Best of Blog Tips

Best of Blog Tips

Blog tips.. zoek jij ze wel eens op?

Zelfs wanneer je er niet bewust naar op zoek gaat – of het allemaal ‘wel best’ vindt, ontkom je nog niet zo gemakkelijk aan de letter-lawine bestaande uit de zogenaamde ‘Blogs on Blogging’.

Alle tips ten harte nemen is gekkenwerk.. Dus met welke blog-tips ga je het best aan de slag?

 

In deze post heb ik voor jou -mijn blog collega- de (door mij) met uiterste zorg geselecteerde tips op een rij gezet en toegelicht – waar mogelijk met nuttige linkjes, sub-tips en / of voorbeelden.

 

De selectie heb ik uitgevoerd aan de hand van mijn eigen criteria:

 • De tip wordt opvallend vaak genoemd (en toegepast)
 • Het is op (nagenoeg) ieder blog bruikbaar
 • Ik zie zelf in waarom de tip in kwestie waardevol is -en / of:
 • Al bloggende heb ik de tip gehanteerd en is ‘ie handig / nuttig gebleken

 

 

Blog – Regels

Uiteindelijk bleven er 8 blog tips over – tips die je ook wel als ‘regels’ kan beschouwen gezien hun aard. In mijn lijstje vind je dus geen tips wat betreft social media, meer volgers / views, geld verdienen en meer zaken die lang niet altijd voor iedere blogger van belang zijn – wellicht dat ik in een volgende post dieper in ga op specifiekere blog-topics, mocht er vraag naar zijn / de inspiratie ertoe zich aandienen.

 

 

 

Best of Blog-Tips – De Top 8

 

 

1   Volg je Passie

Waar loopt je hart -al van kinds af aan- van over? Hoe klinkt de boodschap die je het liefst aan zoveel mogelijk mensen mee wilt geven? Wat houdt je bezig wanneer je een momentje voor jezelf hebt? Oftewel: Waar zou je eindeloos over willen en kunnen schrijven?

Bij mij zijn dit meerdere onderwerpen, zoals je misschien al is opgevallen. Een overduidelijke ‘niche’ herken je hier wellicht niet 1-2-3.. Maar als ik dan toch een ‘rode draad’ moest zien te vinden zou ik zoeken in de sfeer van ‘zingeving’ en / of ‘soul searching’ – ik hoop dat jij dat ook weet te herkennen hier ;)..

Lopen jouw favoriete onderwerpen -net zoals die van mij- op het eerste oog kris-kras door mekaar? Probeer dan toch een overkoepelende ‘noemer’ te vinden – een paraplu waar al je passie-puntjes onder kunnen schuilen (zonder ruzie te krijgen). Zo kom je toch nog (enigszins) in de buurt van een ‘niche’.

Benieuwd naar wat een niche nu precies is – of meer hulp nodig bij het vinden van jouw eigen niche? *Klik*

Mocht je jezelf na een tijdje gepassioneerd schrijven ‘leeg’ aantreffen; bedenk je dan dat een pauze wellicht de rust en de ruimte biedt om de ‘sappen’ opnieuw te laten vloeien :)

 

 

2   Een helder doel

Wat is jouw ‘waarom’?
Waarom wil je bloggen? Wie hoop je ermee te bereiken? Wat hoop je ermee te bereiken?
En: Hoe snel wil je je gewenste doel bereiken? Welke stappen zal je moeten ondernemen?

Al deze vragen neerpennen en vervolgens na diep nadenken (eerlijk) beantwoorden zal ervoor zorgen dat je niet alleen opperst gemotiveerd te werk gaat, maar ook met een zuivere focus – een duidelijk doel voor ogen.
Op deze manier (door sommigen ‘het opstellen van een ‘mission statement” genoemd – al vind ik dat meer iets voor bedrijven.. – Ik houd het liever op ‘Blog-Filosofie’) schrijf je de meest duidelijke en samenhangende posts en vindt je waarschijnlijk het snelst jouw gewenste publiek.

 

 

3   Regelmaat / Routine

Ondanks mijn schreeuwende gebrek aan een blog-routine, zal ik me toch aan deze tip moeten wagen.. Hij wordt namelijk (bijna) altijd genoemd!

Lezers ‘vasthouden’ doe je schijnbaar door je aan een blog-agenda te houden.
Bijv.: Elke dinsdag en donderdag een post plaatsten. En / of: Elke eerste woensdag van de maand een terugkerende rubriek/deel van een blog-serie.

Zo weet men wat te mogen verwachten en sommigen zullen misschien zelfs uitkijken naar je volgende post betreffende een bepaald onderwerp.

Sowieso is het handig voor diegenen die geen blog-reader tot hun beschikking hebben en dus maar om de ‘zoveel’ tijd je blog moeten checken om te zien of er al verse inhoud op staat.

