Blog Tools #2

Blog Tools #2

Na een -zo heb ik uit de reacties begrepen- ietwat ‘schokkend’ lange lijst aan mijn favoriete Blog-Tools met jullie gedeeld te hebben in *deze post*, heb ik hier en daar tóch nog wat bonus-tips/links bij bepaalde ‘tools’.. én voeg ik nog wat (iets-minder-‘favo’-) tools aan de almaar groeiende verzameling toe.

Uit de reacties bij de vorige Blog-Tools-post heb ik ook begrepen dat ik best wel een beetje overdrijf met mijn snufjes – Maar wie weet kom je tóch nog iets tegen waarvan je denkt; “hé, hier kan ik dan wél weer wat mee..!”.. Met die hoop/gedachte in ‘t hoofd schrijf ik deze post tenminste – Dan blijkt mijn gerommel met al die hulpjes heel misschien toch niet voor niets ;)..

 

 

 

Canva &zo

 

In mijn vorige Blog Tool lijst kwam je Canva al tegen.. Ik herhaal:

“Canva.com biedt je een (hele) hoop gratis layouts, fonts, filters, allerlei opties -en watnogmeer- zodat je je foto’s/featured images helemaal naar jouw smaak aan kan passen. Ook naar de ‘eisen’ van je thema (bijv.); zo kan je templates kiezen voor zo’n beetje elk sociaal medium (wanneer je ‘Pin-able’ afbeeldingen wilt instellen, bijv.) óf stel je zelf de afmetingen in (px, mm & inch) zodat alles er netjes en gelijk uitziet. Graphics, (eigen) Foto’s met Tekst, Logo’s, Collage’s (et cetera) zijn zo makkelijk te ontwerpen en te downloaden. Wanneer je wilt upgraden staan er je natuurlijk nog veel meer funties/opties te wachten!”

 

Toevoeging/P.S.:

Onder *deze link* kwam ik nog een aantal tips tegen waar menig Canva-gebruiker (waaronder ikzelf) nog wat van kan leren en mee aan de slag kan – Denk aan allerlei functies die je niet zo 1-2-3 uitgevogeld hebt (gelukkig zijn er bloggers die nog erger doorschieten dan ik en er wél op stuiten :P)..!

Oja: Mocht je gebruik willen maken van de functie die ervoor zorgt dat je een transparante achtergrond kan creëren, dan moet je daar bij Canva helaas voor dokken.. Op zoek naar een gratis alternatief kwam ik Pizap.com tegen – een editor waarin dan niet zo heel veel mogelijk is, maar waar de transparante achtergrond gewoon tot de gratis opties behoort. Tel daarbij op dat je er ook gratis je eigen fonts kan uploaden (wat bij Canva wél wat duitjes kost) en ‘n bezoekje aan deze -verder best saaie- editor kan tóch de moeite waard blijken :)

 

 

 

 

Fonts &zo

 

Free Fonts

Gratis fonts (ook voor commerciële doeleinden – let hierbij goed op!) voor een font-based logo zoek ik meestal op via Pinterest – vooral omdat ik dan meteen een duidelijk (voor)beeld erbij heb. Meestal beland ik dan op blogpixie.com, waar de mooiste (non-google) fonts bij elkaar staan verzameld. Ook al vermeldt blogpixie dat het font gratis te gebruiken is voor commerciële doeleinden – Ik raad je aan tóch even de licentie te checken (dat is al vaak nodig gebleken in mijn geval)!

Fonts die je download kan je dus -zoals bij ‘t stuk hierboven al beschreven- uploaden in editors: soms tegen een vergoeding (Canva bijv.) en als je geluk hebt voor ‘nop’ (nogmaals: Pizap.com (bijv.)).

 

 

Typekit

Ben je niet tevreden met de fonts die je blogthema biedt? Dan kan je een poging wagen met Typekit! Op typekit.com kan je een account aanmaken en -aan de hand van of je ervoor betaald of niet- kiezen uit een redelijke selectie aan fonts óf helemaal losgaan in de font-library (maar enkel als je centjes strooit, dus ;)).

Voorwaarde is wel dat je een héél klein beetje CSS kent – maar dat is in dit geval zó gedaan (als ik het me goed herinner staat het er netjes uitgelegd, zo niet; dan wel bij de plug in (Typekit Fonts for WordPress) – dus laat ik het even voor wat het is..).. Laat je er in ieder geval niet meteen door afschrikken!

Klein nadeel: op een gratis account mag je ‘maar’ 2 fonts uitkiezen – Maar je mag ze wel toepassen op zo veel mogelijk tekst-elementen als je zelf wilt :)

 

 

 

 

 

Linkjes

 

Tools

Alles te weten komen over de prestatie van je website – en dan vooral (de duur van) het laden? Op Pingdom kan je gratis een performance test uitvoeren. Je ziet dan precies hoe lang het duurt voordat je blog laadt en welke factoren ervoor zorgen dat het (in sommige gevallen) te lang duurt (en je lezers verliest).

Ben je (net zoals ik) geen held in unicode maar wil je toch die leuke icoontjes en symbolen in je tekst verwerken? Op xahlee.info staan ze allemaal bij elkaar – je hoeft alleen nog maar je ‘copy/paste’-skills in te zetten ;)

 

 

Checklists

SEO – Iedere blogger heeft er wel van gehoord – maar ik ken eerlijk gezegd niet gek veel bloggers die er ‘pro’ in blijken te zijn (en da’s niet erg!). Search Engine Optimization zou vre-se-lijk dik van belang zijn als je blogt – maar ik verdiep me er nauwelijks in.. Omdat ik toch van plan ben er (oooiittt) in te duiken, kwam ik tijdens wat speuren een Checklist tegen op BeautifulDawnDesigns : *klik* – Misschien dat jij er ook wat aan hebt (?)!

