Amateur – Astrologie

Amateur – Astrologie

Laatst kwam ik een geinig artikeltje tegen; “The chances you’ll snap and kill someone, according to your Zodiac” (gepubliceerd op meerdere sites, dus met google zo te vinden).

Nu ben ik nogal sceptisch wanneer het aankomt op astrologie – vooral dankzij de reputatie die het te danken heeft aan astro-tv en meer van die meuk. Daarnaast ben ik iets te down to earth (typisch steenbok, schijnt *zucht*) om er maar van uit te gaan dat mijn lot afhangt van de stand van allerlei verschillende hemellichamen -destijds- tijdens mijn geboorte.

Vriendlief zat een beetje mee te kijken terwijl ik op mijn gemak door-browsde en raakte -ondanks zijn ‘simpel-miensch-zijn’– toch best benieuwd naar hoe ‘waarschijnlijk’ ‘t volgens zijn sterrenbeeld is dat ‘ie ‘loesoe gaat’ en iemand van het leven beroofd.

Een beetje verbaasd en wel heel erg geamuseerd durfde ik zijn horoscoop alvast te ‘voorspellen’:
“Schat..” begin ik; “ten eerste ben je een kreeft – een waterteken. Erg emotioneel en zo, dus. Ten tweede ben je zachter dan een zachtgekookt ei – een rauw ei, wellicht. Een rauw ei dat nog geen vlieg kwaad doet.”

Nadat ik zo’n gedurfd statement had uitgebracht, wilde vriendlief al helemaal dat ik het linkje even aan zou klikken.. “Nah vooruit!”

Wat bleek? Ondanks mijn nogal gebrekkige kennis van astrologie, sloeg ik de spijker op z’n kop – reden voor mij om haast van mijn stoel en onder mijn bureau t schuiven van het lachen (en janken) – zeker bij het zien van zulk een verontwaardigde gezichtsuitdrukking..!

Vriendlief liet verder niet merken dat ‘ie het vervelend vond ofzo.. ‘t Zal nog heel wat van dit soort taferelen vragen wil hij eindelijk iets over mijn spottende gedrag zeggen – laat staan dat ie mijn laptop dichtslaat met mijn hoofd er nog tussen ;)

 

enniejweejs..

 

Jullie weten dat ik -hoe ‘down to earth’ ik ook mag zijn- graag met spiritualiteit bezig ben. In mijn ogen heeft ‘spiritueel zijn’ dan ook niets te maken met zweef-zooi – ‘t is maar net vanuit welk kader je bepaalde zaken benadert (en in hoeverre je je gezonde verstand blijft gebruiken).

Maar tijdens je spirituele studie kom je om sommige zaken maar moeilijk heen – die zaken die je aan het twijfelen brengen, zeg maar..

Zo ben ik inmiddels bedreven in het leggen van Tarot (let wel: ter introspectie – niet van die astro-tv ideeën krijgen nu! :P), houd ik me graag bezig met het lezen van de ‘hersenscheten’ van Carl Gustav Jung en verdiep ik me ook graag in allerlei stromingen, filosofieën en ideeën van (andere) grote denkers.

Probeer dan maar eens aan astrologie te ontkomen!

 

 

 

Astrologie

 

De astrologie is kort samengevat de leer/studie van de invloed die de hemellichamen op ons leven -hier op aarde- hebben.

Dat kan op de persoon of op de gelegenheid specifiek zijn, ook kan het de politiek betreffen – of het ideale moment om iets (nieuws) te beginnen (en dus vaak ook: om iets te eindigen).

Het idee dat zelfs de toekomst vast ligt in ‘de sterren’ is ook redelijk breed geaccepteerd – en tegelijkertijd de reden achter mijn voormalige desinteresse wanneer het aankwam op ‘de sterrenleer’.. Ik ben nog altijd van mening dat we (grotendeels) zelf onze reis en ons einde bepalen en ben absoluut geen fan van het verschuilen achter een lot (‘het is nu eenmaal zo’).

Het gedachtegoed van de astrologen die er een psychologisch tintje op nahouden staat mij dan ook veel meer aan: volgens hen is astrologie vooral handig bij het ontdekken van ieders potentieel – om zo inzicht te krijgen in (o.a.) de persoonlijkheid, in eventuele puntjes om aan te werken en in de bronnen/talenten om op in te spelen.

De ‘psychologische astrologie’ is een stroming in de westerse astrologie, waar ik hieronder nog op in zal gaan. Astrologie wordt over heel de wereld beoefend; vandaar dat ik me voor het gemak maar even tot enkele hoofdpunten van ‘onze’ westerse astrologie beperk ;)

 

Associaties

In mijn kleine tarotgidsje staat bij elke kaart een astrologische associatie aangegeven. Nooit echt naar gekeken, to be honest.. – Maar (bijv.) tijdens het schrijven van een logje over de elementen, en hele poos geleden – vielen me al enkele overlappingen/associaties op tussen astrologie en tradities waar ik ietsje/veel meer kennis van heb.

