Ayurveda

Ayurveda

Ayurveda kan je vertalen als ‘wetenschap van het leven’ ( ayus = leven, veda = kennis / wetenschap / kunst (Sanskriet) ) – of ‘levenskunst’ / ’kunst van het leven’. Ayurveda is een duizenden jaren oude geneeskunde (het precieze tijdperk is onbekend/twijfelachtig) afkomstig uit -vermoedelijk- India. Gedurende de tijd kwam de Ayurvedische traditie in aanraking met steeds meer invloeden van over de hele wereld (met ‘t westen relatief kort geleden), waardoor de holistische geneeswijze mogelijk hier en daar wat bijgesteld werd.

 

Holisme

Alles is -volgens de holistische filosofie- met elkaar verbonden, alles is één. Alle grenzen, scheidingen, beperkingen, kloven -et cetera- zijn een door de mens zelf gecreëerde illusie – We zijn namelijk allemaal -mens, plant, dier; noem maar op- ‘deel’ van Het Geheel.

Een holistische geneeswijze houdt dus ook in dat wanneer je gezond wilt zijn/blijven, je niet alleen voor je lichaam zorgt, maar ook voor je ziel / innerlijke leven / spiritualiteit, je zintuigen, je omgeving en je geest. Alles is immers met elkaar verbonden.

 

De Elementen

Het zelfde principe geldt ook voor de elementen waaruit Het Geheel (en dus ook jij en ik) bestaat: Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ether. De elementen die we om ons heen zien, zien we ook terug in onszelf. Zo is aarde de stevigheid van onze botten, zo is water ons stromende bloed. Vuur zien we terug in bijvoorbeeld onze stofwisseling en lucht is o.a. onze ademhaling. Ten slotte is ether het element dat de andere vier elementen in zich draagt en zo alles en iedereen verbindt.

 

Tri-Dosha’s

Dosha’s kan je zien als de natuurlijke energieën die de elementen in het lichaam ‘besturen’. Er zijn drie bestuurders:

 

-Vata (Lucht + Ether)
Vata is de energie der beweging en bestuurt dus al onze dynamische processen, waaronder ook onze innerlijke roersels zoals gevoel.

-Pitta (Vuur + Water)
Pitta is de energie der transformatie en gaat o.a. over ons metabolisme, de verwerking van onze voeding.

-Kapha (Aarde + Water)
Kapha is de energie der vorming en structuur zij zorgt bijvoorbeeld voor een krachtig lichaam en een sterkere weerstand.

De drie dosha’s uiten zich in je (on)gezondheid, je gedrag, je lichaamsbouw en je persoonlijkheid – maar ook in de wereld om ons heen (denk aan de elementen, maar bijv. ook aan seizoenen, het weer e.d.) 

Komt het je allemaal een beetje bekend voor? Mij doet het sterk denken aan De Leer der Humores.. *klik*

 

Balans

Ayurveda draait om balans – Balans van de drie dosha’s is van belang om een liefdevol, vervuld, gelukkig en gezond leven te kunnen leiden.

 

Prakruti

Wanneer je geboren wordt is jouw persoonlijke combinatie aan elementen en dosha’s -jouw ideale balans (prakruti) precies hoe het hoort te zijn. Maar naarmate we ons leven gaan leiden raken we vroeg of laat deze ideale combi kwijt en krijgen we te maken met een disbalans (vikruti).

 

Vikruti

Bij een disbalans voelen we ons niet meer zo harmonieus en gelukkig als we zouden willen. Dit komt o.a. door keuzes te maken die niet stroken met wat je van binnen voelt en weet. Door een leven te leiden dat ver van je waarden af staat, en / of door ongezonde gewoonten te ontwikkelen en ongezonde keuzes te maken. De disbalans die hierdoor ontstaat kan je niet alleen ongelukkig maken, maar ook nog eens lichamelijk ziek.

Onthoud: De geest en het lichaam zijn volgens de holistische filosofie onlosmakelijk met elkaar verbonden

Dit betekent dat zelfs je gedachten je ziek kunnen maken – ook fysiek. Ongeveer 90% van onze gedachten herhalen zich gedurende de dag – da’s veel gezien het geschatte dagelijkse totaal aan 60.000 gedachten. Misschien is het toch niet zo’n raar idee dat een negatieve ‘mindset’ of een negatieve toon tijdens je ‘self-talk’ zich uiteindelijk ook fysiek manifesteert..

 

Genezing

Ayurveda is erop gericht de balans zo goed als kan te herstellen – om zo dicht mogelijk bij jouw ideale combi te komen. Daar voor moet je eerst een idee hebben van je originele balans / prakruti. Dit zou door middel van astrologie, de polsmeting (het meten van je energieën via je pols) en / of een vragenlijst gericht op de drie dosha’s.

Een van de belangrijkste middelen om zo dicht mogelijke bij je ideale balans te raken is voeding. Wanneer één dosha op een ongezonde manier overheerst kan je door voeding te kiezen die de symptomen van de betreffende dosha compenseert weer een stukje balans winnen. Maar niet alleen het soort voeding, maar ook de smaak en het tijdstip hebben invloed op de dosha’s.

