[2018] Voorpret & Prep

[2018] Voorpret & Prep

Het nieuwe jaar staat alweer bijna voor de deur – iets dat me heel erg verheugt maar ook doet beseffen dat ik volgend jaar toch echt wat beter voorbereid wil zijn..!

Hoe ik dat zou kunnen doen, werk ik in deze (brainstorm-)post ‘n beetje uit.

 

Wie weet heb ook jij iets aan mijn overdenkingen, plannen, voornemens en -natuurlijk- hier en daar een linkje naar een nuttig oud logje.. Over doelen en intenties heb ik namelijk al heel wat geblogt en gelogt; zo veel dat ik door de logjes het blog niet meer zie (hehe..)– Tijd om de boel in een handig overzicht uiteen te zetten!

 

Bullets

Wie al even meeleest weet dat ik nergens (of juist ‘all over the place’) ben zonder mijn geliefde Bullet Journal. Voor hen die het voor mekaar hebben gekregen de gehele rage te hebben gemist; klik op deze link voor een kijkje in mijn eigen Journal + de BuJo Basics.. of kijk even op bulletjournal.com / google en/of pinterest het er even bij – genoeg om te vinden!

(No shame: Ik heb zodanig onder een rots geleefd dat ik de ‘zomer hit’ van 2017 -despascito genaamd- van de week pas voor het allereerst hoorde.. tot mijn spijt; en da’s nog mild uitgedrukt :P..)

Het Bullet Journal is -mijns inziens- de tool bij uitstek om overzicht te houden, productiever te worden/zijn, doelen te ‘tracken’, efficiënt te plannen en om jezelf in staat te stellen je vooruitgang duidelijk in te kunnen zien (en verder uit te kunnen stippelen) – allemaal op jouw geheel eigen -creatieve- manier :)

 

Doelen

Om praktisch te beginnen ga ik het allereerst over doelen hebben. In *dit oude logje* leg ik uit dat motivatie en beloningsgerichtheid enorme rollen spelen wanneer het aankomt op het behalen van je doel(en) – en plemp ik wat tips neer betreft hoe je op dat gegeven in kan spelen en/of er mee om kan gaan.

Aan de SMART-methode heb ik me in dit uitgebreide log maar niet gewaagd, gezien iedereen het óf al kent.. óf het binnen 3 tellen tevoorschijnt heeft gegooglet.. Maar het is een idee – bij deze ;)

In *mijn meest recente log* lees je meer over de ‘R’ in SMART – namelijk het belang van het stellen van realistische doelen. Een skill waar ik zelf nog flink aan mag sleutelen!

Voor de mede-bullet journal-er of de lezer die ik nieuwsgierig heb gemaakt naar bullet journaling, is het wellicht een idee een tracker bij te houden wanneer het aankomt op het bijhouden van doelen en je vooruitgang. Heel misschien is het (ook) een leuk idee (een) Level-10 Life bladzijden aan te leggen om zo in alle vlakken in je leven inzicht te krijgen en doelen te stellen en/of stapjes vooruit te plannen.

Voor diegenen die onbekend zijn met Level 10 Life: zoals de naam al een beetje verklapt, deel je je leven op in 10 categorieën – bekijk elke categorie en bepaal waar je ongeveer staat op de ladder en wat je kan doen om compleet tevreden te zijn op dat bepaalde vlak. Vaak bestaat een Level 10 Life ‘spread’ uit een overzicht waarin aan de hand van ingekleurde vlakken (elke categorie met eigen kleur) wordt aangegeven welk doel bij welke categorie hoort en op welk ‘niveau’ je je in iedere categorie bevindt.

 

Voorbeelden van categorieën zijn:

 • Spiritualiteit/Persoonlijke Ontwikkeling
 • Carrière/Studie
 • Blog/Schrijven/Creativiteit
 • Gezondheid
 • Liefde/Relaties
 • Gezin/Familie/Huisdieren (etc)
 • Financiën & Sparen
 • Omgeving/(T)Huis(houden)
 • Hobby/Passie/Droom najagen
 • Bijdrage/Steun/Nut/Goed Doel

 

 

Prioriteiten

Wel handig eigenlijk, die categorieën waarmee je werkt aan je ‘Level 10 Life’.. Hoewel ik nooit zo’n spread heb gemaakt, heb ik in mijn bullet journal wél een bladzijde met de basis punten waaraan ik graag wil werken/waarop ik me het meest moet/mag focussen. Ik noem deze bladzijde mijn ‘Prioriteiten Page’ (omdat Engels vaak (zeker in dit geval) lekkerder bekt – ja, ook in combi met Nederlands… juist wel! toch, Roos? :P – en volgens veel meer BuJo-ers uit NL, als ik de FB groep mag geloven).

Ik heb op mijn Prioriteiten Page 5 categorieën op een rij gezet: Nummer 1 is een categorie waaraan ik bij voorkeur elke dag genoeg aandacht aan besteed. Nummer 5 is een categorie die zeker niet minder belangrijk is (‘t zijn niet voor niets prioriteiten!) – maar waarbij het iets minder kwaad kan als het er even bij in schiet.