Zo heb ik rond mijn 13e -als beginnend ‘heksje’- mijn element bepaald aan de hand van mijn sterrenbeeld. Ieder sterrenbeeld wordt namelijk geassocieerd met één van de 4 elementen: water, aarde, lucht en vuur.

 

Steenbok  •  22 december – 19 januari  •  Aarde
Waterman  •  20 januari – 19 februari  •  Lucht
Vissen  •  20 februari – 20 maart  •  Water
Ram  •  21 maart – 19 april  •  Vuur
Stier  •  20 april – 20 mei  •  Aarde
Tweelingen  •  21 mei – 20 juni  •  Lucht
Kreeft  •  21 juni – 22 juli  •  Water
Leeuw  •  23 juli – 22 augustus  •  Vuur
Maagd  •  23 augustus – 22 september  •  Aarde
Weegschaal  •  23 september – 22 oktober  •  Lucht
Schorpioen  •  23 oktober – 21 november  •  Water
Boogschutter  •  22 november – 21 december  •  Vuur

Water  •  emotie
Lucht  •  rationeel
Aarde  •  zinnelijk
Vuur  •  actie

 

Alleen al aan de hand van je element zou je een hoop over jezelf te weten kunnen komen, dankzij meerdere theorieën. Benieuwd? *klik*

 

 

Tekens

Een andere manier om de sterrenbeelden in te delen, is aan de hand van ‘tekens’: Vaste tekens, Hoofdtekens en Beweeglijke tekens

Vaste tekens zijn betrouwbaar, koppig, hebben een sterke wil en zijn vastberaden
Leeuw, Stier, Schorpioen, Waterman

Hoofdtekens zijn leiders, ambitieus, op zichzelf gericht en enthousiast
Ram, Weegschaal, Kreeft, Steenbok

Beweeglijke tekens zijn felxibel, kunnen zich goed aanpassen, zijn veelzijdig en vatbaar
Maagd, Vissen, Tweelingen, Boogschutter

 

 

Sterrenbeelden en hemellichamen

Bovendien wordt ieder sterrenbeeld gelinkt met een (of twee) hemellichaam(en), hieronder een overzichtje – zodat je je er een beeld bij kan schetsen.

Steenbok – Saturnus
Waterman – Saturnus & Uranus
Vissen – Jupiter & Neptunus
Ram – Mars
Stier – Venus
Tweelingen – Mercurius
Kreeft – Maan
Leeuw – Zon
Maagd – Mercurius
Weegschaal – Venus
Schorpioen – Mars & Pluto
Boogschutter – Jupiter

 

 

Hemellichamen en hun gebieden van invloed

Saturnus – beperking, pessimisme, structuur
Uranus – rebellie, excentriciteit, omwenteling
Neptunus – fantasie, dromen, illusies
Mars – actie, verlangen, agressie
Venus – liefde, schoonheid, kunst
Mercurius – communicatie, intellect, rede
Maan – emotie, instinct, gewoonten
Zon – zelf, hoofdzaken, vitaliteit
Venus – liefde, schoonheid, kunst
Pluto – transformatie, obsessie, kracht/macht
Jupiter – ontplooiing, optimisme, overvloed

(bron: infographic v. healingartforms.com)

 

 

Informatie over ieder sterrenbeeld apart wordt me een iets te omvangrijk werkje – maar ik hoop dat ik je een leuk kijkje in de astrologie heb kunnen bieden.. De die-hard astrologie-enthousiastelingen zullen er weinig aan hebben – maar om nu meteen met allemaal lastige termen te gaan smijten en proberen de gehele sterrenleer in één logje te douwen? Dan vind ik dit een prima alternatief ;)

Zelf zal ik nog wel een tijdje rond spitten op dit terrein.. Ik val niet zo snel voor verkooppraatjes, maar toen ik een jaar of anderhalf geleden tegen een aanbieding aanliep voor een lezing aan de hand van zowel astrologie als tarot (door blogster Benebell Wen (engelstalig))– ben ik er toch ‘in getrapt’. Waar ik eigenlijk een hoop cliché-geleuter verwachtte blijkt de lezing een leuke basis om van op uit te gaan (+ ik heb er ware/fijne inzichten aan overgehouden – toeval of niet!).

 

Voor mij blijft astrologie dus voorlopig een (heel interessant -en soms vermakelijk-) vraagteken :)

 

Hoe sta jij tegenover astrologie?

Herken jij jezelf in jouw ‘sterren’?