Om het een beetje overzichtelijk te houden laat ik het wat betreft voeding hier bij. Er is op internet gelukkig genoeg te vinden over dosha-diëten ;)..

 

Preventie

Ayurveda biedt niet alleen richtlijnen op het gebied van voeding, maar ook voor o.a. het nemen van rust, het verzorgen van je lichaam, het zorgen voor genoeg beweging, het tijd maken voor meditatie / ontspanning, het prikkelen van al je zintuigen (op een gezonde manier – massage, muziek, wierook, voeding, kunst (of mindfulness) ), het zinvol gebruik maken van je tijd, het aanhouden van een bepaalde routine en ook zijn er richtlijnen wanneer het aankomt op wat je beter niet kan doen (alcohol, roken, cafeïne, – dat soort zaken).

 

De Dosha’s – Mentaal

Omdat ik toch voorzichtig wil zijn wat betreft medische zaken houdt ik het op de kenmerken van dosha’s -in- en uit balans- uitsluitend op het mentale vlak. Het is niet veel – Maar wie weet krijg je zo toch een beter idee van je eigen (dis)balans.

In Balans:

-Vata: Creatief, Energiek, Communicerend, Positieve mindset, Flexibel,
-Pitta: Vriendelijk, Moedig, Intelligent, Capabele leider, Opmerkzaam
-Kapha: Toegewijd, liefdevol, verzorgend, loyaal, vergevingsgezind, geduldig

Uit Balans:

-Vata: Geagiteerd, angstig, besluiteloos, onbetrouwbaar, hyperactief, vergeetachtig
-Pitta: Koppig, Roekeloos, Agressief, Gemeen, IJdel, Manipulatief, Trots,
-Kapha: Ongevoelig, Controlerend, Materialistisch, Onzeker, Onverschillig, Lui

 

 

Kan jij je vinden in de beschreven filosofie?

Is er een dosha waar je wel wat meer of minder van zou willen hebben?

 


Note: Termen (zoals ‘prakruti’ en ‘pikruti’) kunnen onjuist zijn – Ik heb de benamingen die ik het vaakst tegen kwam gebruikt voor dit log. Ook is dit stuk alles behalve volledig en enkel bedoeld om diegenen die nieuwsgierig zijn naar Ayurveda een zo beknopte en simpel mogelijke indruk te geven. Mocht je onjuistheden tegenkomen, meld het dan vooral in een reactie. Zo leren we allemaal ;)


Bron / Verder lezen: Ayu.nl


 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

13 Reacties

 1. Zwerver58
  10 juni 2017 / 09:46

  Goed artikel. Ons denken kan ons ziek maken. Wat men dan vervolgens weer gaat repareren met gif wat men medicijn noemt. Om zo in een neerwaartse spiraal terecht te komen.

  • Anne
   10 juni 2017 / 10:02

   ‘t Is eerder een cirkel – je komt er niet meer uit. Ik weet er -jammer genoeg- alles van; sinds mijn 14e slik ik een aanzienlijk dagelijks aantal pillen die vallen onder ‘psychofarmaca’ – met alle gevolgen van dien. Stoppen leidde tot een gesloten opname, waar ik alleen mocht vertrekken onder de voorwaarde dat ik onder toezicht bleef en mn medicijnen netjes nam. Sindsdien is er weinig veranderd, Op de paar nieuwe receptjes voor mijn verslechterende gezondheid (dankzij die medicatie) na dan. Dit logje lijkt nog een ver van mijn bed show – maar uiteindelijk hoop ik toch aan de cirkel te kunnen ‘ontsnappen’. “The person who takes medicine must recover twice,once from the disease ,and once from the medicine.” (william osler)- zoiets *zucht*

 2. 10 juni 2017 / 10:19

  Natuurlijk heb ik mij hier ooit eens meer in verdiept, zoals het ‘ons’ slag mensen betaamt, dat is al enige jaren geleden nu, ik had er een heel mooi simpel beknopt boekje van, van Libero geloof ik, of ik het nog heb, denk het niet, weg gegeven, mij te ingewikkeld die levens stijl ;-)

  X

  • Anne
   10 juni 2017 / 10:25

   Haha jammer, ben ik ‘net’ te laat ;) De gedisciplineerde levensstijl terzijde vind ik het wel een mooie filosofie – sowieso iets om op z’n minst te onthouden, Ik heb ook nog wel een aantal Liberootjes liggen, niet meer naar omgekeken. Misschien toch eens doen :P X

 3. 10 juni 2017 / 14:13

  Ja, dit blijft me ook fascineren…
  Constant ‘in balans’ blijven, terwijl het leven evenals ‘de zee’ nou eenmaal niet constant in balans is en wij dus eigenlijk een soort van paradoxale verwachting hebben. Of is het zo dat de ‘balans’ zit in het compenseren. Dus tijdens de ‘ruwe en roerige’ momenten extra rust en orde scheppen op vlakken waar we wel invloed op hebben?