De bedoeling van de Prioriteiten Page is dat ik genoeg inspiratie heb voor mijn doelen (per seizoen, maand, week en zelfs voor kleine dagdoelen). Daarnaast dient de bladzijde als reminder – wanneer ik nutteloos door mijn Bullet Journal blader (en mijn tijd beter aan een doel/prioriteit kan besteden, bijvoorbeeld)..

Ik denk dat ik in 2018 dan toch (eindelijk) voor de ‘Level 10 Life’-spread ga.. of het in ieder geval probeer! Mocht het een denderend succes (of een flop) blijken, dan geldt hier zeker: *to be continued*!

 

 

Focus & Intentie

De punten op mijn Prioriteiten Page zijn echter toch nog ietsje te veelomvattend om echt een focus te kunnen creëren.. Vandaar dat ik zo vaak mogelijk werk met een dagdoel, zoals ik hierboven al even aanstipte. Een dagdoel kan praktisch zijn (zoals bijvoorbeeld: de bodem van de wasmand bereiken), ook kan het een prioriteitje vormen (als ik een dagdoel stel wil ik het ook echt af kunnen vinken, wat op deze manier soms erg goed uitkomt bij vervelende taakjes!), of het behelst net iets meer.. een ‘dagthema’ – ofwel: een focus.

Dit idee komt al redelijk dichtbij een concept dat ik *hier* al beschreven heb; namelijk het zetten van een (dagelijkse) intentie. Zoals ik in het oude logje aan geef is een intentie iets anders dan (bijv.) een voornemen.. en voegt het heel wat meer toe aan je dag dan enkel een to do -lijst en/of dagdoel.

 

Met doelen kan je je focus bepalen – Met intentie reguleer je je energie en aandacht.

Vindt hier een mooie balans/combi en en je dag kan niet meer stuk – zo stel ik me voor..!

 

Ik moet eerlijk toegeven dat het verwerken van het zetten van een (dagelijkse) intentie in mijn al bestaande dag-routine erg moeizaam verloopt.. In 2018 maak ik er zeker een puntje van het op z’n minst elke ochtend te proberen – zeker gezien de dagen dat het zetten van mijn dag-intentie me wel lukte, gewoon stukken fijner verliepen!

Zet jij al met gemak een intentie – voor welke termijn dan ook? Misschien haal je toch nog wat inspiratie uit *deze post* over intentie op het hoogste niveau (sankalpa).

 

Ik neem mee..

Wat ik dus sowieso meeneem naar 2018 is mijn Bullet Journal-gewoonte en mijn reeds aangenomen ochtendritueel waarin ik een (dag-) doel of focus kies..

Wat ik er in 2018 nog erg graag aan zou toevoegen is de gewoonte intentie(s) te zetten en ‘holistischer’ te werk te gaan met behulp van de Level 10 Life-spread.

 

 

Wat heb jij in 2017 mogen leren?

En welke wensen heb jij voor het komende jaar?

 

Volg:
Anne

Hi! Mijn naam is Anne (26) • Nieuwsgierig – Chaoot – Cat Lady – Tarotiste – BuJo-Addict – Pagan – Samenwonend – Uitpluizer – Filosoof-ish (etc) • Altijd blij met jouw ‘2 cents’, dus laat vooral een berichtje achter :)

Share:

10 Reacties

 1. 12 december 2017 / 09:02

  Door veel mensen te leren kennen heb ik heel wat mooie dingen mogen bijleren en ervaren.
  Spijtig heb ik nooit wensen om mee te nemen, neem ik het moment zelf en dat is de mooiste wens. Een goede gezondheid iedere dag.

  Aum Shanthi

  Aum Shanthi

  • Anne
   12 december 2017 / 10:53

   klinkt als een goed 2017 :)
   en eh… Op een gezond 2018 dan!

 2. 12 december 2017 / 11:34

  Hoi Anne!
  Eindelijk eens hier; at your site. ;-)

  Respect en bewondering voor je nieuwe elan openbaar gemaakt op ‘Beejoie’.
  Waar je nog niet zo lang geleden even alles op ‘zwart’ had geplaatst; nu als herboren in een mooie nieuwe jas.

  Ik ben een slecht lezer maar heb me toch even door wat artikelen geworsteld want op een of andere manier ontdek ik toch wel een aantal parallellen met mijn eigen ‘worsteling’ in het leven.
  Echter…
  Dit artikel hier toont misschien wel ons grootste verschil aan.
  Waar ik juist alle ‘bullets’, punten, lijstjes en andere handvatten of – vaatjes heb losgelaten en zelfs verbannen uit mijn leven.
  Hoogst waarschijnlijk zal het de leeftijd zijn?
  Het overschot of juist gebrek aan keuzemogelijkheden in onze levens?
  (Wat ik gisteren toevallig weer even zelf heb aangekaart; een van mijn rode draadjes.)

