Aarden

Aarden

Aarden -ook wel ‘gronden’ genoemd- is een ritueel waarbij je contact maakt met (je raadt het al) de aarde. Je laat als het ware je wortels stevig de grond in schieten om de aardse energie te kunnen geleiden. Je bent met je aandacht volledig op je lichaam, je ervaring en je omgeving gericht.

 

Aarden is niet per se een kwestie van blootvoets met je tenen in de grond gewroet staan -al is dat ook een methode.

 

Zolang je met je aandacht in het heden weet te blijven en in contact staat met je gevoelsleven (en als je er ‘iets mee hebt’ ook met de energie van de natuur / ‘Moeder Aarde’/ het Goddelijke – ben je in wezen ‘geaard’.

Je neemt de prikkels uit de omgeving in je op, je bent je bewust van je innerlijke roersels, je voelt de grond stevig onder je voeten en je voelt de energie die heerst goed aan (wat meer ‘nuchtere’ types zouden het ook kunnen omschrijven als ‘de sfeer’ -of kunnen dat gedeelte maar beter geheel terzijde laten- ).

 

Ondanks (of dankzij) al die indrukken ben je rustig, ervaar je kalmte.

 

Je bent.
Hier en nu.

 

 

 

Lying under trees and walking barefoot on the earth can be the most spiritual experience.

 

 

 

Aarden tijdens de herfst

 

Aarden zou volgens een aantal principes een stuk gemakkelijker gaan tijdens de herfst..

 

De wortelchakra

Volgens diegenen die de overtuiging dragen dat we ‘chakra’s’ bezitten die onze energetische huishouding regelen, zouden deze ‘geleiders van levensenergie’ tijdens de herfst het beste op de energie van de aarde in kunnen tappen.

Bij het aarden wordt voornamelijk de wortel chakra of ‘mulhadara’ ingezet. Deze chakra is verantwoordelijk voor onze energetische basis: een gevoel van veiligheid, zekerheid -en geaardheid. Wanneer deze chakra naar behoren functioneert zou je dus prima in staat zijn te aarden en geaard te blijven.

Een gezonde wortelchakra is flexibel: wanneer er verandering optreedt blijft de geleider ‘geaard’ en onze basis intact. Daardoor voel je je ondanks veranderingen tóch veilig, zeker -en wederom geaard. Het verzorgen van deze chakra zou dus niet alleen wenselijk zijn vanwege je algehele energetische gezondheid (als basis), maar vooral ook wanneer je het onbekende aangaat en/of grote doelen najaagt.

 

Leylijnen

“Een leylijn is een rechte lijn die wordt getrokken door meerdere punten van geografisch belang, waarmee verwezen wordt naar een vermeend verband tussen die punten. Het gaat daarbij om prehistorische locaties, archeologische vindplaatsen en oude kerken. Esoterici geloven dat leylijnen energiebanen zijn.”  -wikipedia.org

Dat leylijnen energiebanen zouden zijn, is onder een steeds grotere groep mensen een vanzelfsprekend ‘feit’. Ook zouden deze lijnen onderhevig zijn aan een cyclus, waardoor ze tijdens de herfst dichterbij het oppervlak van de aarde liggen dan de rest van het jaar -en dan dus gemakkelijker aan te boren zijn bij het aarden.

 

 

 

De symboliek van de herfst

Niet alleen bovengenoemde theorieën raden je aan vooral tijdens de herfst te werken aan het aarden; ook de symbolische betekenis van de herfst wijst op de voordelen van aarden tijdens dit seizoen.

 

Balans tijdens/& Verandering

De herfst staat onder andere voor verandering; langzaam verdorren alle bladeren om vervolgens hun boom te verlaten en één te worden met de aarde.

Daarmee staat de herfst ook meteen voor balans; de aarde wordt gevoed met haar eigen vruchten en de aardse energie ‘groeit’ naar de oppervlakte. De innerlijke en uiterlijke wereld komen zo meer in balans te staan. – Balans is op z’n zachtst gezegd handig wanneer je het hoofd biedt aan (grote) veranderingen. De balans die de aarde tijdens de herfst biedt mag dan ook door jou gebruikt worden om extra stevige wortels te kweken.