  Die unieke balans die voor iedereen weer ander is, daar kan ik me denk ik wel erg goed in vinden. Je kunt met een groep mensen over gezonde levensstijl spreken en een ieder zal weer een andere mening hebben en vertellen wat voor hem of haar werkt. Heel inspirerend en ik betrap mezelf er ook vaak op. Maar we zullen het ieder voor onszelf moeten uitvinden inderdaad.

  Ik wens je veel kracht bij het vinden van wat voor jou het beste werkt! Ik kan me voorstellen dat dit tijd nodig heeft en dat we soms zouden willen dat het veel sneller ging…

  • Anne
   10 juni 2017 / 14:23

   ‘t Leven doet er inderdaad erg goed z’n best in om de boel spannend te houden – anders komen we ook niet vooruit, denk ik ;) Maar achteruit is nu ook weer niet de bedoeling, dus ik denk dat je theorie over ‘compenseren’ wel steek houdt. Gedurende onze reis leren we steeds beter met golven en storm om te gaan, juist dankzij die onstuimigheden. Mij lijkt het ook maar een raar idee dat het de bedoeling is je hele leven maar wat rond te dobberen :P..

   Dankjewel voor je lieve toe-wensing! (weet even geen beter woord te vinden, haha), geduld is niet mijn sterkste punt maar overhaast de kantjes er van af lopen is gelukkig ook niet mijn ding.. Ik kom er uiteindelijk wel ;)

 4. internettoerist
  11 juni 2017 / 15:00

  Aaa, kijk, dat sluit mooi aan op wat ik toevoegde op “Nieuwtjes Note – Tover Rijst” (heb eerst dat bericht gelezen).
  De ‘holistische visie’ is de kern van alles. Alles is één geheel, alles komt voort uit de geest. Dat is geen geloof, het kan ervaren worden.
  De elementen kan men op verschillende niveaus bekijken. Van grof naar heel subtiel. Het subtielste niveau is de geest… Voila, we zijn er weer: het begint bij de geest. :-) De elementen komen ook voort uit de geest.
  Zowel het probleem als de oplossing liggen in de geest.
  Ik sta dus volledig achter deze “filosofie” (het is geen filosofie, maar waarheid). We moeten alleen weer oppassen met wat kwakzalvers daarvan maken. De “Ayurveda” die we vandaag overal zien opduiken zit vaak vol onzin. Dus mijn advies: onderzoek en experimenteer, wees kritisch.

  Vriendelijke groet

  • Anne
   12 juni 2017 / 20:28

   ‘t Is best lastig te achterhalen wat nu wél en wat zeker niet onder ‘originele Ayurveda’ valt.. Ik hoop dat ik geen kwakzalf-info verspreid ;) De holistische filosofie zie ik ook als ‘waarheid’, maar ik voel me er niet toe geroepen om die als zodoende te verkondigen – misschien ooit, wanneer ik er ook volledig naar leef en het voluit heb mogen ervaren :) ‘DeWaarheidAldusAnne.nl’ :P Tot die tijd volg ik zeker je advies op!

 5. 11 juni 2017 / 17:38

  Well, alleen mijn ‘pitta’ is in balans volgens hoe jij het beschrijft. Da’s niet veel, hehe. Interessant stuk dit, kan er alleen even niets zinnigs over zeggen. Doet me ook wat denken aan de chakra’s, balans hè. Balance is key, blijkt maar weer. Of je er nou alle kwaaltjes in je leven mee oplost, dat betwijfel ik ergens.

  • Anne
   12 juni 2017 / 20:34

   Ik denk wel dat het een aanzienlijke verbetering zal zijn.. Alleen al als je de discipline hebt om het na te leven en het inzicht om er bij jezelf mee aan te slag te gaan ben je een heel eind ;) Maar balans is mij best vreemd dus wie weet zit ik er heul naast :P Bij mij is ‘Kapha’ op z’n best geloof ik, maar dat wilt nog niet zo heel veel zeggen tbh.. :’)

 6. 12 juni 2017 / 08:50

  Het voordeel van ayurveda is dat het naar heel het lichaam ziet. Elk orgaan elke spier en pees wordt gevoeld voor ze echt iets gaan zeggen en ondernemen. En soms gewoon met je voedingspatroon te veranderen en aan te passen kom je al heel ver in je genezingsproces.

  Aum Shanthi

  • Anne
   12 juni 2017 / 20:38

   Dat geloof ik ook, Shiva! Een van mijn irritatie-factoren bij de ‘normale’ artsen is toch wel dat minimaal de helft voor ‘t gemak even genegeerd wordt. Zo krijg je geen duidelijk beeld – denk ik dan..

   • 13 juni 2017 / 08:58

    Juist omdat ze alleen kijken naar het probleem maar niet verder.
    Daar maken ze ook geen tijd voor in de reguliere geneeskunde.

    Aum Shanthi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.