  In ieder geval eindig ik mijn opmerking waar ik mee begon:
  Respect en bewondering!
  En ik hoop zeker dat je er uit gaat halen wat er voor jou in zit.
  In 2018… and beyond uiteraard.

  Fijne, warme en inspiratieve dagen toegewenst Anne!

  We lezen elkaar zeker weer. ;-)

  John

  • Anne
   12 december 2017 / 11:47

   Heej, gezellig..! :)

   Ten eerste; hartstikke bedankt voor de enorme pluim! ‘t is nog even uit zoeken hoe of wat – maar schrijven blijft een nodig goed, vandaar ;) Ik denk trouwens niet dat het de leeftijd is hoor.. ik meen zelf in te zien dat dit mijn manier is van ‘controle’ kweken. Ook al is het soms hard nodig met mijn scatter-brain (ADD) – uiteindelijk zijn lijstjes beperkend, schep je je eigen teleurstellingen en creëer je toch een soortement van tunnelvisie. Je staat gewoon minder open voor het ‘ongeplande’. Heel misschien toch iets met leeftijd – gezien het even duurt voor je daar los van komt, in mijn geval wel heb ik zo het idee ;).. Maar tot ik een andere manier vind mijn gedachten te beteugelen vooruitgang te boeken ga ik er lekker mee door en probeer ik er zoveel mogelijk lol in te hebben/creativiteit in te steken :)

   Ik ben erg benieuwd wat we elkaar nog te vertellen/leren hebben, enkele overeenkomsten heb ik al gespot, inderdaad ;) Ik spreek je voor 2018 vast nog wel, maar mocht ik het vergeten: Ik wens jou ook het allerbeste voor de feestdagen en 2018, Groetjes!

 3. 12 december 2017 / 23:13

  Kende jij Despacito nog niet?! Hoe dan?!!! XD Er zijn zelfs al tig parodieën op, hahaha. Anyways, een bujo is ideaal inderdaad. Heb nog nooit zo lang – toch al bijna een half jaar – iets agenda/dagboek/planner/bijhoudgeval bijgehouden. Soms een dagboekentry/braindump is ook echt helpend gewoon, gedachten eruit en hoppa rust in je hoofd. Het knutselen is mindful; een bujo kan therapie vervangen. XD
  En ja, Engels en Nederlands zijn prima te combineren. Het ligt er gewoon aan in welke taal een woord mooier uitkomt. :P Ben benieuwd naar hoe je ‘Level 10 life’ gaat ervaren, kan er zelf gewoon niets mee, hehe.
  Wat ik meeneem? Sws ook het bujo, nieuwe vriendschappen, ‘magische concentratiepilletjes’, hehe. XD Wensen… Uhm, afvallen – but man do I love food – en meer gezelligheid en socializen. :)

  • Anne
   12 december 2017 / 23:24

   Ik had tot voor kort geen radio 0=)… :P
   Nee joh, iedereen had t over dat janklied en ik heb de missie aan de hit te ontkomen bloedserieus op me genomen.. xD Wel heeft vriendlief me beslopen met een parodie door een kanarie (of iets in die richting).. Moet zeggen dat toen ik van de week het origineel hoorde (auto radio stond aan), ik weinig verschil eruit kon opmaken :’)..

   En kweenie, ik ben ook geen volhouder, niet eens zo zeer met bujo-en. Echt, van de week lag weer de helft van de inhoud van mijn (ex) bujo woest uitgescheurd door de studie xD Perfectionisme *ahum*. Al heb ik wel een ‘bij-bujo’ die al best lang meegaat. Iets met ‘pressure’ ofzo? Enniejweej.. Ik heb een pracht van een Nuuna besteld (donderdag komt ie binnen!).. doel is toch wel dat ding op zn minst intact te laten xD Mijn voornemen van 2018 hahaha..;)

   Grappig, ik neem zo ongeveer hetzelfde mee het nieuwe jaar in!

 4. 13 december 2017 / 21:28

  Ik werk met de Unravel Your Year 2018 planner (gratis!), en ben dus echt nog bezig met waar ik me eigenlijk op wil focussen het komende jaar. Voorlopig blijft Thuis en Geworteld heel hoog op het lijstje staan. Maar die Routine waar jij het over hebt, fantastisch! Daar zou ik nog veel mee kunnen ;)

  Overigens mis ik ook heel veel hits… Wel heb ik het nieuwe nummer van First Aid Kit gehoord, best leuk! ;) Ik ben echt geen muziekvolgster, maar als iemand mij iets aanbeveelt…. :D

  • Anne
   18 december 2017 / 22:32

   Oeh! Ik heb de planner even opgezocht en raak ook meteen enthousiast haha :) Ik kan me trouwens heel goed vinden in jouw focus-woorden, al moet ik er bij mezelf ook iets actiefs aan toevoegen ;)..

   Muziek volgen is een crime.. dus dankjewel voor de tip! First Aid Kit mis ik liever niet ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.