. erg rommelig soms). ‘Gelukkig’ is het inzicht biedende verhaal flink uitgemolken en heb ik een pocket uitgave van een samenvatting van de inzichten wél al uitgelezen (ik heb zelfs een werkboek.. allemaal op de kop getikt op de vrijmarkt op Koningsdag). Er staat mooie denkstof in over bijvoorbeeld energie, de omgang met mens en dier, controle, je doen en laten en je gedachten en meer zaken die wel eens een tweede keer bestudeerd mogen worden ;).. Dus niet klakkeloos aannemen, maar lezen en denken.. ik ‘denk’ dat dit boek daar wel iets in kan betekenen.

 

 

Komisch & Knettergek
– Para! Door Jacob van Duijn

Voor de wat jongere lezers/studenten! Een verhaal dat vreselijk grappig verteld is, zo grappig dat je soms vergeet dat het een bloedserieus verhaal is. Een verhaal dat herkenbaar zal zijn voor velen, al is het omdat het je aan een vriend(in)/kennis laat denken. Eigenlijk heeft iedereen wel eens te maken met (te) hoge verwachtingen, verandering, druk, twijfels en heimwee, maar de manier waarop de jongeman in het verhaal ermee omgaat is velen misschien wat minder bekend. In dit verhaal wordt duidelijk wat er schuilgaat achter eindeloos feesten, drugsgebruik en losbandige gedragingen. Ook wordt er op een ietwat wazige manier ‘duidelijk’ gemaakt dat het niet de oplossing is. Het dal waarin het personage terecht komt is uiteindelijk zijn wake-up call.. Maar daar moet je niet op letten, alles is toch leuk? Het leven draait toch om feesten? Ja? –lees dan toch maar snel door ;)..

 

 

 

 

Dat waren ze dan!

 

Het valt je misschien op dat ik in verschillende gradaties enthousiasme heb voor de dunne boekjes.. dat komt doordat ik eerlijk gezegd niet zo heel veel keuze had. Zoals eerder aangegeven staan er in mijn bibliotheek vooral vadsige boeken, minimaal 400 pagina’s is meestal toch wel de regel :P


Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.