Wanneer je geaard en wel de winter in gaat, is er nog maar weinig dat je van je stuk kan brengen. Het zou zomaar kunnen dat de winterdip die je voorheen elk jaar teisterde dit jaar uitblijft..

 

Wel bestede aandacht

Ook zou je meer kans maken je doelen te bereiken wanneer je deze tijdens een geaarde herfst stelt: Net zoals de natuur zal je eerst door het donker moeten om resultaat te behalen, wat een stuk gemakkelijker gaat nu je er met je volledige aandacht bij bent.

Het is wel verstandig ook te ‘oogsten’ tijdens de herfst. Door te reflecteren op het afgelopen jaar doe je een hoop kennis op waarmee je de winter dit keer misschien (nog) beter doorkomt en waardoor je in de lente de vruchten van de moeite die je in je doelen hebt gestoken zal zien groeien.

 

 

Manieren om te aarden

Er zijn talloze manieren om te aarden. Zoals op het begin van dit stuk al staat aangegeven gaat het er vooral om dat je je bewust bent van je innerlijke leven en van je fysieke (en voor sommigen ook de energetische) omgeving. Zo is mediteren een goede manier om te aarden, maar kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een stevige work-out in de natuur kiezen. De een knuffelt misschien graag met een dier of met een boom om te aarden, terwijl de ander de voorkeur geeft aan een aandachtige douche. In alle gevallen is het van belang dat je er met je volledige aandacht bij bent.

 

Een paar aard-ideeën op een rij:

-Op blote voeten over gras of bladeren lopen
-Jezelf ‘pamperen’ met een scrub, lotion, crème o.i.d.
-Genieten van wierook of de buitenlucht
-Een plekje opzoeken in de natuur en er even bij gaan zitten
-Ademen met aandacht: Visualiseer rood bij ‘in’ en bij uit bijv. blauw
-Yoga
-Een passionele vrij-partij
-Een wandeling door een natuurrijk gebied
-Tuinieren
-Een dagje voor jezelf (geen telefoon, laptop -of blog- )
-Huilen, lachen: met je gevoel ‘meegaan’
-Mindfulness oefeningen of ontspanningsoefeningen
-Je visualiseren hoe je wortels de aarde in groeien
-Kamperen (wel helemaal ‘back to basics’, geen poeha!)
-Uitwaaien op het strand
-Muziek maken, schrijven of tekenen/inkleuren
-Een duik in de zee/een meer of bij koud weer ‘pootje baden’
-Een moestuintje aanleggen (en bijhouden)
-Een massage ontvangen of geven
-Mooie natuurfoto’s nemen
-Een bos bloemen ruiken
-Planten deel maken van de inrichting van je huis

Enzovoorts!

 

 

Voordelen van aarden

Na het lezen van dit stuk zal je vast wel een idee hebben van de voordelen van geaard zijn. Je focus ligt op de juiste zaken, je leeft in het nu, je bent in staat te genieten van het nu, je voelt je veilig en zeker, je staat in contact met jezelf, je staat in contact met de natuur en je omgeving (en evt. ook met het ‘goddelijke’ -afhankelijk van je smaak), je voelt je vredig en kalm.. -wat wil je nog meer?

Op deze manier zal je ook sneller je doelen bereiken, onnodige lasten kunnen loslaten (denk aan de herfstblaadjes!), je angsten kunnen overwinnen, orde op zaken kunnen stellen/overzicht kunnen creëren, tot (zelf)inzichten kunnen komen, stress-gerelateerde klachten aanzienlijk verminderen, je beter kunnen concentreren.. Oftewel: een hoop ellende kunnen loslaten of voorkomen en plaats maken voor wat je wél dient.

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

2 Reacties

 1. 25 februari 2018 / 15:27

  Ik neem graag een aantal “aard-ideeën” van je over.
  Ik denk aan: Een plekje opzoeken in de natuur, terechtkomen op het strand`en me in het (liefst warme)zand overgeven aan een passionele vrijpartij terwijl ik focus op mijn ademhaling (rood-blauw) en mijn gevoel laat gaan (huilen, lachen) met na afloop een duik in zee.
  Aarden in optima forma lijkt me. Klinkt aantrekkelijk, toch?

  • Anne
   26 februari 2018 / 05:28

   Zeer zeker! Probeer ondertussen ook nog een moestuintje aan te leggen en je zit gebeiteld ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.