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

12 Reacties

 1. 19 december 2017 / 08:11

  Anne weet je dan ook dat er nog een sterrenbeeld meer is dan de 12 gekende.
  De slangendrager. Maar als men deze erbij zou nemen zou voor heel wat mensen hun horoscoop niet meer kloppen. Daarom wordt deze ook nooit vermeld bijna.
  Je horoscoop en je asc zijn eigenlijk de belangrijkste om iemand te herkennen.
  Ik vind het altijd leuk als ik iemand leer kennen om gelijk de geboortedatum te vragen en het uur van geboorte. Zodat ik een zicht heb hoe deze persoon kan zijn.

  Aum Shanthi

  • Anne
   19 december 2017 / 08:22

   Ik heb het inderdaad meegekregen dat alle sterrenbeelden op de schop gingen – het is alleen erg lastig een samenhangend stuk te schrijven als ik alles in één logje probeer te proppen ;) Ik ben nu bezig met het leren – misschien heb je wat tips? Ik zal dit logje waarschijnlijk wel een vervolg geven maar ook dan zal ‘t nog lastig zijn alles zo compleet mogelijk uiteen te zetten.. ‘t Is me toch een uitgebreide leer, knap dat jij er al zo veel mee kan! :)

 2. 19 december 2017 / 08:36

  Ik heb hem ooit zelf leren trekken via een cursus en ja het is leuk om iemand zijn achtergrond erin te vinden.
  Als men natuurlijk dieper erop in gaat en je gaat ook nog werken met de huizen dan kan je heel wat logjes eraan besteden. Maar Anne zoals je het nu beschrijft vind ik het zeker en vast mooi.

  Aum Shanthi

  • Anne
   19 december 2017 / 08:44

   :)
   Ik wist zelf ook even niet waar ik de grens moest trekken, zó veel interessants.. Als het niet op het blog past is het voor mij misschien ook een idee om er in de praktijk/cursus mee aan de slag te gaan haha ;)

 3. 19 december 2017 / 08:46

  Anne kom je veel te weten. En ja met zo een schrijven moet je keuzes maken. Het is niet zomaar even iets neerzetten, het zijn de achterliggende dingen die ook een belangrijke rol meespelen.

  Aum Shanthi

 4. 19 december 2017 / 20:55

  Als schorpioen np herken ik me in je beschrijving. Met mijn ascendant maagd is het plaatje compleet.
  Leuk om er weer eens iets over te lezen.

 5. Cassilda
  20 december 2017 / 20:53

  Soms vraag ik me af of we niet iets willen herkennen ipv het échte herkennen.. maar.. als vis.. tja.. herken ik genoeg. Toch denk ik dat ik best zou kunnen moorden, al zegt mijn astrologische teken van niet :p

  • Anne
   22 december 2017 / 16:15

   Ik weet het soms ook niet hoor, met al die teksten die soms wel erg makkelijk op iedereen toe te passen zijn.. Maar hoe graag ik soms ook ‘steenbok’-trekjes zou ontkennen, de astrologie liegt er niet om :P ‘t Blijft een frappant iets, deze leer. Ik ken je niet goed genoeg om te oordelen over je moordvermogen, maar als jij t zegt… ;)

 6. 27 december 2017 / 11:46

  Ik weet nog niet hoe ik over astrologie sta. Het is f*cking ingewikkelde shit. Overigens ben ik net zo’n rauw ei als je vriend ;) Maar toch wil ik het komende jaar proberen te begrijpen hoe astrologie zich tot tarot houdt en hoe dat nu precies in zijn werk gaat. So wish me luck!

  • Anne
   28 december 2017 / 08:10

   Good Luck! :) Ik weet ook niet precies waar ik aan begin, maar tot nu toe is het tenminste wel leuk/interessant. Mijn doel is om de basis een beetje te leren kennen zo dat ik idd ook meer van die planeetjes snap die bij de tarot kaarten aangegeven staan :P Dus luck to us both.. ;)

   • 28 december 2017 / 22:00

    Wek ik ben vanmiddag eens aan de slag gegaan met een heul oud document en ik moet zeggen dat het me toch ietsje duidelijker is… Het lijkt wel alsof er een systeem in zit ;) Persoonlijk denk ik dat de volgende stap voor mij het corwley tarot is… Heel ‘ouderwets’ en ook een ‘mannelijk’ deck, maar ik ga het toch proberen!

    • Anne
     28 december 2017 / 22:25

     Oh dat lijkt me zeker ook het onderzoeken waard! Ik ben nog niet zo bekend met decks anders dan Raider Waite..Ik heb wel zojuist een Hekate Reading (gelegd met verschillende decks) ontvangen.. als verjaardagsceadeautje voor mezelf :) Ik moet het nog helemaal doorlezen, maar als t wat is hoor je het zeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.