Mij staat dus nog een opdracht / uitdaging te wachten ;)

 

 

4   Lever Kwaliteit

Nog even over die blog-agenda: prop ‘m niet al te vol! Kwaliteit gaat over kwantiteit en dus wil je genoeg tijd overhouden voor de nodige research / het maken van foto’s en/of graphics / het nalezen en aanpassen van je post / etc.

Zorg dat er zo min mogelijk spelfouten te spotten zijn, dat je hier en daar voorbeelden / anekdotes / ervaringen deelt en dat je (vooral waar nodig) duidelijk en specifiek bent – dus geen onnodig gel*l!

Om je schrijf-talent op peil te houden is tijd ook nuttig besteed door andere blogs te lezen en van andere bloggers te leren.

 

 

5   Toon Karakter

Probeer zo trouw mogelijk aan jezelf te blijven.. Schrijf waar jij over wilt schrijven, deel je eigen mening of ervaring, voeg altijd een personal touch toe en schrijf zo veel mogelijk in je ‘eigen stem’ (denk aan hoe je iets tegen vrienden zou verwoorden, bijv.).

Ben niet bang om je verhaal te delen. Het toont moed en kracht – en zal hoogstwaarschijnlijk iemand (minimaal!) inspireren en / of het gevoel geven niet ‘alleen’ er voor te staan. Houd het enigszins comfortabel voor jezelf, maar verleg zo nu en dan ook je grens!

Meer tips bij het aanbrengen van je personal touch? *klik*

 

 

6   Geef je Creativiteit alle ruimte

In je schrijven kun je natuurlijk al een hoop creativiteit kwijt.. Maar wellicht is het leuk / interessant om die creativiteit ook in (o.a.) het maken van je eigen foto’s te steken!

Of.. Door lekker te rommelen aan je design….! (*insert guilty smiley face*)

Met een veelzijdig thema kom je bijvoorbeeld al een eindje. Heb je betaald voor een premium thema (op een blog met een eigen webhost)? Dan kan je al helemaal je lol op – met allerlei shortcodes, plugins en natuurlijk de thema-opties. Voor hen die -net zoals ik- helemaal ‘hooked’ zijn aan design-gerommel is het aanleren van CSS wellicht ook een leuke optie :)

Voor hen die nog op zoek zijn naar een premium wordpress thema (voor een self-hosted blog, dus!) – mijn biebje puilt nog steeds uit van de thema’s die een nieuw baasje zoeken.. dus laat vooral een berichtje achter (evt. via de mail, mocht je het anders ongemakkelijk vinden) ;)

 

 

7   Leesbaarheid is ‘key’

Over de moeite die lezers voor je overhebben gesproken: probeer je tekst zo leesbaar mogelijk te houden / maken..
Dat betekent:

-Veel ‘wit-regels’ – als ademruimte tussen alinea’s
-Korte alinea’s (bij voorkeur 2 tot 5 zinnen lang)
-Headings en subheadings gebruiken zodat de lezer snel je post kan ‘scannen’ om te zien of het zijn / haar cup of tea is
-Gebruik leestekens! I.n.t.e.r.p.u.n.c.t.i.e.
-Probeer zo min mogelijk spelfouten te maken
-Veel lezers houden van lijstjes (genummerd of met ‘bullets’) – keep that in mind!

 

 

8   Ben lekker Sociaal

Laat altijd weten dat je reacties waardeert – het liefst door hen te beantwoorden en/of hen ook met een bezoekje van jou te vereren, natuurlijk!

Je lezer heeft immers de tijd en moeite genomen -niet enkel om je stuk te lezen- maar óók om je er iets voor terug te geven in de vorm van zijn/haar eigen woorden.

Als je daar geen waarde aan hecht vraag ik me af wat je in blog-land doet.. (heeft enkele blogs in gedachten die inmiddels niet meer in de reader verschijnen.. *zucht*).

Voor hen die juist inspelen op wat lezers van hen willen zien, is het aanmaken van een poll een goed idee – zo krijg je inzicht in de wensen van je lezers én doe je meteen wat extra inspiratie op.. :)

 

 

Met welke tips kan jij uit de voeten?