Oja: op SEOsitecheckup.com zie je hoe het staat met jouw SEO

 

Zelf heb ik -in de loop der domein-wisselingen- al ontelbaar vaak WordPress.org geïnstalleerd. Tóch vergeet ik elke keer wel ‘iets‘.. Op 259west.com vond ik gelukkig *Deze Checklist* waarop alle aandachtspunten (voor vlak na de installatie) op een rij staan :)

 

De ultieme (check-)lijst aan Blog-Tips vind je *hier* – op entrepreneurboy.com

 

 

Tips/Inspiratie

Mijn favoriete post over bloggen is bij uitstek *dit exemplaar* – te vinden op ByRegina.com. Alle denkbare soorten blog-posts staan er duidelijk toegelicht (in het Engels weliswaar) op een rij.

Even geen idee waarover te schrijven? Alleen al het nagaan van de lijst kan je op meerdere (nieuwe) ideeën brengen – ideaal <3..!

 

Nog meer ‘random’ inspiratie doe je op door bijvoorbeeld op DaysOfTheYear.com te kijken en een twist te bedenken bij speciale dagen (waarvan er haast elke dag wel één is!).

 

Nog een WordPress beginner? Verlies je in *deze* Link-Lijst!

 

 

 

 

 

Plug-Ins

 

Random Rijtje

Misschien is je mijn ‘Random Rijtje’ in mijn sidebar al opgevallen: elke keer wanneer de home-pagina geladen wordt laat de widget willekeurige posts zien. Zo staren lezers niet telkens naar hetzelfde aas. Wil jij ook zo’n rijtje? Dan is de Plug-In ‘Recent Posts Widget with Thumbnails” wellicht wat voor jou :)

 

 

Optimize

Heb je bovenstaande link van Pingdom een kans gegeven en blijkt je site erg traag? Dan zijn deze 2 Plug-Ins sowieso geen luxe:

– ‘TinyPNG‘: Met deze Plug-In automatiseer je het optimaliseren van je afbeeldingen met een paar muisklikken.
– ‘WP Sweep‘: Met deze tool ‘veeg’ je je site schoon. Niet schrikken: belangrijke zaken blijven gewoon staan! – Je Blog blijft er precies hetzelfde uit zien.. Het is wél opletten dat je geen Drafts hebt opgeslagen, want die kunnen tijdens de Sweep wél verloren raken(!).

 

 

Mijn ‘Must-Haves’

SEO toch een kans geven? – ‘Yoast SEO
Een contactformulier plaatsen? – ‘Contactform 7
Alle linkjes werkend houden? – ‘Broken Link Checker
Lezers een mailtje sturen wanneer je hun reactie beantwoord? – ‘Simple Comment Notification
Geen Jetpack maar wel een Cookie Notice? – ‘Cookie Consent

 

 

 

Welke tool maakt het bloggen voor jou gemakkelijker?

 

 


Blog Tools #1


 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

5 Reacties

 1. 8 juni 2018 / 19:41

  Jeetje Anne, als ik jou lees dan vind ik mezelf echt een flutblogger ;) Ik bedoel al die dingen die je hier beschrijft… Als blogger moet je gewoon echt van alle markten thuis hè.

  • Anne
   Auteur
   9 juni 2018 / 12:43

   Moet niet, mág wel..;)
   En meid, met een eigen domein komen er gewoon veel nieuwe dingen/problemen op je af, dat kost tijd.. Don’t be so hard on yourself!
   Ik sta nog steeds tot uw dienst if you need me ;) Xx

   • 9 juni 2018 / 16:11

    Super lief <3 Ik ben gewoon aan het proberen en prutsen. Gisteren heb ik mijn hoofdbalk van boven (hartstikke professioneel verwoord ;) ) veranderd zodat het meer overzichtelijk en duidelijk is. Een aantal pagina's gefixed en duidelijk neergezet. Elke dag een stapje toch? ;)

    De afgelopen jaren waren voor mij om te oefenen in het creëren van content, vinden van inspiratie en het schrijven van leesbaar nederlands. Dit jaar ( en de komende jaren) is het tijd voor een meer ICT gerichte aanpak.

    Maar niet meer dit weekend, want dit weekend doen we een kleine home-make-over slaapkamer en daar ben ik al zo blij mee. Komende weken is het dan verder knutselen aan de blog, en dan gaat deze lijst zo goed van pas komen! <3

 2. zwerver
  9 juni 2018 / 17:02

  Ik begrijp hier dus helemaal niks van. Ik heb niet eens idee waar het over gaat.
  Niet negatief bedoelt uiteraard. Ik ben dan ook gestopt met mijn blog.
  Ik geef toe: ik ben een fossiel die in het duister tast.

  • Anne
   Auteur
   15 juni 2018 / 13:20

   Gelukkig weet je hoe te reageren :) Al zou een blog helemaal ‘the bomb’ zijn, natuurlijk (ofwel: ik zou weer meelezen!). Mocht je ooit weer de boel willen oppakken, dan wil ik wel je blindegleidestok zijn ghehe ;) Voor nu ben ik sowieso heel blij met je trouwe input..♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.