 

 


*klik* – Voor mijn post met daarin mijn favoriete Blog-Tools op een rij


Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

11 Reacties

 1. 29 maart 2018 / 07:48

  Lekker overzichtelijk! Eens zien met welke tips moet ik echt eindelijk eens aan de slag? Wel ik denk dan meteen aan die creativiteit (eigen webhost, thema’s, etc), dat is echt een dingetje waar ik aan moet gaan werken dit jaar. En misschien meer witregels? Geen idee of mijn blogjes lekker lezen, ik probeer er af en toe echt wel een puntenlijstje in te knallen, maar het gewoon losschrijven is toch meer mijn ding :)

  • Anne
   29 maart 2018 / 08:46

   Oeh ik kijk uit naar je creatieve plannen! Let me know als ik iets voor je kan betekenen :)
   Ik moet eerlijk toegeven dat ik soms wel moeite heb met het lezen van je blog – als ik even iets terug wil lezen (wat vaak voor komt) kan ik het namelijk niet terugvinden haha ;).. Maar da’s mijn probleem, ik lees je lekker toch wel :)

   • 30 maart 2018 / 07:29

    Kritiek is altijd goed! ik bedoel, ik modder ook maar wat aan. Dus ik zal het meenemen de volgende keer ;)

 2. 29 maart 2018 / 08:33

  Haha, misschien ben ik eigenwijs (volgens mij wist je dat al…) maar mag ik het ook schrijven als ik het dit keer niet eens ben met je artikel; althans… Ik heb er ‘lak’ aan?
  Vind je mijn reactie ongepast dan verwijder je ‘m maar. ;-)

  Allereerst is een blog natuurlijk helemaal persoonlijk.
  Ook in technische zin is het ontwikkeld voor de mensen om er op een simpele manier (zonder technische kennis) een website mee te maken.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Weblog
  Of iemand een blog ‘sociaal’ inricht omdat die er graag interactie bij heeft, of juist potdicht zet omdat die alleen z’n (of haar natuurlijk) ‘eieren’ kwijt wil (handig zo net voor Pasen… :-P ) is helemaal vrij voor de maker.
  Jouw tips zijn dus feitelijk geheel en al persoonlijk en gebaseerd op jouw doelen met je eigen blog(s)?

  Persoonlijk ben ik er echt en alleen mee begonnen (met het ‘blog-systeem’ van WordPress) omdat het inderdaad vrij weinig (tot geen maar dan blijft het meestal wel heel erg standaard) technische kennis meer behoeft.
  Vroeger maakte ik ‘echte’ websites met programma’s als Dreamweaver en omdat ik er inderdaad wel zo een ben die graag het debat aangaat, discussieer over onderwerpen, integreerde ik al snel forums op mijn site(s).
  Toen het allemaal in het beginstadium stond, vond ik mezelf toen best wel een aardige ‘kunstenaar’.
  Naarmate de techniek echter vorderde raakte ik een beetje het spoor bijster.
  Ik had er geen zin en geduld meer voor om een hele site te onderhouden en bij wisselen van providers weer helemaal opnieuw in te richten. Vanaf het moment dat zelfs de goedkoopste hosters standaard systeempjes als WordPress gingen integreren, was ik al snel om.
  Voor een ‘habbekrats’ een ‘bijna echte’ site.

  Verder ben ik het uiteraard wel eens met je punten 1, 3, 4, 5, 6 en 7…
  (Nou… valt alles mee he! Hihi…)
  Als je tenminste wil dat de blog ook nog eens gelezen wordt…
  Er is zo eindeloos veel leesbaars te vinden op internet dat je na een paar weken iedereen kwijt bent als je niks meer laat horen van jezelf, er een onleesbaar zooitje van maakt en de weinige lezers die je nog hebt niet serieus neemt.
  Metsel het dan dicht, leg je ei en leave it.
  Uiteraard staat het iedereen ook vrij om er zo mee om te gaan. ;-)

  • Anne
   29 maart 2018 / 08:43

   XD
   Is ‘t het vroege tijdstip of ben ik nu zo’n paasei?
   Als je je gedachten kwijt wilt maar geen interactie oid, dan bestaat er ‘Word’ en meer van die typ-programmaatjes.. Of is dat moeilijker dan een blog? o.0 Als ‘t om gemak gaat zou ik ‘t dan wel weten.. Wanneer iemand z’n ziel en zaligheid online plempt neem ik aan dat dat ook met een reden on line gebeurt, nogmaals: Word en/of een schriftje zijn je beste vriend als je er verder niets mee van plan bent. ‘t Tweede raadsel dat je reactie bij me oproept is : wat bedoel je nu precies? Je bent het eens/oneens? Je ontkent de gehele ontwikkeling die het fenomeen ‘blog’ heeft genomen? Help me out!! *grijpt naar koffie* ;)

   • 29 maart 2018 / 09:07

    Ik hoop dat de koffie helpt. Mijne was al op voordat ik de reactie schreef, misschien scheelt dat. ;-)

    Nee Anne, hier maak je een kleine denkfout (sorry dat ik het zo uitdruk): Wat heeft een schrijver/columnist/jounalist… of hoe je een gast ook wilt noemen die zijn ‘schrijfsels’ kwijt wil… aan Word e.d. alleen?
    Leuk voor het nageslacht als m’n kids de computer gaan bekijken als ik dood ben?
    Heel veel schrijvers (misschien wel de meeste) willen minimaal dat het gelezen wordt.
    Niet perse de interactie, die een blogsysteem wel biedt.
    In de meeste boeken staan ook geen (mail)adressen van de schrijvers zodat je lekker kunt gaan reageren.
    Als ze dat willen, zitten ze tegenwoordig dan wel op Twitter of zo…

    Zoals ik al eerder zei: het fenomeen ‘blog’ heeft technisch gezien gewoon in zich om er een statische site van te maken.
    En daarnaast vervangt het de oudere forums waar het eigenlijk alleen maar draaide om de interactie.

    Misschien is het ook een generatiekloof die hier toch een tikkeltje dwars zit…
    Vroeger bestond dat nauwelijks… Interactie…
    Schrijvers gaven (geven nog steeds) lezingen. Soms. Maar vaak ook niet.
    Dan schrijven ze hun meningen, artikelen, essays, columns en boeken…
    In de hoop gelezen te worden en – oh zaliger – verkocht te worden zodat er brood op de plank komt.
    Zo simpel is het gewoon.

    En mijn ei?
    Ik prefereer net als jij ook wel het genot van een fijne dialoog, discussie (zoals deze?) en mogelijk zelfs debat…
    Maar zo niet dan is het gewoon de uitlaatklep van dat korreltje in de wereld wijde woestijn… ;-)

    • Anne
     29 maart 2018 / 12:50

     Je hebt gelijk, zo had ik het nog niet bekeken.. raar blijft het in mijn ogen wel ;)
     conclusie: Vandaag even een paasei :)

     • 29 maart 2018 / 13:11

      Nou dan! Helemaal niet verkeerd toch? Dan tel je voor drie!
      “een ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei” :-)

      Had nog een voorbeeldje in gedachten: de WordPress blogsite van mijn favoriete Dordtse AD-columnist Kees Thies. Hij post daar veel van zijn dagelijkse columns. Af en toe komt er zelfs een verzameling uit in een boekje waarin hij de ‘beste’ bundelt.
      In zijn blog kan er gereageerd worden maar dat is voor hem in dit geval niet relevant.
      De krant verdwijnt, de blog staat en is vrij toegankelijk.
      Hij is ook actief op Facebook en Twitter en daar zijn uiteraard meer dan voldoende interacties waar hij wat mee doet als het niet uit de hand loopt (wat natuurlijk ook regelmatig gebeurt).
      Een blog is breed inzetbaar. Gelukkig! :-)
      https://keesthies.com/

      Fijne paasei-dag verder! ;-)

 3. 4 april 2018 / 15:44

  Op de een of andere manier heb ik deze blog van jou gemist, over het hoofd gezien, genegeerd, of mogelijk is er een andere oorzaak.
  Maar ik heb haar nu gelezen en kan me i.h.a. er wel in vinden.
  Ik schrijf in de eerste plaats omdat ik van schrijven houd en dat al mijn halve leven doe. Ik schrijf ook teksten die niet op mijn blog verschijnen, of misschien nog niet.
  Een niche heb ik niet en daar denk ik ook niet over na. Misschien is mijn niche de ondertitel van mijn blog.
  Ik bemerk dat ik -als vrij verse blogger- moet wennen aan het bijhouden van de sites die ik volg. Ik wil inderdaad reageren op dat wat ik lees, al is het nog zo kort. Maar daar hebben we het al eens over gehad.
  Nu eens bekijken hoe het is gekomen dat deze blog niet bij mijn “gevolgde sites” is verschenen.

  • Anne
   4 april 2018 / 21:37

   Och, ik heb ook een (groot) aantal van jouw blogs gemist schat ik in (reden voor afwezigheid wordt wellicht nog uitgelegd in n later logje) – leuk dat je dan toch nog hier beland bent, dat wel! Oorzaak voor het missen van mijn logje kan zijn dat de verbinding even wat ‘minder sterk’ is geweest (ik moet het hebben van een plug-in om in de WordPress-reader terecht te komen) óf, wat ook wel eens wilt helpen: even opnieuw volgen ;) Nogmaals: ‘t is geen plicht om op elk van mijn blogs te antwoorden (of op elk van een ander)! Ik worstel nu even met mijn like-button -die ook gewoon volstaat.. :) Niets ‘moet’ (ook bovenstaande tips niet..). Ik vind trouwens dat je een hele leuke, treffende tag-line (ondertitel) hebt die meer als een niche fungeert dan bij menig blogger die met opzet een niche hanteert. Je doet het vreselijk goed (mijns inziens – ben dan ook fan) – zeker voor een ‘verse blogger’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.